Co zabalit pro prcka na dovolenou u moře

středa 27. července 2016

Letos mám s balením neskutečné potíže. Zabalit sebe je nadlidský výkon. Do kufru narychlo házím vše, co si myslím, že bude třeba, ale tak nějak o tom nepřemýšlím, protože se mi hlavou honí, co všechno zabalit prckovi. „Ještě ten klobouček a vlastně nemám koupené kaše,“ přemýšlím a do kufru letí sukně a šaty. Podotýkám, že na dovče jsem je ani jednou neoblékla. K sukni jsem neměla žádný vršek a šaty mi byly malé. Chápete to?

Takže v balení sama sebe nejsem přeborník, ale v balení prcka jsem už mistr. Teda polo-mistr, ale měl všechno a vlastně i mnoho věcí navíc. Tak se pojďme podívat, co na dovolené u moře budete opravdu potřebovat. Nebudu vám tu psát o tom, jaké si máte vzít oblečení a po kolika kusech, ale o věcech, které jsme opravdu využili, a nemusí být úplnou samozřejmostí.

Plavky s UV filtrem – perfektní jsou plavkové oblečky složené z trika a kraťásků, které mají UV filter 50+. Nemusíte pod nimi prcka mazat a ten je tak spojenější, protože já nevím jak u vás, ale u nás je mazání neskutečný opruz. Krásné měli letos v Nextu.


Ručníček s kapuckou -  je to takový kabátek, který jsme prckovi navlékli vždy, když vylezl z vody a byl v něm moc spokojený. Osuší ho, zahřeje a zakryje, co nemusí být vidět. Super je i mušelínová velká plena, do které můžete prcka zabalit, ale i o otřít, když se někde ušpiní.

Čepička s přesahem na krk – taková ne moc hezká látková kšiltovka s lemem, který kryje i krk je k nezaplacení. Prcek byl kompletně chráněný před sluníčkem a já v klidu.

Bepanthen – vezla jsem Bepanthen Plus, který jsme mazali téměř každý den. Pokud máte doma malého čertíka jako my, neměl by ve vaší lékárničce chybět. Bepanthen Plus dezinfikuje a hojí drobná řezná poranění, odřeniny a škrábnutí. My jej používali i na stroupky po hojících se pupíncích od komárů, které si po první noci prcek rozškrábal. Nejlepší na něm je, že neštípe. Kromě pluska jsme sebou měli samozřejmě i Care mast, kterou jsme používali hlavně na noc a taky jsem s ní promazávala mé suché ruce. Nevím, co se mi stalo, ale strašně se mi začaly u moře vysušovat a praskat.


Opalovací krém – ten je samozřejmostí, ale chtěla jsem zmínit krém bez chemických filtrů, který prodává Bioderma. Jeho jedinou nevýhodou je to, že se strašně blbě roztírá. Kombinovala jsem ho s Avene dětskou 50, která se roztírá velmi lehce.

Termální voda – prckova oblíbená záležitost. Osvěží a zažijete s ní plno srandy. Prcek šroubuje víčko, pak dělá csss jakože stříká, a když na něj stříkneme, neskutečně se chechtá. Termální vodou si můžete opláchnout obličej od slané mořské vody a neštípou vás oči.

Dětský pudr – díky němu lehce z nožiček odstraníte otravná zrnka jemného písku. Nasypete na nožičky a očistíte.

Pytel na praní – házela jsem do něj hračky, které byly od písku. Měli jsme sice pláž z kamínků, ale u vody byl písek, který prcek nabíral a byl pak všude. Hračky hodíte do sáčku a suchý písek z nich pak hezky vklepete.

Stan – koupili jsme jej v IKEA a byl nenahraditelný. Prcek v něm trávil velkou část dne. Měl v něm hračky a příjemný stín. Nakonec v něm nikdy nebyl jen s hlídající osobou, ale nasáčkovali jsme se mu tam všichni.


Hammam ručníky – jsou lehčí než ty klasické, rychle schnou a jsou multifunkční. Můžete je použít jako pareo, deku na pláž nebo ručník. V kufru nezaberou tolik místa!

Manduca – nosítko, které my moc nevyužíváme. Měli jsme ho na výlety, ale odpozorovala jsem, že plno lidí v nich mimča uspává.

Plavací plenky – stačí koupit jeden balíček. Prcek je nosil hlavně v čase, kdy jsme věděli, že nebude pouze čůrat a byl ve vodě.


Hračky – hlavně ty, které plavou. Osvědčili se nám Petshopaci a Lego. S nimi si prcek vyhrál nejvíce a pak také s kyblíčkem bábovkami a lopatkou. Na ty nezapomeňte, a pokud nemáte moc místa, na dovolené je určitě pořídíte. Tyhle hračky jsme nosili na pláž a na doma měl prcek připravená leporela a oblíbil si gumové dinosaury a obyčejné kelímky od jogurtů.


Moskytiéru na poslední chvíli jsme koupili moskytiéru na cestovní postýlku. Byla to naše záchrana, protože po první noci byl prcek neskutečně poštípaný.

Ikea sáčky se zapínáním – hodí se na svačinu, ale i na hraní. Stačí do nich dát vodu a nějakou malou hračku, písek nebo kamínky. Prcek se zabaví na hodně dlouho. Do velkého se vám vejdou i mokré plavky, když jdete z pláže nebo do ní hoďte použitou plenku.

Boty do vody – prcek začíná chodit a ve vodě chtěl chodit o to víc, proto byly botičky nezbytné. Seženete je v H&M.

Bazének – my jej měli až poslední dny, protože se kolem nás přehnala bouře a voda byla neskutečně studená. Prcek do ní nechtěl a tak se rochňal v bazénku na pláži.

Do postýlky vezměte dětem jejich polštářek nebo usínáček, budou se pak cítit jako doma. Já vzala prckovi hned dva mráčky. Oblíbené polštářky, do kterých se vždy rád zavrtá.

Nechte doma:

Plenky - zaberou strašně moc místa. Určitě je na místě seženete, i když to možná nebude přesně vaše značka, ale poskytnou vám stejnou službu. My jsme koupili Pampers Pants, které se lehce natahují ve stoje a prcek se tak nemusí vztekat. Na dovče jsme plenky používali převážně na noc a výlety.

Brýle – jsou opravdu roztomilé, ale asi tak 5 vteřin. Pak si je sundají a hází z kočárku. Tak je to alespoň u nás.

Ovocné výživy – vezli jsme je zbytečně. Prcek se cpal od rána do večera čerstvým ovocem a já byla jedině ráda.

Máte další tipy? Sem s nimi.

Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala. Hezké léto,
Vaše Betty.


PS. Pořiďte si také velký batoh, abyste tam vše narvali …

PPS. Pokud vás zajímá klasický seznam, mrkněte sem.

2 komentáře