Naše křeslo 3x jinak

čtvrtek 23. dubna 2020

Ufff, sedím tu nad klávesnicí, mé prsty se rozběhnou do zběsilého sprintu po tlačítkách, ale vzápětí začne ukazováček stávkovat a neuroticky klepe do backspace klávesy. Jako bych nedokázala všechny mé myšlenky dostat ven. Přitom jich tam je tolik. Tolik, že mi musí hlava každou chvíli explodovat. Přetlak všeho mě donutil sednout a pokusit se zase psát. 

Sednout si do křesla, na špalek si položit voňavou kávu, tvářit se intelektuálně a snažit se vytvářet hodnoty. Jiné hodnoty, než se od pracující mámy na mateřské čekají. Takové ty, které vás baví a mě psaní vždycky bavilo, i když nejspíš nemá žádnou hodnotu a nejspíš není ani ničím unikátní. Tak pojďme do toho. Už mi ukazováček přestává stávkovat .

Začneme zlehka. Žádné zamyšlení. Žádné těžké téma. Vždyť je jich okolo nás v tuhle dobu tolik. Dnes bych vám chtěla ukázat, jak si to doma udělat zas o něco hezčí a to jen s věcmi, které už někde máte. Vrhla jsem se na náš oblíbený kout s křeslem, který máte tak rádi a proměnila ho hned do několika stylů. Jsem zvědavá, který se vám bude líbit nejvíc.

URBAN JUNGLE
Prvním je styl plný květin a zeleně. Vidím ho teď všude, tak jsem zkusila, jestli to půjde i u nás. 

Jak se světová populace stále více urbanizuje - lidé hledají způsoby, jak se vypořádat se sterilním betonovým prostředím. V našich městech je znečištěné ovzduší a my chceme, aby se naše nejbližší okolí proměnilo v příjemnější a zdravější prostor.

Jedním z oblíbených řešení je přivést dovnitř více rostlin a přeměnit domov v zelenou oázu. Živé rostliny na parapetu a konferenčních stolcích uklidňují oko a čistí vzduch. Tento interiérový styl se stal známým jako městská džungle (urban jungle).

Urban jungle je relativně nedávnou reakcí na stále více a více urbanizované prostředí, ve kterém dnes žijeme. Je vnímáno jako odpověď na nedostatek zeleně, čistého vzduchu, přírody a všeho přirozeného.

Na druhé straně, ideologické a etické pozadí tohoto stylu pochází z hnutí hippie z minulého století, kdy se klimatické problémy dostaly do velkých západních měst. Proto bylo nutné najít způsob, jak se přizpůsobit této nové realitě. Jako protiváha ke kameni a betonu veřejných prostor začali lidé integrovat stále více pokojových rostlin do svých domovů. Četné pokojové rostliny vytvářejí se svými zelenými barvami klidnou atmosféru a zároveň zlepšují kvalitu vzduchu.


Jak na urban jugle doma?
  • Sežeňte hodně, ale hodně pokojových rostlin, sukulenty, kaktusy a další snadno udržovatelné rostliny. Nezapomeňte na kokedamy. Já si určitě jeden nebo víc pořídím.
  • Hledejte barvy různých odstínů zelené, přírodní bílé a jiné zemité barvy.
  • Používejte přírodní nedokončené povrchy a materiály, jako je vlna, bavlna, len, bambus, ratan, jíl atd.
  • Kupujte tkané předměty, jako jsou koše a nábytek, ale také tkané textilie nebo vázané šňůry.
  • Najděte použitý nábytek (často z šedesátých a sedmdesátých let) nebo si vystavte suvenýry ze svých cest.
  • Staňte se kutily a něco ze starého nábytku předělejte svým způsobem. Dejte mu patinu a dotek autenticity.
          

A tady je naše křeslo v Urban jugle stylu. Přidala jsem polici z ložnice, která byla zavalená knihami. Ty nebyly jen v ní, ale poskládané okolo na zemi tak, že polička vůbec nevynikla, když jsem ji postavila sem, věděla jsem, že tu zůstane a stejného názoru byl i manžel. Do police jsem vyskládala všechny květiny, které máme v kuchyni, dotáhla Monsteru (Manžel jí nesnáší, protože za stolem v rohu, kde ji máme, zabírá na jeho vkus moc místa.), stromeček a vše zútulnila koberečkem. Tohle je naše džungle a já teď po pěti letech musím vyřešit knihovnu. Velkou knihovnu, protože ležet na podlaze nebo ve skříni si tyhle písmenka na papíru nezaslouží.



         

BOHO CHICK STYL
Přijde mi tak teplý a útulný, a přestože je už dosti starý, přijde mi, že u nás zažívá boom. A jak se mu líbí u nás?

Ať už v dnešní době přijdete do jakéhokoli obchodu s nábytkem a doplňky, najdete tam vždy jednotlivé prvky nebo celé oddělení inspirované bohémským dekórem. Z bohémského stylu se stala naprosto běžná věc. Je velmi snadno proveditelný, líbivý a v podstatě nemá příliš pravidel.  To  znamená, že boho se objevuje téměř všude. Od vaší oblíbené kavárny až po váš oblíbený obchod s oblečením. K čertu, dokonce i vaše neteř si pravděpodobně ujíždí na boho stylu. Ale rozhodně to nezačalo jako něco tak konvenčního.


Boho styl je obecně inspirován těmi, kteří vedou svobodný život, jako jsou cestovatelé, spisovatelé ... umělci tělem i duší. To, co se nyní chápe jako bohémský interiérový design, vznikalo na počátku 19. století ve Francii, kdy se umělci stěhovali do romských oblastí s nízkým nájemným v Paříži, aby hledali alternativy k buržoazním očekáváním. Toto sbližování kultur vedlo k odlehčenému životnímu stylu, kde se při hledání tvůrčího života upustilo od hledání bohatství a ideálů krásy.

Boho design je dnes o začlenění mnoha různých věcí z různých filozofií, částí světa a způsobů života. Výsledkem je eklektický styl, který je stejně rozmanitý jako lidé, kteří jej inspirují. Slovo bohémský lze vykládat také jako kreativní, bláznivý, uvolněný, nespoutaný žádnými pravidly.


Jak na bohémský styl doma?
  • Míchejte a vrstvěte i to, co k sobě zdánlivě nepasuje. Funguje to.
  • Nebojte se různých textur.
  • Polštáře se vzory – marocké, ale klidně i jiné. Jde o vaší fantazii a cítění.
  • Barvy – jasné barvy plné života se mísí s zemitými odstíny.
  • Koberce – mohou být opět s marockými vzory, ale i klidně bílé s černými kosočtverci, 
které můžete mixovat spolu a různě je přes sebe pokládat. 
  • Mnoho doplňků jako jsou pufy/taburety na sezení, lucerny, mandaly, macrame výrobky, koše, plédy, polštáře na sezení a květiny.
  • Přijdete i suvenýry z cest. Sošku z Egypta, vázu z Řecka ....


A jak jsem se s boho koutkem vypořádala u nás doma? Na křeslo jsem hodila barevné polštářky, které kout projasnily, přidala bambusový žebřík, na kterém nesmí chybět krásná macramé duha. Symbol naděje a radosti. Na stoleček jsem přidala vázičky se suchými květy, které mám již několik let. Do koše jsem přidala právě kvetoucí orchidej a nezapomněla na lucerny. Krásně mi posloužila i podložka od Elodie Details jako kobereček. Vše jsem opět měla doma. Tak co na to říkáte?

       

SKANDINÁVSKÝ DESIGN
K němu má naše bydlení a má duše nejblíže. Možná je to i tím, že máme Švédské předky :).

Vyznačuje se nadčasovostí, maximální funkčností a také útulností. Nemusí být studený a minimalistický. U nás doma jsme se drželi bílých stěn, které otevírají prostor, dřevěné podlahy a moderního nábytku, který je kombinací bílé a dřeva. Dřevo interiér krásně zaplní a dodá mu na útulnosti. 


Čistá skandinávská estetika bývá zpestřena barvami nebo vlnitými tvary. Mezi nejvíce používané materiály patří světlé dřevo. Pro výrobu textilií je charakteristické použití bavlny, vlny nebo lnu. Vedle tradice, modernosti a sociálního idealismu je totiž důležitou filozofií skandinávského designu spojitost s přírodou. Většina skandinávských designérů se zabývala návrhy budov jako celku včetně nábytku a interiérového vybavení. Díky tomu je pro skandinávský design typické také harmonické propojení interiéru a exteriéru stavby.

Ve Skandinávii oproti zbytku Evropy se nikdy výrazněji neprosadily avantgardní umělecké styly, jako je například futurismus nebo kubismus. Nové tendence a moderní postupy se v designu kombinovaly se starými technikami a tradičními materiály. Za úspěchem skandinávského designu stojí především dlouhá tradice řemeslné výroby, za což severské země vděčí pozdnímu příchodu industrializace. Zatímco ve Velké Británii už v 18. století začínali s masovou výrobou, do Skandinávie přišla až ve druhé polovině 19. století.

Za přelomový je pro skandinávský design považován rok 1954, kdy byla v USA uspořádána výstava Design in Scandinavia, která následující tři roky putovala po celých Spojených státech amerických a Kanadě. Tato expozice představila skandinávský design v zámoří a má největší zásluhu na celosvětovém rozmachu tohoto směru, který byl do té doby pro Severní Ameriku neznámý. Více se o  skandinávském designu dozvíte tady.

     

Jak na skandinávský design?
  • Podlahy – vesměs dřevěné (dřevěný design) ve světlých barvách, kromě koupelen.
  • Nábytek má jemné linie, je dřevěný a funkční.
  • Využijte tlumených jemných barev, které můžete rozsvítit třeba jemnou růžovou. U nás je to tmavě šedá sedačka, které dám punc útulnosti polštáři v jemných barvách a přidám deku.
  • Doplňky – interiér je světlý a my jej doplňujeme kontrastními doplňky v tmavě šedé a černé. Míchám je se šedou, ale i bílou. Krásné jsou keramické vázy – Kahler design. 
  • Přidejte do interiéru život – krásné květiny v květináčích, ale i rozkvetlé tulipány a pivoňky ve vázách nesmí chybět. Jak řekl jeden kodaňský usedlík: „ Květiny nejsou luxusem, ale nutností.“ Hezké jsou v interiéru sukulenty, které zvládnu pěstovat i já.
  • Svoboda oknům – skandinávský design pracuje se světlem a tak bývají často okna bez zakrytí nebo se používá jemná textílie, která přes den propouští světlo nebo je vytažená a v noci skrze ní prosvítá světlo ven. My máme světle šedé průhledné závěsy a římské rolety, které v noci zatahuji pro pocit bezpečí.


V tomhle stylu nebylo třeba úprav, ale lhala bych vám, kdybych tvrdila, že jsem nic nepřidala. Znáte mě a vlastně znáte i tenhle kout a víte, že tam nepatří polička. Jak jsem psala již u urban jungle, poličku jsem musela nechat na místě, protože jí to tam sakra sluší. Přidala jsem kytky, vázu s černými pruhy a knihy, protože v tohle křesle se čte :), když ho neokupuje jeden z našich smraďochů. Mají ho totiž také moc rádi.

          

Máme hotovo. Vše jsem poskládala z věcí, které doma máme a uvědomila si, že když chceme změnu, nemusíme nutně nakupovat nové věci, a nebo můžeme koupit jen pár málo nadčasových doplňků, do kterých se vyplatí investovat a ty vám budou dělat parádu dlouhá léta. Zas u nás doma máme o trošku jinačí atmosféru.

Jak se vám jednotlivé styly líbí? A je nějaký ke kterému inklinujete jako my u nás doma? 

Opatrujte se Vaše Betty.

PS. A takhle to vypadá, když příjde mrňous. Byl to jen začátek.



6 komentářů

  1. Pajo, vy jste tak šikovná! Krása, sama nevím, co je hezčí. Urban mi je blízky.
    Mějte se krásně.
    Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee Deniso, vy jste hodná. Moc vám děkuji. I mě se líbí urban, ale vlastně všechno :DDD
      Pája

      Vymazat
  2. Dobrý den Betty,
    vše je moc hezké a říkám si, co bych sama vybrala. Jinak, mohu se zeptat odkud to křeslo máte?
    Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jani, moc vám děkuji. Křeslo máme z Tchibo. Máme ho už několik let a je stále krásné. Myslím, že jej mají i v tmavě šedé. Hezký den,
      Pája

      Vymazat
  3. Teda moc pěkné křeslo. Já jsem si taky přál podobné, takže když jsme se stěhovali s firmou na vyklizení nemovitosti v Praze, věděl jsem, že stará křesla a gauč určitě na dodávku nepůjdou. Nechali jsme je za odvoz jedné mladé rodině. A pak jsem si koupil přesně takovéhle podobné nádhery. A chybět nesměl ani klasický velký ušák na večerní pohodičku. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Křesílka teda moc super. My jsme byli teď nedávno v Nábytek Praha a taky jsme si domů přivezli takovou lenošku. Původně jsem myslela, že si vyberu takové to ušákové křeslo s podnožkou z IKEY, ale od něj mě odrazovalo, že je teď doslova všude. Má ho doma snad každý. Takže jsem zvolila nakonec trochu jinou variantu. :)

    OdpovědětVymazat