Opomíjená – poporodní rehabilitace

neděle 8. září 2019




Po druhém porodu se má touha být jako před otěhotněním snad zdvojnásobila. Nevím jestli příčinou byla špatně zvolená poznámka na mé vypouklé břicho po návratu z porodnice, nebo prostě fakt, že už nechci tahat 10kg navíc. Začala jsem brzy s běháním, ale bolela mě záda. Přesto jsem se toho nechtěla vzdát a začala řešit, co by mohlo být příčinou. Doma jsem si zkusila, jestli nemám diastázu a byla tam. I po šestinedělí se mě držela jako klíště. V tu chvíli jsem se pustila do hledání vhodného cvičení. Našla jsem si trenéra, který se zaměřuje na diastázu, ale neměl na mě čas. Byl to začarovaný kruh a já už byla lehce zoufalá. V teplicích nebylo moc příležitostí, nebo nebyl čas a někdy mi přišlo, že ani chuť. Nechtěla jsem budovat svaly, ale dostat se do funkčního stavu. A to je pro většinu trenérů strašná nuda. Až jednou jsem na Instagramu narazila na Marušku (CoSiDneska), která řešila stejný problém a přímo u nás v Teplicích. Slovo dalo slovo a já mohla s radostí na první vyšetření a cvičení.
A víte co? Během dvou měsíců jsem se mohla vrátit ke sportu. Diastáza a povolené pánevní dno je v pořádku. Tedy to pánevní dno musím ještě o jeden stupínek zlepšit, ale jinak? Můžu běhat a sportovat bez optíží a to díky péči Zuzky z Medic Area Teplice. Cvičila jsem téměř každý den doma a docházela na rehabky. (Ano, flákala jsem to. Má se cvičit i víckrát denně.) Nezaměřili jsme se pouze na břícho, ale dostalo se mi celkové péče, protože v těle vše se vším souvisí. Podstoupila jsem i vyšetření, o na které by mě dřív nikdo nedostal :D. Jaké vyšetření to bylo? To už se dočtete v následujícím rozhovoru.

Zuzko, mohla byste se nám nejdříve představit? A říci nám, jak jste se dostala k rehabilitaci a kde pracujete?
Jmenuji se Zuzana Prošková a pracuji jako fyzioterapeut na soukromé rehabilitaci Medic Area v Teplicích.  Rehabilitace pro mě není jen prací, ale také koníčkem. Má práce je velmi různorodá. Specializuji se na fyzioterapii po porodu.

Jak je na tom poporodní rehabilitace? Já zažila dva přístupy. V Podolí za námi přišla fyzioterapeutka a cvičila s námi. Navíc nám dala plán cviků, které můžeme postupně zařazovat do našich denních rutin. Naučila nás i polohování pro lepší zavinutí dělohy. U druhého porodu, kdy jsem rodila v jiné porodnici, byla má zkušenost opačná. Nebo spíše žádná. Nikdo nepřišel a nic neřekl. 

Je samozřejmě ideální, aby byla žena již v nemocnici po vaginálním porodu nebo po císařském řezu poučena fyzioterapeutem nebo informována například ohledně vstávání z lůžka, kojení, péče o jizvu atd. Mnohdy mají maminky informace z předporodních kurzů, ale bohužel jen nedostatečné. Přitom informovanost a prevence by byla pro ženy a celý zdravotní systém lepší, než následné řešení následků. Některé rozšířené rady jsou dokonce kontraproduktivní, jako například o možnosti cvičení přerušovaným močením. Pokud i po šestinedělí přetrvávají nějaké obtíže nebo dysfunkce pánevního dna (PD), doporučuji navštívit fyzioterapeuta se zaměřením na poporodní fyzioterapii.




Proč je poporodní fyzioterapie tak důležitá, a přesto se na ni zapomíná? 

O poporodní fyzioterapii jsem se začala zajímat z důvodu, že jsem měla vlastní zkušenost a současně jsem se ve své praxi čím dál více setkávala s klientkami, které byly po císařském řezu a trápily je bolesti zad. Jejich obtíže byly komplexní, často nebyly informované o tlakové masáži jizvy na břiše, takže byla ztuhlá a bolavá. Maminky po vaginálním porodu trápily oslabené svaly pánevního dna nebo inkontinence.  U těchto žen většinou chyběla poporodní rehabilitace a jejich obtíže se řešily až několik let po porodu. Těhotenství a porod dítěte je sice přirozený fyziologický proces, ale bohužel vlivem vyššího věku prvorodiček, případných komplikací během porodu, sedavého zaměstnání nebo nedostatku pohybu poporodních dysfunkcí přibývá. Dále kladu důraz na to, aby byla žena vycvičena před dalším těhotenstvím.


S jakými nejčastějšími obtížemi k vám ženy po porodu přicházejí a přicházejí vůbec v čas? 
Přicházejí jak ženy po porodu, tak čím dál více ženy středního nebo seniorského věku, z čehož mám velkou radost. Téma pánevního dna je přeci jen určitým tabu. Obtíže jsou u nich různé: bolesti páteře, přetrvávající bolesti v oblasti stydké kosti, inkontinence, hyperaktivní močový měchýř, sexuální dysfunkce (bolestivý styk), narušení funkce svěrače (po komplikovaném porodu a šití), prolapsy pánevních orgánů, diastáza. Fyzioterapie je důležitá také po některých operačních výkonech. Bohužel někdy přicházejí ženy pozdě. Proto jim dále doporučuji vyšetření na urogynekologii nebo urologii.


DIASTÁZA 

Diastáza (rozestup břišních svalů) je přirozený proces v době těhotenství, ale po porodu by se měla stahovat. Jak zjistím, že mám problém a mám vyhledat pomoc? 
V období šestinedělí se tělo regeneruje. U prvorodiček a vlivem laktace může být regenerace po porodu rychlejší. Diastáza by se měla po porodu začít sama stahovat. Vše je individuální a záleží na více faktorech. Může hrát roli věk rodičky, počet porodů, elasticita tkání, genetika. Dále může mít vliv na vznik diastázy vícečetné těhotenství, velká hmotnost miminka, nebo velkém při množství plodové vody. Důležitý je také stav vaší postury (držení těla). V případě diastázy se jedná o patologii svalů a fascií.  S poporodní rehabilitací je vhodné začít, pokud jsou přítomné bolesti zad a diastáza se nestáhla zhruba do 3-4 měsíců po porodu. Rizikovým faktorem může být porod císařským řezem.



Poradíte nám, jak si můžeme diastázu vyšetřit?
Vyšetření si můžete provést sami, ale rozsah diastázy dokáže zhodnotit jen lékař nebo fyzioterapeut. Postup samovyšetření je následující. Položíte se na záda, pokrčíte nohy a zvednete volně hlavu nad podložku. Prsty si prohmatáváte velikost rozestupu břišních svalů. Další možností je, že v leže zvednete natažené nohy a sledujete případnou „stříšku“. Ta je znakem diastázy. Já při vyšetření dále sleduji, to jak velký rozestup a jaký typ diastázy se jedná (více v horní části, v pupku nebo spodní část bříška). Dále si ženu otestuji v denních činnostech, jako například při sedu nebo vstávání z lůžka. Tím zjistím, zda je diastáza kompenzována nebo ne. Může být přítomna kýla, pak doporučuji konzultaci s lékařem. A samozřejmě řešíme stav svalů pánevního dna.


Mám ji, co teď? 
Najít si fyzioterapeuta, který se zaměřuje na poporodní fyzioterapii.

Jak často musí ženy s diastázou cvičit? 
Nutností je aktivní spolupráce a pravidelné cvičení, mnohdy i úprava stravy. Frekvence cvičení je individuální podle vyšetření klientky.

Můžete mi říct více k úpravě stravy?
Při vyšší váze doporučuji zredukovat hmotnost, aby byly výsledky viditelné. Jedna věc je genetika a druhá způsob života. Často je u žen vyšší množství podkožního a viscerálního tuku. V některých případech je bříško prostě jen tučné a není přítomna diastáza, takže doporučím především úpravu stravy. Ideální je snížit přísun sacharidů (především cukrů), pochutin, slazených limonád a nadměrný přísun pečiva. A samozřejmě dostatek vhodného pohybu. Osobně propaguji dostatečný přísun bílkovin, kvalitního masa, zeleniny. Vhodná volba stravy je přesto z velké míry individuální. Každému vyhovuje něco jiného.

Proč doporučujete navštívit fyzioterapeuta. Mohu přeci cvičit sama doma. 
Každá klientka s diastázou se musí řešit individuálně. Závisí i na stavu svalů pánevního dna, zda byl porod vaginálně nebo císařským řezem, kdy je nutný nácvik masáže jizvy na břiše, případně tejpování jizvy. Každá klientka má jiné chybné pohybové nebo dechové stereotypy. Po vyšetření a zácviku je možné cvičení doma a ráda doporučím vhodný sport nebo pohybovou aktivitu.



Dá se i vysoký stupeň diastázy vycvičit nebo je nutná operace? 
Konzervativní léčba a fyzioterapie je efektivní. Je ale nutné počítat s pravidelností cvičení po dobu několika měsíců. Cvičení by se pak mělo zařadit trvale do běžného denního života. 

Proč tedy tolik žen končí na operačním stole? 
V některých případech je operace nutná. Diastáza je řešena operačně v rámci tzv. abdominoplastiky. V mnoha případech je operační výkon pro ženu rychlé řešení včetně estetické úpravy (odstranění kožního převisu). Je ale nutné podotknout, že operace nemusí být efektivní, samotné sešití svalů neřeší nefunkční svaly břišní stěny. Je to operační výkon, takže mohou být pooperační komplikace.

Co by se mohlo stát ženě, která s diastázou nic nedělá? 
Zhoršení bolestí páteře, výskyt pupeční kýly, může dojít k výhřezu ploténky v bederní páteři. Diastáza by byla časem dekompenzovaná a v těchto případech je rehabilitace zdlouhavá a náročná. Vycvičit se může jen vlastní pílí.

Je možné diastáze předcházet?
Určitý vliv má genetická dispozice, ale souvisí, jaký životní styl měla žena před těhotenstvím. Zejména, zda byl pravidelný pohyb a to již od dětského věku. Předcházet diastáze jde úpravou rizikových faktorů, jako je nadváha nebo nevhodné stravování. V těhotenství dochází vlivem rostoucího bříška ke zvýšení hmotnosti a ke zvýšení prohnutí v bederní páteři, proto je u maminky důležité správné držení těla a krční páteře a zároveň nácvik správného dýchání (u diastázy převládá abdominální - břišní typ dýchání). V těhotenství můžeme využívat tejpování na oblast bederní páteře nebo bříška. Dále bych při bolestech páteře a výskytu diastázy doporučila těhotenský podpůrný pás.

Diastáza se může vyskytovat také u sportovkyň, vlivem nevhodného sportu a přetížení břišních svalů.

A co vstávání s bříškem přes bok, není to také prevence?
Ano je a nejenom během těhotenství. Vstávání je důležité hlavně po císařzkém řezu, kdy je bříško bolavé a oslabené. Je možné vstávat přes bok nebo maminku časem naučit vzpěrný cvik. Ale jak říkám, u jakékoli činnost, ať už se jedná o vstávání z postele, nebo například zvednutí miminka nebo autosedačky se musíme naučit správně pohyb provést. Nechceme tlak do pupíku, kdy dojde k vytvoření stříšky, špatnými pohybovými návyky dochází ke zhoršení diastázy nebo pupeční kýly.

Když jste narazila na císařský řez. Jaké jsou rozdíly v rehabilitaci po vaginálním porodu a císařským řezem?
Záleží na vyšetření, ale v mnoha případech jsou svaly pánevního dna funkční, je bolestivá jizva na břiše, takže naučíme tlakovou masáž, je možné tejpování jizvy nebo lymfatická masáž k obnově toku lymfy, provádí se totiž i v oblasti břicha. Naučíme dýchání do oblasti jizvy, která je většinou necitlivá a můžeme přidat cvičení na pánevní dno, bez pomůcky Educator. Tím, že je bříško oslabené, nedoporučuji nošení nosítek, jen na přesuny.

POVOLENÉ PÁNEVNÍ DNO 

A co povolené pánevní dno? Co s ním? 
Cvičit a cvičit... Ale správně.

Jak zjistíte, že je pánevní dno nedostatečně posílené? 
Vyšetřením per vaginam (přes pochvu).

Neodradí to ženy? Přesvědčíte je všechny?
Neodradí. Vyšetření je nebolestivé. O tom, jak probíhá si můžete přečíst na facebookové stránce Medic Area Teplice.

Co může způsobit nevhodně zvolený sport s povoleným pánevním dnem? 
Výskyt stresové inkontinence (Pozn. Stresová inkontinence se vyznačuje únikem moči vlivem náhlého zvýšení nitrobřišního tlaku například při kašli, kýchnutí či zvedání těžkého břemene.), prolaps  pánevních orgánů Pozn. Prolaps neboli pokles dělohy je stav, kdy děloha sestupuje níže do pochvy a v těžší formě vyhřezává z pochvy ven. ), bolest zad.

Cvičit musí klientka po vaší instruktáži i doma, jaké může mít cvičební pomůcky? 
Ohledně pomůcek radím nekupovat bez konzultace. Pomůcku lze doporučit individuálně podle obtíží klientky nebo podle vyšetření per vaginam. Je možné svaly posilovat Venušinými kuličkami, vaginálním závažím Kegel8, Educatorem. Při inkontinenci využíváme elektrostimulaci.


Proč nestačí cvičit pouze vědomým stahováním svalů, tedy bez pomůcek? 
Toto je otázka, na kterou nelze odpovědět stručně. Lze cvičit i bez pomůcek, ale nemáme kontrolu, zda cvičíme správně a navíc to zvládnou pouze ženy s funkčními svaly pánevního dna. Při síle svalů 0-1 aktivaci klientka nezvládne. To lze pak vidět i při cvičení s Educatorem, kdy se tyčka (indikátor) nepohne. Nezvládne ani aktivaci svalů při takzvaných stresových manévrech (kašel, smích). Indikátor se při dobře prováděném cvičení pohybuje směrem dolů. Ukazuje nám nejen správnost cvičení, ale také jeho intenzitu. Je vhodný na pravidelné cvičení na doma. Další výhodou je, že díky vizuálnímu kontaktu cvičíme cíleně svaly pánevního dna a můžeme využít mnohem větší lift (vtah svalů). Cvičení bez pomůcky může být příliš jemné. V rehabilitaci naučíme pomalé cvičení na výdrž, na rychlost, i na relaxaci svalů. Nejprve se cvičí v leže na zádech. Později cvičíme ve stoje, neboť potřebujeme fungovat v denních zátěžových situacích (kašel, smích, poskoky, běh).

Educator můžeme zakoupit i u vás? Kolik stojí? 
Ano, lze zakoupit u nás. Stojí 530 Kč.

Určitě je to značně individuální, ale jak rychlá je rekonvalescence? 
Je to individuální, při pravidelnosti cvičení jsou výsledky již během 2-3 měsíců.

Jaké sporty po porodu nedoporučujete a kdy můžeme s pohybem začít? 
Je možné začít po kontrole u lékaře po šestinedělí. Po císařském řezu může být rekonvalescence delší. Nedoporučuji začít běháním, trampolíny, TRX závěsný systém. Vhodné je plavání, rychlá chůze, poporodní jóga, cvičení s lanky  (SPS systém, dříve SM systém).


Proč není dobrý běh? 
Běh je v pořádku, pokud jsou svaly pánevního dna funkční. Nedoporučuji v případě diastázy.

Jak probíhá terapie u vás? 
Moje snaha je o individuální péči. Součástí je vstupní pohovor a vyplnění dotazníku. Domluvíme se na tom, co ženu nejvíce trápí. Provádím komplexní diagnostiku. Klientku si vyšetřím. Zajímají mě svalové dysbalance, plochonoží, výskyt skoliózy. Provedu odblokování páteře a kloubů, domluvíme se na možnosti následné fyzioterapie.

Co vám v práci fyzioterapeutky přináší největší radost? 
Spokojenost mých klientů a pocit, když mohu pomoci.

A je něco, co vás hodně trápí? 
Jsem ráda, že se stále více daří šířit osvětu poporodní péče. Klientky si nás samy vyhledají a přijíždějí i z větších měst. Přála bych si větší spolupráci s gynekology nebo lékaři. Mnohdy je fyzioterapie opomíjena a první volbou je operace.  A to je škoda.

Zuzko, moc děkuji za rozhovor a také vaši péči!
Také děkuji.

Tento rozhovor vznikl díky spolupráci s Medic Area Teplice, kteří mi poskytli rehabilitační péči ve chvíli, kdy jsem ji opravdu potřebovala a tápala. Nevěděla jsem kam zajít, kdo by mi mohl pomoci a pak jsem na ně díky Instagramu narazila. Tímto jim velmi děkuji za péči a těším se na další návštěvu. Budeme napravovat záda. 

Medic Area Teplice je rodinná rehabilitační klinika v Teplicích. Už od roku 1994 pomáhají klientům v oblasti sportovní, běžné i pooperační rehabilitace. Přijít můžete na individuální či skupinové cvičení a také na masáže. Nově mají i recepci a tak už se může volat v průběhu celého dne. Pouk vás něco trápí, klidně se hned objednejte: +420 721 312 437



PS. Fotky mé maličkosti jsou z mého sportovního dne a focené až po zlepšení mého stavu. Tohle všechno si budete moci dopřát, po tom, co vyhrajete na diastázou a povoleným pánevním dnem :).

Držím vám palce,
Vaše Betty




Žádné komentáře