Víc očí víc vidí – aplikace ECHO

sobota 24. listopadu 2018


Po těle mi naskakuje husí kůže. Prochází mnou mráz a lehce se třesu. Koukám na video, které je nepříjemné už svým úvodním zvukem a navozuje lehce mrazivou atmosféru. Hned vím, že se něco děje. Něco, co se mě i vás může dotýkat, a proto vám o tom musím napsat. 


Ztráta dítěte je pro mne naprosto nepředstavitelná a dala by se přirovnat k noční můře. Vůbec si neumím představit co bych v takové situaci dělala, a proto jsem ráda, že v digitálním světe vzniká nová aplikace ECHO, která má i díky vám a široké veřejnosti pomoci v pátrání po pohřešovaných dětech. V České republice se každoročně pátrá po desítkách dětí, které jsou přímo ohroženy na zdraví nebo na životě. Většina únosů dětí se odehrává přímo z místa bydliště v rámci jejich rodiny, kdy se rodiče soudí ohledně svěření dítěte (obvykle ve věku do 6 let) do péče. Pokud se jedná o únos neznámou osobou, probíhá zpravidla mimo bydliště dítěte (cestou z/do školy, zájmových kroužků apod.) a to v odpoledních hodinách. Ve většině případů se jedná o dívky ve věku okolo 10 let, na nichž se pachatelé následně dopouští sexuální trestné činnosti. Ani se mi to sem nechtělo psát, ale je to důležité.



Aplikaci ECHO v tuto chvíli ještě není možné stáhnout. Musí se doprogramovat, ale jak by měla fungovat je jasné už od začátku. Aplikace bude propojena s policejní databází pohřešovaných dětí. Uživatel dostane v reálném čase informaci o konkrétním ztraceném dítěti a může jedním kliknutím zavolat Policii ČR, když pohřešované dítko uvidí nebo bude mít jakékoliv informace vedoucí k jeho nalezení. Veřejnost tak bude zapojena do pátrání, a to od samého začátku, kdy je to nejdůležitější. S nápadem na využití moderních technologií pro záchranu životů přišla dvojice policistů Martin Kaiser a Petr Bureš. Tak vznikla nezisková organizace, která projekt realizuje v rámci Laboratoře Nadace Vodafone. A na nás teď je, zdali se celý projekt zrealizuje. Co myslíte, stojí za to? Já myslím, že stoprocentně, proto je třeba vybrat dostatek peněz, abychom mohli appku hromadně stahovat a pomáhat tak ztraceným dušičkám. Sbírka probíhá zde a bude vrcholit 27. 11. na Giving Tuesday. Je nutné vybrat 250 000 Kč, které Nadace Vodafone zdvojnásobí.

Půjdete do toho? Pojďte prosím, tahle aplikace má opravdu smysl.


Abychom ji nemuseli využívat příliš často, snažme se ztrátě či únosu předcházet. Mám tu pro vás: Desatero tipů rodičům, aby se děti neztrácely:

  • Naučte děti celé vaše jméno, číslo vašeho telefonu (ideálně i tísňovou linku 112) a adresu bydliště.
  • Zvažte použití cedulek se jménem dítěte na školní aktovce a jiných snadno viditelných předmětech. Pokud cizí osoba zná jméno vašeho dítěte, tím spíše jí dítě uvěří.
  • Domluvte se na tajném hesle, které lze využít v různých situacích. Např. pokud je dítě někde bez vaší přítomnosti a z jakéhokoliv důvodu se necítí v bezpečí, může vám toto heslo říci během tel. hovoru a vy pro něj ihned vyrazíte. Nechte heslo vymyslet vaše dítě.
  • Trvejte na tom, aby vám dalo vždy okamžitě vědět, pokud ho kdokoliv přesvědčuje, aby před rodiči drželo v tajnosti cokoliv týkající se částí těla.
  • Dítě by mělo vědět, že pokud ho někdo zjevně pronásleduje v autě, mělo by utíkat na opačnou stranu. Těch několik málo vteřin může být zásadních.
  • Když se vaše dítě ztratí nebo se necítí být v bezpečí, mělo by vědět, že pomoc má hledat ideálně u policistů. Ti však nejsou všudypřítomní, proto se v případě nouze doporučuje, aby požádalo o pomoc nějakou kolemjdoucí matku s dítětem, pokud nějakou uvidí.
  • Naučte dítě pár specifických slov, která by v případě nouze mohlo hlasitě křičet, aby upoutalo pozornost lidí – „Kdo jsi; Pomoc, Kde je moje maminka/tatínek“
  • Vysvětlete dítěti, že pokud je v nebezpečí, jdou všechna pravidla stranou. V takovém případě je povoleno ztropit scénu, křičet, kopat, kousat, prostě vše, co je nutné k obraně. Dítě nesmí zůstat pasivní.
  • Měli byste znát trasy, kudy vaše dítě chodí do školy, zájmových kroužků atd., stejně jako jeho nejbližší kamarády a kontakty na ně, příp. jejich rodiče.
  • Nevyděste dítě hororovými scénáři. Zásadní je důvěra rodičům a zdravá komunikace v rodině.

Jaké metody nejčastěji únosci využívají?

  • nabídnutí svezení, sladkostí, peněz apod.
  • navázání kontaktu s dítětem prostřednictvím zvířátka (příp. žádost o pomoc s jeho nalezením)
  • žádost o pomoc s odnosem věcí do vozidla, příp. dotaz na cestu
  • předstírání, že se něco stalo rodiči dítěte; vystrašené dítě snáze ztrácí obezřetnost
  • nezřídka únosce kontaktuje dítě prostřednictvím sociálních médií (dle výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci celkem 40% dětí by na výzvu k osobnímu setkání od známého z internetu odpovědělo kladně)
#vicocivicvidi a vy můžete být jedním párem očí, které pomohou. Stačí přispět na dodělání aplikace částkou od 200 Kč a to jednorázově nebo měsíčně. Co si zvolíte je na vás. Já vím jediné. Tohle má opravdu smysl. Přispět můžete přímo tady: darujme.cz/aplikaceecho

Vaše Betty.


Žádné komentáře