Dort k prvním narozeninám – bez cukru

úterý 6. srpna 2019


A je to tady. První narozeniny. Jsem nadšená a smutná zároveň. Vím, že je to klišé, ale oni tak strašně rychle rostou. Pamatuji si na každičký moment ze dne, kdy se Matýsek narodil. Vzpomínám na chvíle, kdy se s bráškou viděli poprvé a pamatuji si první probdělé noci.  Kdyby se mi někdo pokoušel namluvit, že to bylo včera a ne před rokem, asi mu budu věřit.

Dost, nostalgické náladě, pojďme se raději kouknout na recept, kvůli kterému jste sem určitě přišli J.  Já nejsem žádná foodblogerka a všechny foodies obdivuji, protože vymyslet recept, to dá ohromnou fušku. A ještě větší fušku to dá, když vůbec neznáte zákonitosti ingrediencí. Tedy to, co dělají a jak se spolu chovají. Když jsem se o tenhle dort snažila, přišla jsem si asi jako Pejsek s Kočičkou J, ale nebojte se, břicho vás z něj bolet nebude, protože je opravdu dobrý  a hlavně v něm není žádný přidaný cukr ani jiné sladidlo.

Před tím než jsem se do pečení pustila, prošla jsem si nejrůznější recepty na internetu, a pak se pustila do samotného receptu. Vycházela jsem z toho, co Matýsek aktuálně jí.



INGREDIENCE:
Na korpus:
4 banány
200g selského (plnotučný) jogurtu
300g   špaldové mouky
1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů (Amylon Bio)
0,5 lžičky jedlé sody
50g másla

Na krém:
600g Lučiny
1 banán
Ovoce na ozdobení

V podstatě se jedná o banánový chléb. Pro sladší chuť je dobré mít kropenaté až hnědé banány. Přesně ty, co nemám ráda, ale jsou tak slaďoučké.

POSTUP:

1. Předehřejte si troubu na 170°C a vymažte formu máslem. Já použila pekáček o rozměrech: 28x22 cm . Pekáček vysypte moukou. Do rendlíku vložte máslo a rozpusťte jej.

2. V jedné misce si rozmačkejte banány, přidejte jogurt a rozpuštěné máslo. Do druhé misky odvažte mouku, přidejte kypřící prášek a půl lžičky jedlé sody. Promíchejte a  začněte přisypávat do misky s „vlhkou směsí“. Ve chvíli, kdy máte vše hezky promíchané, přelijte těsto do vymazaného pekáče/formy a dejte péct. Pokud je těsto příliš tekuté, přidejte opatrně mouku.

3. Pečte na 170°C po dobu 35 minut. Záleží tedy na tom, jakou máte troubu, proto raději korpus kontrolujte špejlí. Jakmile se na špejli nic nelepí, můžete vyndávat.

4. Po vyjmutí z trouby, nechte upečený korpus chvíli odstát a pak jej vyklopte.


5. Mezitím si můžete připravit krém. 600g Lučiny vyšlehejte s banánem. Krém tak bude mít nasládlou chuť. Pokud již nechcete používat banán, můžete zkusit maliny nebo borůvky. Pokud si Lučinu rozdělíte na díly a pokaždé ji ušleháte s jiným druhem ovoce, můžete udělat krásně duhový dort. Po vyšlehání nechte na chvíli v lednici.



6. Po vychladnutí, vyřežte do korpusu stejně velká kolečka. Použila jsem na to misku o průměru 12 cm a vytvořila tak čtyři kolečka.

7. A teď už vše jen dát dohromady a ozdobit podle svého estetického cítění a samozřejmě umu J. Já velký umělec nejsem, ale kreativitě se meze nekladou.

8. Na talíř, na kterém bude dort mít, dejte lžíci krému a rozmažte jej. Na rozmazaný bobek dejte první korpus (Dort vám pak bude krásně držet.) na korpus dejte krém a ovoce a pořád dokola. Ládujte to tam, ať to chutná co nejlépe.



9. Dort můžete nechat nahatý nebo jej schovat pod krém. To už je na vás, ale rozvrhněte si podle toho množství krému, které dáte mezi korpusy.

10. Vršek ozdobte ovocem a máte hotovo.

Snad vám bude chutnat, protože nám chutnal moc a stejně tak i  Matýskovi a dětem ve školce u Jeníčka.

PS. Pokud se bojíte vyzkoušet ten náš dort, mám tu pro vás recepty  na dort bez cukru od jiných maminek:


Omlouvám se za fotky, ale nestihla jsem dort znova nafotit, tak tu máme aspoň pár fotek z mobilu.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné narozeniny.

Žádné komentáře