Tipy na Vánoce: Knihy pro děti (2 roky a 5 let)

pátek 20. listopadu 2020

Ach ty knížky. Máme jich plno a nikdy jich není dost. Miluji jimi listovat, miluji, jak listy šustí, i když při uspávání, kdy mě náš nejmenší dráček nechává si číst, se bojím, že ho při otáčení stránky vyruším z říše snů. Lásku ke knihám předávám i klukům, a proto není divů, že si oba berou knižky do ruky bez pobízení. Matýsek mě navíc napodobuje a večer si do postele vleze s lahví mléka a knížkou <3.

Ježíšek by měl vždy nějaké to čtení přinést, protože se nejedná jen o knížku, ale i společně strávený čas, který vám už nikdy nikdo nesebere.


Knižní dárky pro 2 leté děti



Kam se schovala zvířátka: Na dvoře – Anja Boretzki

Knížku plnou zvířátek z farmy už doma prohlížíme a není vůbec obyčejná. Je to chytrá a zábavná knížka plná posouvacích okének a i těch klasických otvíracích. Děti mají na jednotlivých stránkách úkoly a díky krásným ilustracím si projdou životem na farmě, který je více než pestrý.  Budou zahradničit, strašit se strašákem, dělat med nebo hledat krtka zloděje.



Velká knížka na dobrou noc pro malé vypravěče – Alexandra Helm

Je čas jít na kutě? Pak je taky ten správný čas sáhnout po téhle kouzelné obrázkové knížce. Najdete v ní bohatou inspiraci pro každodenní vypravování na dobrou noc… Třeba o tom, jak se ukládají ke spánku zvířátka na farmě. A taky lidé, kteří se o ně starají. V čem je to jiné ve městě? Nebo dokonce hluboko v lese? Jak nocují divoká zvířata? A co dělají hračky v obchodě, když všechno kolem spí? Podívejte se, jak ožívá pohádkový svět. S touhle knížkou se do něj můžete vydávat znovu a znovu. Dobrou noc a sladké sny.



Cirkus Mrňousek – Jan Nejedlý

Všichni sem, všichni k nám! Ten, kdo vstoupí, neprohloupí! Nejsme Cirkus Berousek, nýbrž Mrňousek! No ano. Vždyť kdo má doma mrňouska, zažívá cirkus každý den. Balancování na nočníku, žongl s dudlíkem, klauniády při koupání, drezúra rodičů a jiné atrakce. Přistupte blíže! Krásně ilustrovaná a vtipná knížka pro naše mrňousky. 








Legrační počítání do postýlky - Daniela Kulot/Ivana Nováková

Rozmarné čtení na dobrou noc učí nejmenší děti základním počtům prostřednictvím zábavných říkanek a veselých obrázků, kde se to jen hemží nejrůznějšími zajímavými živočichy. Usínat s touto knížkou může být opravdová legrace.

Knihy autorky Daniel Kulot jsou charakteristické pestrými hravými ilustracemi, ale hlavně nápaditými příběhy srozumitelnými i těm nejmenším dětem, u nichž nenásilně rozvíjejí čtenářskou gramotnost a stimulují představivost a fantazii.



Knižní dárky pro 5 leté



Rudyard KIPLING O ZVÍŘÁTKÁCH: Veršované povídky - Elli Woollardová, Robin Král

Z této edice jsem vám již představila bajky – Ezop o Zvířátkách, která je u nás moc oblíbená. Pod stromeček prckovi nadělíme stejně ilustrované veršované povídky a já už se těším až mu je budu číst. Tyto humorné povídky o zvířátkách z pera klasika Rudyarda Kiplinga, autora světoznámé Knihy džunglí, dělají radost malým čtenářům po celé generace a dočkaly se již mnoha nejrůznějších zpracování. Spisovatel je původně vyprávěl své dceři každý den před usnutím, později vyšly časopisecky a posléze také knižně. V knížce se mimo jiné dozvíte, jak velbloud přišel ke svému hrbu, proč má nosorožec tak vrásčitou kůži nebo proč mají sloni dlouhý chobot. K půvabným veršovaným příběhům i veselým obrázkům se budete bezpochyby rádi vracet! Pro české vydání je přebásnil Robin Král, překladatel, textař, básník a úspěšný spisovatel knížek pro děti.


     


Jezevec Chrujda krotí Kůrovce – Petr Stančík

Náš milovaný Chrujda je tu v úplně novém příběhu. Chápete tedy, že ho prcek musí mít, protože je to jeho nejoblíbenější pohádkový hrdina.  Chrujda vychází již po deváté a tentokrát je jeho dobrodružství ekologické a pro děti velmi poučné. Chlupatý padouch tchoř Smradolf do lesa Habřince přivedl brouky kůrovce. Jezevec Chrujda má plné packy práce, aby zachránil nemocné smrky. Naštěstí mu pomáhají lasička Anička i sůvička Stáňa. A kniha strašidelných pohádek, vypůjčená od pstružice Rybany. Podaří se jim přelstít žravé kůrovce?



Jonáš a Nemáš – Kari Staiová

Jeden říká na vše „jo“, druhý říká na vše „ne“.
Můžou být vůbec dva lidé rozdílnější než Jonáš a Nenáš? A přesto jsou to nejlepší kamarádi. Bručoun Nenáš sice umí být se svým věčným „ne“ dost protivný, ale pak se ukáže, že umět říct v rozhodující chvíli „ne“ vám může ušetřit hodně starostí.

V Norsku se kniha stala fenoménem. Svérázná dvojka ožila v animovaném filmu, vstoupila na prkna norského národního divadla a milují ji děti z mateřských škol napříč celou zemí. Univerzální silné poselství funguje i v mezinárodním měřítku: kniha byla přeložena do mnoha jazyků, takže vedle Jonáše a Nenáše existuje i Yesper a Noper, Jakob a Neinkob nebo třeba Tiloui a Tilnon.


Profesor Astrokocour: Pod hladinou – Dominic Williman

Knížky profesora Astrokocoura máme doma již dvě. A jsou neustále v kurzu. Hlavně tedy Lidské tělo, za kterým lehce pokulhává Vesmír. Nově nám Astrokocour představí vše o vodě. Kde se na naší planetě vzala? Co je vlastně korálový útes? Můžeme se dostat až na dno oceánu? Přestože oceán pokrývá téměř tři čtvrtiny zemského povrchu, stále je zhruba z 95 procent neprobádaný.

Vydejte se spolu s profesorem Astrokocourem a jeho partou na výpravu od mořského pobřeží až do nejtemnějších hlubin tajuplného světa pod hladinou. Od obřích velryb po podmořské sopky – na téhle hlubokomořské výpravě je toho hodně k objevování! Pro malé badatele je tato kniha jako dělaná.


Jak liška vymalovala oblohu – Mila Teräs 

Kniha, která se hodí pro oba naše kluky a částečně zahrnuje i můj sen. Moc ráda bych se s klukama vydala do Laponska. Teď se, ale pojďme podívat na samotný příběh. Malá liška se rozhodne vymalovat oblohu tou nejkrásnější barvou na světě. Ale která to je? Dokáže takovou barvu najít a dostát slibu, který si dala? Půvabná pohádka o chytrém a odvážném liščím mláděti, které přijme úkol, díky němuž se toho mnoho naučí, pozná přírodu i samo sebe, a úspěšně najde cestu zpátky domů, originálně zpracovává příběh o vzniku polární záře známý z finské lidové slovesnosti. 


Nádherné proměny barevné oblohy jsou dílem lišky, která běhá po laponských horách a máchá svým huňatým ocasem dosahujícím až k nebi. Kniha spisovatelky Mily Teräs je určená těm nejmenším, ale každého čtenáře bez ohledu na věk ujistí, že má smysl věřit svým snům a schopnostem. Klid, hravost a poučení vnášejí do příběhu básně, respektive písně, ve kterých se lištička postupně dozvídá o kouzlu barev. 


A k Mikuláši třeba tahle kniha:



Milión billion vánočních skřítku – Hiroko Motai

Proč si dáváme na Vánoce dárky? A jak to, že je všechny děti vždycky dostanou včas?
Půvabný příběh o vánočním skřítkovi, který se nebál požádat o pomoc, když pochopil, že na svoji práci sám se svým sobem nestačí.


Moderní autorská pohádka Japonky Hiroko Motai, velké milovnice skřítků mumínků, vtipně, jednoduše a s velkou dávkou anarchie vysvětluje, proč toho, kdo na světě naděluje vánoční dárky, nikdy nespatříme. Napínavý a originální příběh okouzlí malé i velké čtenáře a přesvědčí je, že přemýšlet o tradicích a číst si o Vánocích je zábavné po celý rok. Kouzlo knihy spočívá také v ilustracích Mariky Maijaly, provedených pastelkami a stylem připomínajícím dětskou kresbu, které chytře korespondují se současným duchem Vánoc.


Ve Finsku kniha získala ocenění Nejkrásnější kniha roku 2014. V roce 2015 se dostala do užšího výběru na cenu AOI World Illustration Awards a v roce 2016 byla vybrána na výstavu na Boloňském knižním veletrhu. Ilustrátorka Marika Maijala získala v roce 2019 za své dílo prestižní cenu Rudolfa Koivu. <3


Tadáááá nebo spíš hohoho? Tohle jsou naše knižní tipy na Vánoce, a protože dlouhodobě spolupracuji s nakladatelstvím Ella&Max, domluvila jsem u nich slevu 10% s kódem: PAJA10 V e-shopu jsou knihy zlevněné a tak máte 30% slevu na knižní dárky.


Snad se vám náš výběr líbí.

Krásné čtení,

Vaše Betty




Žádné komentáře