Jak na ekzém

pátek 13. listopadu 2015
Když se řekne ekzém, vybaví se mi mé dětství.  Noci, kdy mě bylo svědění tak citelné, že jsem se drbala i ze spaní a ráno jsem nevěřila svým očím. Přes den jsem se i jako dítě dokázala držet. Jen někdy, když se nikdo nedíval, jsem se trošku poškrábala. Znáte to. Zakázané ovoce nejvíc láká a navíc, ta chvilková úleva.

Ekzém jsem měla pod koleny v loketních jamkách a za ušima. Tam to bylo hodně nepříjemné. Kolikrát to vypadalo, že mi i uši upadnou. Samozřejmě, že ne, ale na tomto místě byl ekzém opravdu mokvající a hodně nepříjemný.

Vyzkoušeli jsme téměř vše a ekzém se stejně objevoval v pravidelných intervalech. Měla jsem zakázanou čokoládu a citrusové plody. Takže Mikuláš plný mandarinek a čokoládových sladkostí byl pro mě neskutečný boj, protože obě zmíněné věci naprosto zbožňuji. Najeli jsme i na kozí mléko, které jsem si neskutečně zhnusila. Pila jsem jej, zkoušeli jsme koupele a obklady, nepomohlo. Jediné co pomáhalo, bylo pravidelné promazávání, ale ekzému jsem se nezbavila, pouze se zmírnily jeho projevy. Zázračně zmizel s příchodem mé puberty. Hezky jsem se s ním rozloučila a zůstala mi po něm z počátku hodně citlivá pleť a teď už jen vzpomínky.

Když se narodil prcek, bála jsem se, že by mohl mít ekzém jako já, protože moje mamča ho měla během těhotenství semnou. Jeník  měl z počátku nádhernou kůži, ale pak jí začal mít velmi suchou se šupinkami. Začala jsem se obávat ještě víc, ale vše bylo způsobeno jeho intolerancí mléka a tak, když jsem mléčné výrobky vysadila, vše se ustálilo a díky pravidelnému promázávání má pokožku hlaďoučkou jako miminko. U nás tedy problém zvaný ekzém naštěstí nenastal. Přesto jsem zdravotnický prostředek Sensiderm krém od Bepanthenu vyzkoušela. Přiznávám, že ne na sobě ani u nikoho v naší rodině, ale dala jsem jej kamarádce, která má o dva měsíce staršího chlapečka a ten bohužel ekzém má. Maminka Péti svolila a zodpověděla mi několik otázek pro vás, ale nejdříve pár faktů o ekzému.

Jak se projevuje ekzém?
Kůže je suchá a svědí. Má typickou lokalizaci – uši, v ohybech, suché rty, olupující se bříška prstů. Kůže je velmi citlivá a často reaguje na kosmetiku.

Čím může být způsoben u prcků (kojenci, batolata a děti)?
Jeho příčiny nejsou příliš jasné.  Často se vyskytuje u dětí rodičů, kteří jsou sami alergici nebo astmatici. U dětí se za jednu z hlavních příčin považuje strava, i když se nemusí jednat o příčinu jedinou.  Nepodávejte tedy velmi brzy mléko, vejce, ořechy, sýry nebo kvasnice. Také nezvykejte děti na sladkosti, dejte jim za odměnu radši jablíčko. Pokud kojíte, nezapomeňte, že i vy byste si měla dávat pozor na to co jíte. Část látek jde mlékem prckovi. Ekzém může být způsoben i umělou stravou, pokud máte ekzém, zkuste vyměnit značku.

Jak léčit ekzém?
Léčba ekzému by měla být komplexní. Nestačí jej pouze mazat, protože v tuto chvíli neléčíme příčinu, ale pouze následek. Jenže najít příčinu je často nadlidský výkon, alespoň u mě to tak bylo. Dělají se různé testy na alergii a podle nich je nastolena dieta nebo speciální režim. Jedni naši známí vysadili z jídelníčku prcka kravské mléko a do několika týdnů byl bez ekzému. Je důležité úzce spolupracovat s lékařem a opravdu se pídit za možným alergenem. Moc ráda bych vám napsala jak na to, ale ono to bohužel nejde.

Jak se starat o kůži postiženou ekzémem?
Pokud ekzém mokvá, zajděte k lékaři. Jde-li však o udržovací fázi, mažte. K promazávaní se používají bariérové krémy, které zvláčňují, hydratují, změkčují a promašťují kůži, zmírňují suchost, zarudnutí a svědění kůže a napomáhají k obnově přirozené kožní bariéry. Jedním z bariérových mazadel je i Bepanthen Semsiderm krém, jenž je účinným pomocníkem v péči o pokožku s projevy ekzému, který ulevuje od svědění a zarudnutí. Jedná se o lehký krém přímo určený ke stabilizaci a reparaci ochranné kožní bariéry. Po jeho nanesení je podrážděná pokožka hydratována a regenerována. Krém obsahuje LLT ceramidy – lipidy s pokožce blízkou strukturou, 3,5% dexpanthenol, přirozené pečující lipidy a glycerin. Sensiderm krém je šetrný k podrážděné atopické pokožce, a proto je vhodný i pro nejmenší děti, pro těhotné a kojící ženy. Navíc jej lze používat dlouhodobě.

U nas si vzal Sensiderm do parády Jeník. Byl by nám jen na hraní a tak jsme jej poslali dál.


Tipy mé maminky na to, co dělat, když už má prcek ekzém:
1. Nekoupejte dítě každý den. Kůže se vysušuje.
2. Do koupele přidávejte olej - Linola
3. Dávejte pozor na prostředky, které používáte na praní. Máchejte prádlo víckrát.
4. Promazávejte, promazávejte a ještě jednou promazávejte
5. Nepodávejte čokoládu a citrusy
6. Vykašlete se na plavání s prckem
7. Pokud se dítko škrábe ze spaní, nasaďte látkové rukavice
8. Jde-li to, zajeďte k moři
9. Používejte přípravky s ureou
10. Pokožku nikdy netřete, ale osušte jí přikládáním ručníku/plenky

Rozhovor s maminkou Péti
Jak se u vás projevily první známky ekzému?
Z počátku se to projevovalo suchou kůží a pak začaly vznikat ostrůvky s odlupující se kůží. Zašli jsme k doktorce a ta nám řekla, že se jedná o atopický ekzém a dala nám na mazání tuk z ovčí vlny. Ekzém se, ale nezlepšil ... naopak. Pak jsem vyměnila umělou výživu. Na chvíli to pomohlo, ale po několika týdnech jsme měli ekzém znova.

Jak vám sedl Sensiderm krém?
Za něj jsem ti chtěla poděkovat. Do té doby než jsem četla u tebe na blogu o přípravcích Bepanthen jsem o něm nevěděla a pak jsi mi ho přinesla. Sedl nám jako, no radši ti to sem nebudu psát. Prostě nám vyhovuje. Ekzém tedy nezmizí, ale Péťova pokožka během prvních tří týdnů přestala být vysušená a oteklá. Přijde mi, že už jej ani tolik nesvědí a nebolí. Je totiž méně plačtivý. Jeho konzistence je lehká a tak se i hezky nanáší. Myslím tím šetrně k Péťově citlivé pokožce. Jsem ráda, že jsme nemuseli použít žádné kortikoidy a vše je zatím klidné.


Až Sensiderm vypotřebuješ, koupíš si jej?
Určitě ano, tedy já už si jej koupila. 20g tuba mi vystačila na cca dva měsíce. Takže jsem hned letěla do lékárny pro další. Mažu Péťovi ekzém i ve chvílích, kdy je velmi klidný. Myslím si, že každý kdo řeší problémy s ekzémem, měl by Sensiderm vyzkoušet. 

Co ještě za kosmetiku pro Péťu používáš?
Celé tělo promazávám krémem Atoderm Préventive od Bioderma a koupu ve vodě s odvarem z řepíku a nepoužívám mýdlo. Myji ho pouze vodou. Jinak peru v Lovele. 

A to je vše. Jsem moc ráda, že jsem mohla alespoň takto pomoci, protože vím jaké to je, když někoho trápí ekzém. Doufám, že jsem i vám alespoň trochu pomohla,

Vaše Betty.

Žádné komentáře