Recept: Acai smoothie bowl podle Betty

středa 23. května 2018
Je krásně fialová, krémová, osvěžující a plná energie, která se postupně uvolňuje do těla a já jsem na ní závislá. Hlavně tedy v prvním trimestru. Ranní dávka fialové snídaně, mi dělala neskutečně dobře a zklidňovala žaludek. Mnoho z vás mi na IG psalo o recept, a proto jsem se jej pokusila sepsat. Doufám, že vám bude chutnat, ale nezapomeňte na to, že každý den může být i Acai smoothie bowl úplně jiná. Stačí obměnit ovoce, oříšky, přidat burákové máslo nebo vynechat granolu. Výsledná chuť je vždy na vás.

Co je to smoothie bowl?
V podstatě se jedná o smoothie v misce, které je doplněné granolou a ovocem v nerozmixovaném stavu. Abyste docílili hustší konzistence, přidejte více zmrzlého ovoce. Ideální je teď v létě nasbírat co se dá a vše co nesníte, zamrazit. Máte tak hezké zásoby na zimu, ale i na teď, protože smootie miska musí být alespoň lehce studená. Chutná mi pak mnohem více.

Co je to Acai?
„Açaí (Euterpe Olacera), čteno (asají), je plod palmy rostoucí přímo v centru deštných pralesů v okolí Amazonky. Açaí vypadá podobně jako naše borůvky. Její chuť je velmi exotická, originální a zároveň lahodná a dala by se přirovnat ke směsi malin, borůvek a čokolády. Bobule açaí jsou jedny z nejvýživnějších plodů a zároveň nejsilnějších přírodních antioxidantů. Açaí je nejkompletnější přírodní potravina naší planety, která obsahuje dvojnásobek antioxidantů než borůvka a 30x více anthokyaninu (typické purpurové barvivo) než červené víno,“ píší na acaipoint.cz.

Ingredience na 1 porci:
1 lžice Acai v prášku
1 banán
hrst bobulovitého ovoce (mražené)
125 ml EnerBio kokosového mléka (Exklusivně v drogériích Rossmann)
1 lžíce strouhaného kokosu
1lžička kokosového oleje

Navrch:
EnerBio Chia semínka (Exklusivně v drogériích Rossmann)
oříšky dle chuti - Kešu EnerBio
lžička oříškového másla
domácí granola
ovoce dle chuti – já osobně preferuji mango a kiwi


Postup:
Veškeré ingredience naházejte do mixéru/smoothie makeru a pěkně je rozmixujte. Nenechte se unést a nemixujte příliš dlouho aby se vám smootie nezahřálo. Studené je prostě nejlepší. Věřte mi. Pokud nemáte rádi mražené ovoce, zkuste přidat pár kostek ledu, ale pozor. Musíte mít opravdu výkonný mixér, nebo dopadnete jako já a pojedete pro nový do elektra. Poté si fialovou lahůdku přelijte do misky, přidejte granolu, ovoce oříšky, burákové máslo a vlastně vše, co máte rádi a chuťově se k sobě hodí. Kreativitě se meze nekladou.

Přeji vám dobrou chuť a já si jdu zase jednu udělat 😊.


Hezký den,
Vaše pupíkatá Betty.

PS. Zajímal by vás ještě nějaký další recept? V plánu mám gumové medvídky, které s prckem moc rádi děláme a na Instagramu měly neskutečný ohlas nebo domácí nanuky, ale to není žádná věda 😊.

Žádné komentáře