Čteme s prckem: Jedeme hasit

pondělí 3. dubna 2017

Já a knížky, to je story sama pro sebe. U nás doma je v poslední době slovo knihkupectví chápáno jako sprosté slovo. Pssst, lepší je ho nevyslovovat, protože s tímto slovem se pojí i naše nová knihovna. My jí ještě nemáme, ale nutně jí potřebujeme, protože všechny ty papírové skvosty není kam dávat. Do knihkupectví chodím i v zahraničí a obdivuji aspoň obálky, když už jim nerozumím a manžel trpí. Trpí tu asi ještě víc, než v obchodech s oblečením. Protože tady opravdu jen bloumám, usmívám se a představuji si, jak všechny ty knížky mám doma. Mám ráda jejich vůni a to jak šustí, když otáčíte stránky. Znáte to? Jsem asi knihomol, ale na mateřské se mé tempo čtení rapidně snížilo, ale to nákupní. Co vám budu povídat. Je ještě větší a tak jsem se musela přeorientovat. Nakupuji knížky pro prcka.

V jeho knihovničce se tyčí jeden hřbet vedle druhého a knížky bojují o naší pozornost. Jenže na některé ještě není čas. Kupuji je dopředu, ale to nemění nic na tom, že jsou krásné. Někdy mi jich je líto a tak si je chodím na tajňáka prohlížet. Prckovo nejoblíbenější kousky poznáte jednoduše. Jsou ošuntělé, mají ohlé rohy nebo je na nich něco jinak. Jasně je to vidět i na knížce Jdeme Hasit od nakladatelství Svojtka, které mě za chvíli asi zrujnuje, protože jejich knížky a já, spolu máme neodolatelný vztah. Vidím je a už je nepustím.



Jedeme hasit není „obyčejnou“ knihou, kde čtete a převracíte stránky, ale je to autodráha s příběhem v jednom. Něco přesně pro našeho prcka, který potřebuje neustálou akci, ale zároveň se vyžívá v příbězích (když mu maninka čte). Knihu otevřete a je před vámi pár stránek o hasiči Frantovi, hasičském autě a modrém závoďáku. „Bim bam, bim bam! Zvonek ohlásil poplach a na hasičské stanici je rázem živo. Hasič Franta sklouzl po tyči a naskočil do hasičského auta. Hóóóřííí! Ozvala se siréna a hasiči spěchají na pomoc.“ Prolétneme stránky rychlostí blesku a jsme s Frantou a prckem u hasičské tyče. Odklopíme stránku a dále otvíráme tajuplnou dráhu městečkem, ještě jednou se svezeme po tyči a město protkané cestičkou se nám ukáže v celé své kráse. Teď už jen nasednou do hasičského auta a společně se závoďákem vyrazit na dráhu. Autíčka se natáhnou a jedou sama, prcek leží, sleduje a ukazuje, kam hasič a modrý závoďák dojedou. Pak znova natáhneme a pak? Jezdíme stále dokola.




V této edici najdete i jiná témata. Třeba o červeném autobusu, o traktoru nebo farmě, ale u nás je hasič oblíbenou postavičkou.


Líbí se vám knížka? A jaké postavičky mají mezi oblíbenými vaše děti? U nás byl chvíli v kurzu Barney, ale ten už teď nefrčí. Mějte se hezky,
Vaše knihovnice Betty.


PS. Prcek ta autíčka tak miluje, že nám sporťák už nejezdí :D.

5 komentářů

  1. Díky za tip! Knížky se nám doma také vesele vrší a občas ráda koupím něco do zásoby. Z této edice si určitě jednu vyberu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, jsem ráda, že jsem vám do vaší sbírky mohla přispět :) Takže to máte stejně jako já :D Jsem ráda, že v tom nejsem sama :). Hezký den, Betty.

      Vymazat
  2. Nám se dětská knihovnička už také pomalu plní a to je malému teprve rok :-D Ta dráha je fakt vychytaná ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Alenis, to jste dobrá :), ale knížky se nikdy neztratí, že ano a dají se půjčovat a dědit :). Těšte se, s přibívajícími roky, budou přibívat i možnosti knížek. Dráha je boží, ale autíčka už obě nejezdí. Prcek je natahoval na druhou stranu, ach jo. Přeji vám hezký den, Betty.

    OdpovědětVymazat
  4. Jeee to krásná knížka. Dávám na wishlist pro prcka, ale ve variante kam pojedeš vláčku.
    Teď dostal Auta a náklaďáky od Albatrosu a taky moc pěkná ;-)

    OdpovědětVymazat