A je
to tady. První narozeniny. Jsem nadšená a smutná zároveň. Vím, že je to klišé,
ale oni tak strašně rychle rostou. Pamatuji si na každičký moment ze dne, kdy se Matýsek narodil. Vzpomínám na chvíle, kdy se s bráškou viděli
poprvé a pamatuji si první probdělé noci. Kdyby se mi někdo pokoušel namluvit, že to bylo včera a ne před rokem,
asi mu budu věřit.
Dost,
nostalgické náladě, pojďme se raději kouknout na recept, kvůli kterému jste sem
určitě přišli J. Já nejsem žádná foodblogerka a všechny
foodies obdivuji, protože vymyslet recept, to dá ohromnou fušku. A ještě větší
fušku to dá, když vůbec neznáte zákonitosti ingrediencí. Tedy to, co dělají a
jak se spolu chovají. Když jsem se o tenhle dort snažila, přišla jsem si asi
jako Pejsek s Kočičkou J,
ale nebojte se, břicho vás z něj bolet nebude, protože je opravdu
dobrý a hlavně v něm není žádný
přidaný cukr ani jiné sladidlo.
Před
tím než jsem se do pečení pustila, prošla jsem si nejrůznější recepty na
internetu, a pak se pustila do samotného receptu. Vycházela jsem z toho, co Matýsek aktuálně jí.
INGREDIENCE:
Na
korpus:
4
banány
200g
selského (plnotučný) jogurtu
300g špaldové mouky
1,5
lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (Amylon Bio)
0,5 lžičky
jedlé sody
50g
másla
Na
krém:
600g
Lučiny
1
banán
Ovoce
na ozdobení
V podstatě
se jedná o banánový chléb. Pro sladší chuť je dobré mít kropenaté až hnědé banány. Přesně ty, co
nemám ráda, ale jsou tak slaďoučké.
POSTUP:
1. Předehřejte
si troubu na 170°C a vymažte formu máslem. Já použila pekáček o rozměrech: 28x22
cm . Pekáček vysypte moukou. Do rendlíku vložte máslo a rozpusťte jej.
2. V jedné
misce si rozmačkejte banány, přidejte jogurt a rozpuštěné máslo. Do druhé misky
odvažte mouku, přidejte kypřící prášek a půl lžičky jedlé sody. Promíchejte
a začněte přisypávat do misky s „vlhkou
směsí“. Ve chvíli, kdy máte vše hezky promíchané, přelijte těsto do vymazaného
pekáče/formy a dejte péct. Pokud je těsto příliš tekuté, přidejte opatrně
mouku.
3. Pečte
na 170°C po dobu 35 minut. Záleží tedy na tom, jakou máte troubu, proto raději
korpus kontrolujte špejlí. Jakmile se na špejli nic nelepí, můžete vyndávat.
4. Po
vyjmutí z trouby, nechte upečený korpus chvíli odstát a pak jej vyklopte.
5. Mezitím
si můžete připravit krém. 600g Lučiny vyšlehejte s banánem. Krém tak bude
mít nasládlou chuť. Pokud již nechcete používat banán, můžete zkusit maliny
nebo borůvky. Pokud si Lučinu rozdělíte na díly a pokaždé ji ušleháte
s jiným druhem ovoce, můžete udělat krásně duhový dort. Po vyšlehání
nechte na chvíli v lednici.
6. Po
vychladnutí, vyřežte do korpusu stejně velká kolečka. Použila jsem na to misku
o průměru 12 cm a vytvořila tak čtyři kolečka.
7. A
teď už vše jen dát dohromady a ozdobit podle svého estetického cítění a
samozřejmě umu J.
Já velký umělec nejsem, ale kreativitě se meze nekladou.
8. Na
talíř, na kterém bude dort mít, dejte lžíci krému a rozmažte jej. Na rozmazaný
bobek dejte první korpus (Dort vám pak bude krásně držet.) na korpus dejte krém
a ovoce a pořád dokola. Ládujte to tam, ať to chutná co nejlépe.
9. Dort
můžete nechat nahatý nebo jej schovat pod krém. To už je na vás, ale rozvrhněte
si podle toho množství krému, které dáte mezi korpusy.
10. Vršek
ozdobte ovocem a máte hotovo.
Snad
vám bude chutnat, protože nám chutnal moc a stejně tak i Matýskovi a dětem ve školce u Jeníčka.
PS.
Pokud se bojíte vyzkoušet ten náš dort, mám tu pro vás recepty na dort bez cukru od jiných maminek:
Omlouvám
se za fotky, ale nestihla jsem dort znova nafotit, tak tu máme aspoň pár fotek
z mobilu.
Přejeme
vám dobrou chuť a krásné narozeniny.
Žádné komentáře