Mé nezbytnosti pro první trimestr

pondělí 30. dubna 2018

Asi vás budu trošku mystifikovat, protože píši opět o prvním trimestru a mě už brzy čeká ten třetí. Páni, jdeme do finále, ale ještě předtím se s vámi podělím o věci, které mi první trimestr usnadnily a možná pomůžou i vám. Nebudeme si nic namlouvat pro některé z nás jsou první tři měsíce očistcem, a tak si to alespoň trošku musíme usnadnit. Pojďte se mrknout na můj seznam.


1. Smoothie zase smoothie a acai bowl
Ovoce, ovoce a zase ovoce. Nejlépe vychlazené a v tekuté formě. Každé ráno jsem rámusila se smoothiovačem a pěkně tím nakrkla prcka, který ten zvuk nesnáší. Ovšem, smoothie už mu chutná. Já si nejčastěji udělala smoothie i ze zmraženého ovoce, přidala acai, domácí granolu, kiwi a mango. Kiwi se stalo mým ochráncem. Když mi bylo opravdu nejhůř, stačilo jedno a bylo zase lépe.


2. Svačinky
S jídlem stále při ruce. Nikdy jsem na jídlo nebyla pečlivější než teď. Ono to ani jinak nešlo, protože jakmile jsem se nenajedla, bylo zle a to doslova. U nočního stolku jsem měla balíček slaných krekrů Alnatura nebo preclíků Erdbär, které jsem ukradla Jéňovi. Jsou strašně dobré a já hned po probuzení pár kousků slupla a mohla jsem fungovat. V kabelce jsem měla vždycky proteinovou tyčinku, po které nemám dlouho hlad a mám pocit sytosti. Manžel mi pořídil proteinové müsli tyčinky Natbar. Ty jediné jsem byla schopná sníst. Abych toho v batůžku neměla málo, přidala jsem jablko a banán a taky džus. Hodně džusu.  

3. Čaje
Vzhledem k tomu, že moje milovaná káva byla na zapovězeném listě. Prostě jsem na ni vůbec, ale vůbec neměla chuť. Musela jsem teplý sametový nápoj něčím nahradit, proto jsem se ještě více vrátila k čajům. V nabídce firmy Sonnentor jsem objevila čaj Zakrátko maminkou, který mi chutná i bez doslazování a piji jej neustále. Někdy ho vyměním za mátový nebo levandulový. Asi se ze mě za chvíli stane babka bylinářka.


4. Vitamíny
Věc, kterou vám jako první nabídne lékař. Předepíše vám kyselinu listovou a doporučí další těhotenské vitamíny. Já si našla alternativu, kterou jsem brala již při prvním těhotenství. Přestože nejsem žádná extra bio maminka, u vitamínů jsem vsadila na značku Solgar.  Líbí se mi jejich celková filozofie a složení produktů, které je organické, přírodní a bez GMO. V prvním trimestru jsem jedla jejich Prenatal – multivitamín pro těhotné a kojící ženy, který dodává i energii a obsahuje pro plod potřebnou kyselinu listovou. V druhém trimestru (a teď předbíhám) už jím pouze Folacin (kyselinu listovou), protože jednotlivé tabletky mají 400 mikrogramů kyseliny listové, a to je přesně potřebná dávka pro miminko. Prenatal obsahuje 800 mikrogramů což už je v druhém trimestru zbytečné.


5. Pohodlná podprsenka
O tom, že se mi zvětšil hrudník jsem psala už tady a s tím ruku v ruce jde i výměna podprsenek. Ne nebylo to tak tragické. Mohla jsem ty své stále nosit, ale byly mi nepohodlné, proto jsem vsadila na sportovní podprsenky a měkoučké braletty Victoria Secret. Ještě stále nosím hezké prádlo :), nebojte a ani vy se ho nevzdávejte. Krásné braletty mají i v Oysho nebo H&M.

6. Oversized oblečení
Ještě, že volného oblečení mám plnou skříň, a tak jsem v klidu mohla přifouknuté bříško před ostatními skrývat. Osvědčily se mi střihy do „A“. A kam na ně chodím? Mám část z mého obchůdku Betty Brands a skvělý je i COS, ve kterém lovím šaty i s větším bříškem a vím, že je budu moci nosit i po porodu. Stále si totiž kupuji stejnou velikost, ale moc dlouho už to asi nepůjde. Musím vám říct, že nikdo podle oblečení mé těhotenství neprokoukl, a to se před rokem, když jsem nosila volnou růžovou mikinu s kanýrem šuškalo, že jsem opět těhotná.

7. Olej na rostoucí bříško
Jeden z velkých strašáků v těhotenství jsou pro mě strie, proto se mažu od prvních dvou čárek na těhotenském testu. Nejprve jsem se mazala krémy, které jsem měla doma a hledala krém, či olej určený přímo na těhotenské bříško. Hledala jsem dlouho až jsem narazila na kosmetickou značku určenou pro maminky Bloom and Blossom. Nelenila jsem a z Anglie si objednala první balíček, který mi šel přes 14 dní. I když to k nám šlo tak dlouho, byla jsem za olej a sprchový gel bez parfemace moc ráda. Poté jsem díky Alici z blogu Mámou stylově zjistila, že v Čechách je nový e-shop Made for Moms, který právě Bloom and Blossom prodává a navíc, dělá krásné maminkovské sady. Určitě se tam mrkněte. Zpět ke kosmetice. Přestože preferuji krémy před oleji, tenhle je výjimkou. Má ideální velikost do ruky a neteče. Stačí jej zmáčknout a potřebné množství máte v dlani. Pokud nejste olejové, mám vyzkoušený i krém, který si mažu na celé tělo … a na bříško olej. Přijde mi, že je ta péče intenzivnější. Olej je 100 % přírodní a obsahuje mandlový, jojobový olej, yang yang olej, extrakt z květu měsíčku či přesličky a další. Samé hezké věci. Kromě toho používám i jejich koupelový a sprchový gel, který je z 99 % přírodního původu a bez parfemace. Hodí se tak pro všechny v prvním trimestru a během kojení.


8. Mátový a citrónový esenciální olej
Máta, eukalyptus a citrusy. Tohle byly vůně, které mě nabíjely a nebylo mi po nich špatně. Pomáhaly mi s bolestí hlavy i ve chvílích, když mi bylo na zvracení. Stačí si malé množství namazat za uši a počítat minuty, kdy vám bude líp. Nakonec jsem si pořídila Puressentiel čistící sprej, kterým jsem pravidelně stříkala celý dům. Byla jsem jak pominutá, ale potřebovala jsem mít okolo sebe svěží vůni čistoty. K tomu jsem si dokoupila i Puressentiel Roll-on s esenciálními oleji, který se stal mým nejlepším kamarádem na první tři měsíce těhotenství a taky na záchodech, kde jsem to ve městě nedávala. Musela jsem vždycky strčit roll-on k nosu a pak jsem to zvládla, i když jsem vždycky vylezla červená s pumpováním žaludku …


9. Osvěžující pleťová voda
Jelikož mi téměř vše smrdělo a sprchovala jsem se i několikrát denně, vyštrachala jsem doma mého zachránce při cestování: Osvěžující pleťovou vodu z Havlíkovy přírodní apotéky. Nejprve jsem si nebyla jistá vůní… bude nebo nebude mi dělat problém. Nedělala, hurá a já ho na sebe začala stříkat na litry. Myslím, že ze mě měli u Havlíka velkou radost. Díky vodě jsem si přišla stále svěží, ale manželovi, tak tomu jsem moc nevoněla.


10.  Můj manžel
Pardon, toho vám doporučit -  půjčit nemůžu. Ten už je náš a my se bez něj neobejdeme. Moje opora a v prvním trimestru druhá ruka. Nechal mě odpočívat. Bral prcka na výlety a byl ke mně milý, i když jsem byla naprosto nemožná. Těším se, až mi zase začne masírovat nohy. Jsem zvědavá, jestli si to tu přečte a vyjádří se k tomu. Držte mi palce 😊.

A co vy? Jaké jsou vaše nezbytnosti, bez kterých byste se neobešla?

Mějte se krásně,

Vaše Betty s pupíkem.

PS. A aby to nebylo jen ovocno – bylinko – zdravé, pila jsem Colu a vodu s bublinkami. Povím vám, vychlazená Cola, to bylo bájo :D.

PPS. Tohle není žádný lékařský návod a doporučení. Jsou to pouze mé postřehy a to, co mi pomáhalo.

1 komentář

  1. Děkuji za článek a musím souhlasit. Já jsem teď v 6 měsíci a v hodně věcech to mám stejně. Například tenhle čaj od sonnentor miluji. Svačinky také musím mít všude sebou. Aspoň nějaká tyčinka nebo krekry v kabelce jsou potřeba. Ale co jím furt je vánočka z https://www.vasepekarna.cz/. Tu jím už několikátý týden, a ještě jsem se jí nepřejedla. :D Vitamíny a olej na strie jsou také pro mě nutnost. S podprsenkou bojuji ale nejvíce, takže děkuji za tip a jdu se po nich mrknout :).

    OdpovědětVymazat