6 tipů pro útulnější bydlení

pondělí 26. dubna 2021

Řádky, které právě čtete, vznikly ve spolupráci s Poster Store. Švédským internetovým obchodem plným krásných plakátů a rámečků inspirovaných skandinávským designem. A to by nebylo, abych si u nich něco nevybrala.

Baví mě být doma, i když za stávající situace už toho je přes příliš. Právě proto,  by měl být náš domov útulným místem. Místem, kde je nám dobře. Taková útulná svatyně -  útočiště před nevlídnými dny. I když každý z nás má jiný pohled na to, co pro něj útulné znamená, pro mě je to bydlení, které ve vás evokuje pocity pohodlí, relaxace a spokojenosti. Pokud byste chtěli dát svému domovu hřejivý, útulný a příjemný nádech, mrkněte se na několik mých tipů.

6 tipů pro útulnější bydlení

1. Probuďte své stěny plakáty
Není nic smutnějšího než prázdné stěny a naopak, není nic jednoduššího, než jim dodat duši obrázky a dekoracemi. Vyhlédněte si stěnu, která si zaslouží vaši péči a vrhněte se do toho. Já jsem nadekorovala zeď za našim jídelním stolem, který je srdcem domova. Místem, kde si spolu povídáme, jíme a hrajeme hry. Přála jsem si ho zútulnit a dodat mu větší šmrnc. 


Na skandinávském eshopu Poster Store jsem vybrala abstraktní obrázky společně s rámečky, které jsou vyrobeny ze dřeva z lesů, splňujících nejvyšší ekologické a sociální standardy. Řeknu vám, výběr nebyl nejjednodušší, na Poster Store totiž mají stovky motivů a každé úterý přidávají novou kolekci plnou dalších krásných obrázků. Byla jsem nerozhodná.

Jak vybrat obrázky na zeď?

Inspirujte se
Projděte si Poster Store galerii fotografií, kde najdete inspiraci pro každý interiér. Načerpáte rozvržení, kombinaci barev, rámečků, stylů obrázků a také místo, kam si obrazy můžete vystavit. Ty se totiž nehodí pouze na zeď, ale mohou být dekorací na komodě nebo i na zemi opřené o zeď.


Měřte
Já vím, nic poetického, ale je fajn si stěnu na plakáty nejprve změřit a poté si vybírat jejich velikost. Není nic horšího, než si vše doma rozbalit a pak zjistit, že se vám obrázky na stěnu nevejdou.

Zamilujte se
Vyberte si ústřední motiv, bez kterého nemůžete být a k němu přidávejte další plakáty. U nás to byla duha. 

Hrajte si na designéra
Jak to na stěně asi bude vypadat? Jak si tam plakáty napasujete? Nevíte si rady? Pomohou vám návrhy přímo na e-shopu Poster Store. V konečném důsledku, ale záleží na vás a vašem oku. Řiďte se sebou. 


Ráměčky
Vrhněte se na rámečky.  Líbí se mi, když se kombinují materiály. Proto máme některé rámy bílé a jiné z dubu.  Záleží však, na lazení obrázků. Pokud jsou v jednom duchu, hrajte si s barevností rámů. Pokud je máte v různých stylech, harmonie dosáhnete stejnými rámy.

Teď už vše jen pověsit a kochat se. Pro inspiraci jsem vám nafotila obrázky i v ložnici, kde jsem je položila na komodu a  polici.



V obchůdku Poster Store si vybere každý. Najdete tu fotografie květin, nápisy, abstrakci, přírodu, industriální fotografie nebo obrázky do dětských pokojů. Určitě si pár kousků zamilujete a nezůstanete i jednoho nákupu. Já mám ještě několik favoritů. Tady jsou :).

Obrazy s hřejivými tóny v boho stylu do ložnice.


Plakát Fridy do pracovny <3


2. Přidejte polštáře a deky
K čemu jinému, než k zútulnění bydlení by sloužily polštáře a deky? Ruku na srdce, kolik jich doma máte? A k čemu? Podle manžela jsou na spaní, proto stačí každému jeden. Všechny ostatní horko těžko snáší. Vlastně je doslova snáší ze sedačky na zem, aby si mohl pohodlně posedět. 

Jenže polštáře, deky a závěsy jsou doplňky prověřené mnoha lety, které pomáhají dát jednoduchému prostoru charakterističtější vzhled a příjemný pocit, tak proč to nezkusit doma?


Malý tip: Zkuste tři různé velikosti polštářů s odlišnou texturou, která k sobě ladí.

3. Řekněte to květinou
Pokud hledáte rychlý trik, jak přidat domů příjemnou atmosféru, vsaďte na květiny. Každý temný roh, ostrý regál nebo nešťastnou římsu v okamžiku oživíte trochou zeleně. A nejlepší část? Rostliny mohou pomoci vyčistit vzduch a zbavit váš domov toxinů.  A to je win-win situace.

Květiny si vyberte podle prostoru, kde rostlina bude a podle vašich skills. Z vlastní zkušenosti vím, že pro mě jsou kytky vyšší dívčí a tak sázím na ty, které nepotřebují mnoho péče. 


Pohrajte si i s květníky. Květiny můžete mít například v koších, které domovu dodávají hřejivý pocit. Na stole většinou mívám řezané květiny a vždy, alespoň v jedné místnosti voní eukalyptus. 

Malý tip: Se sukulenty nikdy nic nezkazíte a v uskupení po třech v různě velikých květináčích vypadají náramně. 

4. Koberec
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zútulnit váš domov, je přidat „teplo“ pod nohy. Tedy měkký koberec, který svou texturou vybízí k pohlazení . Vzhledem k tomu, že všechny podlahy v našem domě jsou vinylové nebo dlaždice, měkké koberce jsou nutností - zejména v zimě!

Malý tip: Pokud nechcete, aby místnost působila přeplácaně nebo přeplněně, položte koberec dostatečně od zdi, tak aby byl vidět znatelný kus podlahy.

5. Vytvořte texturu
Jak texturu? Myslím tím různé materiály. Už delší dobu uvažuji o změně u našeho jídelního stolu. Chtěla bych vyměnit židle a to tak, že by každá byla barevně jiná.

Narušte monotónnost bambusovým žebříkem, ratanovým košem nebo dřevěným špalkem, který slouží jako stoleček. Krásné by bylo přidat třeba ratanové křesílko nebo kožešinu. Je to jen na vás.

6. Svíčky

Také vás uklidňuje pohled na hořící knot svíčky? Každá zapálená svíčka přidá neskutečně na atmosféře, a pokud má i příjemnou vůni, máte vyhráno. 


Teď už jen sklenku do ruky, knihu, přikrýt se dekou, podložit hlavu polštářem a užívat si teplo svého domova.


A nakonec malý dárek. Společně s Poster Store vám přinášíme kód se slevou 35% na veškerý sortiment. 


Kód: 35betty

Sleva platí do: 25. 5. 2021


Sleva se nevztahuje na rámečky a kategorii Kolekce umělců.



Vaše Betty.


PS. Přidávám odkazy na plakáty, které jsem vybrala k nám, ať máte hledání jednodušší, pokud se vám také líbí.

  



            

   

 

                   

 

                                           


11 komentářů

  1. Tak to je krása, ten váš interiér je prostě luxusní. A je pravda, že ty plakáty tvoří třeba 50% toho interiéru a je to znát. My se budeme stěhovat z Prahy do menšího města sem a mma trochu strach. Ale teď si říkám, že nám bude všude dobře, když si uděláme to prostředí hezké :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle všechno platí pouze v případě, že máte doma normálního chlapa. Ten můj cvok je... prostě cvok. Jako já ho nechápu. Jako by neměl v práci dost svojí práce, on si to tahá ještě domů. Dělá servis šroubových kompresorů a tak je pořád někde po dílnách. Ale prostě že by mi musel v monterkách chodit i domů a dělat mi tu nepořádek, to fakt nemusel.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky napsaný článek, určitě některou z inspirací, které ses nám rozhodla předat, využiji ve své práci - totiž v našem hotelovém komplexu, který mám na starosti. Vybavení pokojů je totiž zatím jen základní (obsahuje to nejnutnější jako je minibar, trezor, apod.) a mým cílem je nyní zútulnit pokoje po té designové stránce.

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je symbolem útulného bydlení hlavně teplo. :) Třeba krb nebo tak něco. A proto máme doma krb, který jsme koupili zde. A pak další symboly útulného bydlení? Asi budu trapný, ale je to pro mě hlavně rodinná pohoda, láska, pocit sounáležitosti a přátelství. To všechno dělá to správné teplo rodinného krbu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto parádní tipy pro vylepšení interiéru našeho rodinného domku, kterými se s manželem rozhodně necháme inspirovat! :-) Letos jsme se soustředili spíše na modernizaci okolí domu, vysazení nových květin a stromu. V neposlední řadě jsme si také pořídili nový bazén, se kterým jsme moc spokojeni. Příští rok se vrhneme na rekonstrukci vnitřku!

    OdpovědětVymazat
  6. Fakt pěkná výzdoba. Jako já bych si dala taky něco osobního, ale nebudu přitom přeci zjišťovat, jak vybrat mandolínu, protože mám ráda středověkou hudbu, nebo snad ano? :) Ale samozřejmě to trochu přeháním. Mám na zdech alespoň pár pěkných obrazových replik středověkých obrazů. :) Ale to je teda v kanceláři. Doma by mě s tím manžel asi hnal! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné tipy na výzdobu pro útulnější bydlení, samozřejmě se nechám některými body inspirovat a pokusím se je zařídit i v našem domečku :-) Už se hlavně nemůžu dočkat na jaro, jelikož máme naplánovanou velkou narozeninovou oslavu mých kulatin, kterou pořádáme na naší zahradě. Pořídili jsme si pro tyto účely nový párty stan, tak jsem zvědava, jak se do něj všichni vejdeme :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pro všechny, kteří milují kulinářskou zábavu, je tento dárek do kuchyně skvělou volbou. S humorným nádechem a praktickým využitím si ho zamilují. Každý kuchař či kuchařka vědí, že smích patří do kuchyně stejně jako koření. Tento dárek zaručeně potěší a přinese kuchařku kuchyně tolik potřebný humor a radost.

    OdpovědětVymazat
  9. Útulný domov je super, ale podle mě je důležitější to, aby to bylo primárně praktičtější. Třeba u kuchyně bych tohle tetoval na čelo každému designérovi, který navrhuje blbosti. Ať se zamyslí nad tím, jaké kuchyňské spotřebiče tam mají být a pak ať řeší to, jestli je to Skandinávie, Itálie nebo já nevím, co všechno.

    OdpovědětVymazat
  10. Máte to krásné! My jsme nakombinovali obrazy na plátně z Poster storu s našimi vytištěnými fotkami na plátně (https://www.vyvolej.to/eshop/fotoplatno-obraz/) a vypadá to perfektně. Škoda, že mi sem nejde vložit foto:)

    OdpovědětVymazat
  11. Za mě takové to útulno ve velké míře dělají třeba i podlahy. Proto jsem třeba podlahy do dětského pokoje volili s manželem tak, aby byly pohodlné na hraní, na chůzi a děti se tam celkově cítily dobře. Přeci jenom to bude místnost, ve které budou trávit hodně času v nastávajících patnácti letech, tak si myslím, že se to vyplatí.

    OdpovědětVymazat