Dnes ti jsou tři roky

pátek 29. června 2018

Myslím, že dopis jsem ti ještě nepsala.  Nevím, jestli ho jako kluk oceníš. Pouze doufám, že až budeš dospělý, bude něčím, co ti ukáže, jak moc důležitý pro nás jsi. Dnes ti jsou tři a já cítím, že jsme si ještě víc blíže, než jsem si kdy představovala.

Každý večer u knížky si tě přitulím k sobě a nasávám tvou vůni. Už nevoníš tím malým miminkem, ale krásnou dětskou vůní, která je plná divokosti a bezstarostnosti. Hladím tě po vlasech a čtu jeden řádek po druhém, protože vím, že tohle je právě to, co si přeješ. Toužíš po čase v mé náruči, po mé stoprocentní pozornosti a moc rád posloucháš můj hlas. Tohle jsou jedny z našich nejkrásnějších chvilek, ale nejsou jediné. Už nikdy nám je nikdo nevezme.


Užívám si i rána, když mě zavoláš k sobě do postýlky a nutíš mě, abych se i s pupíkem vešla do tvého království. Přikryjeme se zahřátou dekou a ty vztahuješ své ručičky k mému obličeji a říkáš: „Maminko mám tě rád.“ Ty tvoje dlouhé pohledy do očí a úsměv … jsou odzbrojující. Řekneš si o pusinku a chceš se mazlit. Drbu tě po zádech a lechtám na nožičkách. Tvůj krásný smích protne ticho v domě a já vím, že před sebou máme další dobrodružný den. Ten smích je nakažlivý. A přestože mě vzbudíš před sedmou, když se začneš smát, už mi to tolik nevadí.


Miluji naše party v obýváku, kde se dokážu odvázat i bez skleničky. Ty hraješ na své kočičí piano a zpíváš stokrát dokola: Skákal pes. Teď už jsi tedy přidal i plno dalších písniček, ale mě je vlastně fuk, co zpíváš. Já se raduji z toho, co prožíváš. Tedy prožíváme spolu. Divoký uskákaný tanec, který vždycky končí na zemi se smíchem a někdy i pláčem, protože se tak rozjedeš, že začneš jančit u každé další aktivity. Na tohle nikdy nezapomenu.


Ve svých třech letech už nám ukazuješ zralost své duše. Někdy si říkám, že jsi hotový člověk, který přesně ví, co chce. Občas se na mě díváš tak, že bych se nejraději někam zavřela, protože vím, že ty víš, jak jsem danou situaci nezvládla. Jsi náš malý pozorovatel. Pozoruješ svět tak pečlivě a hltáš život plnými doušky. Někdy ti závidím tvou bezstarostnost a vše co máš před sebou. Doufám, že tě dovedeme k samostatnému spokojenému životu. Přála bych si abys nám nic nezazlíval a vylétl z hnízda ničím nezatížen.


V tvé přítomnosti se toho učím stále tak moc. Ačkoliv bych dříve řekla, že děti učíme a vychováváme my … „dospělí“.  Napořád ti za to budu vděčná, protože mě a tvého tatínka děláš lepšími lidmi. Učíš nás tolik o nezištnosti, lásce, radosti ze života, trpělivosti a nekonečné vděčnosti. Není to vždy tak růžové a přejeme si, abys byl klidnější, méně paličatý a větší jedlík, ale když se jednou zeptáš babičky s dědou, jaká byla maminka v dětství, budeš si myslet, že mluví o tobě. Nic víc a nic míň nás netíží, a tak si říkám, že jsme s tebou vyhráli neskutečný jackpot. Jsi náš svět Jeníčku. Jsi naše všechno. Jsme tu kvůli tobě, a tak kam půjdeš ty, půjdeme i my. 


VŠECHNO NEJLEPŠÍ JENÍČKU. MILUJEME TĚ AŽ NA MĚSÍC A ZASE ZPĚT. NA MĚSÍC A ZPĚT.

Tvoji maminka a tatínek.



1 komentář