Jeden nočníkový

úterý 31. října 2017

Bylo, nebylo. Za sedmero plenkami a sedmero krémy na zadeček ležel jeden velký tyrkysový nočník. Ten krásný nočník, zel dlouhou dobu prázdnotou. Byl velice, převelice smutný a pomalu na něj usedal prach, ale jak už to v životě bývá, i na něj přišla řada. Jak k tomu došlo a co předcházelo zamilování se do nočníku? Nepřestávejte číst a dozvíte se to.

Nočník jsme koupili na popud paní doktorky hned, jak prcek začal sedět se slovy: „Zkoušejte ho tam posazovat a on se to rychle naučí.“ Pořídila jsem ho těsně před tím, než jsme šli na další kontrolu a abych měla klidné svědomí, prcka jsem tam posadila. Nic se samozřejmě nedělo a prcek zvesela nočník ignoroval. S přibývajícími měsíci, přibývaly i komentáře typu: „Vy máte ještě plínku?“ „Ty máš ještě plínku? Ty ostudo.“ „Takový velký kluk a má ještě plenku.“ A víte, co na to prcek? Vykakal se rovnou do té plenky. Prostě se na ty řeči …. Jedinou osobou, které bylo ubližováno, jsem byla já. Brala jsem si to osobně a přisuzovala jsem si nálepku neschopná matka.


Jenže já vůbec neschopná nebyla, pro odplenkování ještě nebyl čas. Různě jsem se poptávala a zjistila jsem, že děti si začnou uvědomovat svou potřebu okolo druhého roku. Někdo dříve, ale někdo i mnohem později. Byla jsem v klidu a s odplenkováním jsme začali postupně, bez nátlaku.  Jakmile bylo teplo, nechala jsem prcka běhat bez plenky. Pokud si myslíte, že to k něčemu bylo, tak se mýlíte. Byl schopný, chodit v počůraných šortkách celý den (ne, že bych ho v tom nechala). Bylo mu to šumák. Dva měsíce před druhými narozeninami jsem ho začala posazovat na nočník. Nejprve se bránil a tak jsem nočník nechala na viditelném místě v obýváku. Ano, máme tam dodnes nočníkovou dekoraci 😊.  Zhruba po týdnu jsem ho zkusila posadit znova a už to nebyl takový boj. Zlom nastal, když jsem si na nočník sedla i já a pak jsem ho brála sebou na záchod. Chtěl čůrat jako maminka.

První nočníková meta pokořena. Neignoruje ho a nebojí se. Pokračujeme dál za stálého počůrávání se. Asi to byla naše chyba, protože jsme mu plenku nedávali doma, ale když jsme někam šli nebo jeli, plenku jsme mu pro jistotu dali a tím jsme ho mátli. Když tedy chcete přestat, je lepší si najít období, kdy trávíte čas doma a nebudou u vás další změny, které by ho mohly stresovat.


Pak jsem se stala pro prcka osinou v zadku. Stále jsem se ho ptala, jestli se mu nechce čůrat a tak jsme vychytali to, že čůral do nočníčku, ale jakmile jsem ho nechala déle bez povšimnutí nebo jsem prostě zapomněla, počůral se. Zlom nastal po druhých narozeninách. Něco se zlomilo a prcek sám přišel s tím, že chce čůrat. Samozřejmě jsme neodchytili vše, ale měli jsme vyhráno. Nejvíc mě překvapila dlouhá cesta do Itálie, kdy jsme prckovi vysvětlili, že v autě musí mít plenku, pokud bude chtít čůrat, může si říct a my mu zastavíme. Nevyčůral se do plenky ani jednou. Jen my jsme stavěli a vylévali všude nočník 😊, ale s radostí.


Ještě dnes se stanou nehody, ale děti na ně mají nárok až do čtyř let a v noci i do pěti. My máme stále plenku na spaní. Přes poledne je někdy suchá, ale ta noční, raději nemluvit. Pokud dávám plenku, mažu Bepanthen Care mastí. Abych byla úplně upřímná, na chvíli jsem přestala a pak si pěkně nadávala. Prcek se oprudil tak jako nikdy předtím. A tak mažu a mažu poctivě. Bepatnhen je stále s námi a doufám, že i vám prokazuje stejnou službu.

Co jsem si z příběhu o nočníku a plenkách odnesla?
  • Netlačit, nemá to cenu. Ono to prostě přijde samo.

  • Nesrovnávat se s ostatními. Každý jsme unikát a každému jde něco jinak.

  • Nedělat krok zpět. Pokud už plenku nedáváte, nedávejte jí ani na vycházku.

  • Být trošku hluchá anebo některé řeči pouštět hned z hlavy pryč.

  • Přehánět. Když se prcek vyčůrá, chodí nám to ukazovat, protože se strhne cirkus a my mu tleskáme a voláme hurá. Je nadšený, protože něco dokázal.

  • Myslet za prcka. Když někam jedeme nebo se jde spinkat, vždycky prcka ženu na nočník.

  • Myslet i na nehody. Nosím s sebou stále čisté trenky a kalhoty.

  • Pozor na negativní reakce při nehodě. Dítě by se mohlo šprajcnout.

  • Co jsme dokázali nyní, může být za chvíli na nějakou dobu v čudu. Prcek se nám opět začal počůrávat i to druhé. Stalo se to ve chvíli, kdy jsem ho kvůli práci dala na jedno dopoledne do mini školky. Trvalo to dvě návštěvy, tedy 14 dní a já brečela a brečela. Samozřejmě ne kvůli počůrávání, ale kvůli tomu, že ho opouštím, ale o tom zase někdy jindy.



Jeden problém však máme. Prcek chce chodit pouze na nočník a tak, když někde jsme a chce kakat, je to průšvih.

A jaký je váš nočníkový příběh a používáte stále Bepanthen, i když vaše dítě již nemá plenky přes den?

Zazvonil zvonec a nočníkové pohádky je konec. Vlastně ne. Ještě tu pro vás máme soutěž s Bepanthenem. Soutěžit můžete o balíček Bepanthen, který obsahuje:

1x Bepanthen Care mast 100 g
1x Bepanthen Care mast 30 g
1x Sensiderm mast 20 g


Co pro to udělat?

1.         Staňte se fanouškem stránky Betty & Co. TADY

2.         Napište pod tento článek (nezapomeňte na email) nebo pod příspěvek s tímto článkem na FB (TADY) svůj nočníkový příběh.

3.         Pokud chcete mít větší šanci, sdílejte veřejně příspěvek se soutěží. Zařadím vás do losování hned 2x. TADY

Odpovídat můžete až do neděle 5. 11. do 12:00.

Vaše nočníková královna Betty

PS. Právě probíhá hlasování v anketě Blogerka roku a my s prckem budeme vděčni za váš hlas. To ovšem v případě, že nás rádi čtěte :). Moc děkujeme a hlasovat můžete tady

PPS. Na fotografiích prcek sedí na nočníku, protože jsem ho o to požádala. Jeho soukromí tak snad nenarušuji.


25 komentářů

  1. To je hezky clanek Paji a hlavne uklidnujici. Nas komentare tipu jezis on ma jeste plenku teprve cekaji... jenze v tu dobu mu pribyde mala sestricka a popravde jsem na to docela zvedava. Jedine co mame zazrakem vychytane je ze maly kaka od 4 mesice do nocniku. Strasnou nahodou a spis smutnou schodou okolnosti, ale jak se rika vse spatne je k necemu dobre. Po par mesicich povysil a pro zmenu nechce kakat jinak nez na zachod :D holt kdyz maminka taky nechodi na nocnik... nebude ani on :) tak drzim palce at Jenicek ma nocnik dal rad a nehody ho obchazeji obloukem:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééééé, gratuluji! To je krásné. Já mám vždycky radost, když se dozvím, že někdo čeká miminko. Moc gratuluji, další krásný život bude na světě. Tak to máte pěkné, že kaká do nočníčku, protože do té plenky už to byl někdy pěkný ... Hrůza. Děkujeme, nehody se budou asi dít ještě dlouho, ale jsem ráda, že to zvládl. Vlastně skoro sám. Ve dvou letech to překlaplo a bylo :) Ještě jednou gratuluji <3

      Vymazat
  2. Dobry vecer,
    nocnikove prihody nas take zatim cekaji, malemu je 14 mesicu, ale ja ho na nocnik proste neposazuji. Nestoji mi to za to, prohyba se, krici, ma amok. Myslim, ze jeste neni zraly.
    Vojtikova sestricka Kaja (dnes temer osm) se plenek zbavila tesne pred 2. narozeninami, pres noc ji ale mela daleko dele.
    mailik: gatsby@email.cz
    sleduji jako Gabi Tschiedelova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Gabi, předem moc děkuji za váš komentář u tvoření <3. Jste milá, děkuji. Já si myslím, že to také nemá cenu, že si na to přijdou sami. Sama jsem si to odzkoušela. Okolo druhého roku ho vytáhnout a pak se to stane :) A hlavně, malý má doma skvělý vzor v sestřičce. To půjde samo :) Hezký den a děkuji, Betty.

      Vymazat
  3. Pěkný článek a mnoho moudrých poznámek :) Tlačit na dítě opravdá nemá smysl, nočník se může nabízet, při nehodách se může vysvětlovat, ale stejně je to stále na dítěti a na tom, zda je připravené.
    Nám se vyplatila bezplenkovka, díky ní syn pochopil chození na nočník v 15m, od té doby je bez plen i v noci. Ale i tak jsme pak zažili jedno 3týdenní bojkotovací období, které bylo opravdu náročné, jsem však ráda, že jsme se k plenkám nevrátili.
    Mít brzo odplenkované dítě (které toho moc nenamluví) má svoje výhody i nevýhody. Nedávno jsem o tom psala u sebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuji Slovanská mámo. Na článek se zajdu podívat. Já tak odvážná nejsem, ale lidi jako jste vy obdivuji. Držím palce, ať nenastané další bojkot, věřím, že ne. Mějte se krásně, Betty.

      Vymazat
  4. Tak u nás je to věčný boj...malý už mám 2 a půl roku, vydrží klidně celou noc, ale je mu to prostě fuk, nezahlásí, klidně je pokakaný, počůráný...no jsem už z toho taky na nervy, ale snad už mu to brzy scvakne ;-) PavlikovaRenata@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Renato, hlavně neklesejte na mysli!!!! Docvakne to určitě a je úplně jedno, kdy. Hlavně to nevzdávejte :) Děkuji za komentář a přeji hezký den, Betty.

      Vymazat
  5. Kristyna.vasova@seznam.cz
    Clanek byl pro mne moc uzitecny :-)
    Mam jeste maly mimco (7mesicni madam)
    Vsechno je pred nami a rada se inspiruju. Vyhodou je, ze Eliska si umi svym zpusobem rict, ze je mokra. Neplace, ale dela takovy "eee" jen co zacne sama sedet, budem zkouset nocnik nejakou zabavnou metodou :D i na ten zachod to zkusime, diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Kristýno, moc děkuji za váš komentář a mám pro vás potěšující zprávu! Vyhrála jste balíček od Bepanthenu. Moc moc gratuluji, Betty a prcek.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Www.facebook.com/kikina.vasova6. listopadu 2017 v 13:04

      Nejak mi to tady blbe komentuje z ruznych uctu. Kam mam prosim napsat? :-)

      Vymazat
  6. Hezký večer, děkuji za tipy a rady, asi se nám brzo budou hodit. Dceři je právě rok, takže na nočník ještě nechodí, ale pod nátlakem okolí jsem ji už zkoušela posadit na nočník.Podle její reakce usuzuji, že se jí to moc nelíbilo, ale asi vytrvám a občas to zkusím, určitě to nechci lámat násilím.
    jana.koloma@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jano, všude je to stejné... no jo, to my jsme děti dávali na nočník už od jednoho roku ... atd. Já si myslím, že by se tlačit nemělo, a že dřív to bylo jednodušší, kdo by chtěl být v látkové počůrané, studené pleně? Mějte se hezky a děkuji za komentář, Betty.

      Vymazat
  7. No prve leto vedela ze ma mokru plienku,ale neobsedela tak som to vzdala. Az ked bola kludnejsia a vedela obsedet,co bolo v marci tak som to skusila. Davala som slane jedla a potom vela pila a samozrejme vela curala.vzdy som ju posadila tam aj pocas curania.do 2ch dni to pochopila a curala do nocnika. No a my ze ako to vymyslime s kakanim a milo nas prekvapila a aj sa tam sama bez natlaku vykakala. Bolo jej 22 mesiacov.vonku sa pocikavala a nevedela som ako na to. No raz som jej to ukazala,ze som sa vonku v zahrade vycurala a bolo po plienkach. Ked mala 2r a 3m uz ani v noci nebola plienka. V noci sa pyta na nocnik. Takze uz vobec nepotrebujeme plienky.

    OdpovědětVymazat
  8. Zkoušela jsem svého syna naučit čurat do nočníku co nejdříve,takže od 12 měsíců jsem ho dávala sednout na nočník.Myslím,že úplně zbytečně,nechtěl ani ani ,ani náhodou.Pomohlo až teplé počasí venku kdy běhal nahatý a sám zjistil že čurá....Taky si myslím,že je zbytečné to řešit brzo a tlačit na dítě.Přes noc jsem plenu dávala,až jsem vlastně zjistila,že není vůbec třeba,že je suchá,nějak to samo odeznělo,myslím,že synovi byli 2 roky.Jediné co máme teď problém je,odnaučit syna z nočníku ale to už bude téma třeba pro příště.Syn má tři roky a bohužel na záchod se bojí,že tam snad spadne:-(.Mladší syn bude mít za týden 1rok a už mi říká,že udělal aa,ale na nočník zatím nechce....Můj názor je,že není třeba tlačit,nechat tomu volný průběh,ono se to samo vyvine:-)karlabaleja@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Krasne sepsany clanek...drzim palce at je to dal bez nehod a brzo i bez plenky na noc;-)... U nas v roce nocnik bodoval, jsme si rikali, to pujde rychle..ejhle byt jsme na nic netlacili, na nocniku se nesedelo, a slozil max ke hrani...nechali jsme tomu volny prubeh, coz hlavne jedny babi a deda nechapali a radili dril, ale my se nedali...a po druhem roce zlom a slo to pak rychle bez nehod,pak jsme vyrazili i na delsi cestu autem bez, odpo spani bez, a jeden vecer si sama rekla, ze plenku nee a bylo to;-) jsem moc rada, ze jsme na nic netlacili. Bara . barbora.Budakova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, BAru. Děkuji za komentář. Právě v tomhle citlivém tématu si myslím, že by se na děti nemělo tlačit. Nejsem tedy doktorka ani psycholožka, ale i pro nás je toaleta velmi citlivé téma a kdyby mě někdo do něčeho tlačil, seknu se... pak vzniká to, že se děti bojí kakat a tak ... Mějte se krásně, Betty.

      Vymazat
  10. Muj prcek ma 13 mesicu,na nocnik ho davam cca od 9.Docela brzy se naucil,co tam ma delat.Kdyz ho posadim ve spravny cas,tak se vycura,uz dlouho kaka prakticky jen do nocniku. Z nocniku mi neutika,jednak proto,ze jeste nechodí,a jednak proto,ze si tam prohlizime knizky se zviratky nebo s miminky. Ve spani umi nekdy vydrzet,ze plinka je treba i po odpolednim dvouhodinovem spani sucha,ale kdyz na nocniku neni a chce se mu,tak se proste vycura do plinky.. :-( Vas clanek je moc pekny a uklidnil me v tom,ze to je normalni a ze je v podstate jeste brzy na to,aby si volal sam,dekuji za to.:-)
    janoskovapavla@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem ráda, že vám byl článek alespoň trochu přínosem. Ano je to brzy a je tedy moc šikovný! Na nehody má ještě dlouho nárok. Děkuji za komentář a přeji hezký den, Betty.

      Vymazat
  11. Tak u nás to pomalu začne :D malá má 19M. Má svůj nočník postavený na očích. Máme ale malý úspěch - když jde na záchod maminka, malá si přinese svůj nocnicek před záchod a sedne si na něj. Když řeknu, že máma potřebuje dělat Lulu, tak mi taky párkrát už nočník přinesla do obýváku (co kdyby to na záchod bylo asi daleko :D). Na nočník ji nijak nenutim. Sama pochopila, k čemu je. Když si na něj chce sednout, tak si sedne.
    Opravdový první úspěch ve formě dárečku v nocniku nás ale teprve čeká :D ještě se jí do toho úplně nechce. Však ono to příjde.
    Petra.simcik@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, tak to je šikovná! Moc. Je vtipné, jak opakují to, co děláme my. Tak ať to jde. Betty

      Vymazat
  12. Kiki Hrdličková4. listopadu 2017 v 19:21

    Páji, u nás se Tobík odplenkoval taky až po druhém roce, nikam jsem to netlačila a naštěstí to šlo naprosto bez problémů. Holčičky jsou jiná liga. Tam zkouším dávat na nočník u teď a jedna to zvládá a druhá ne. Někdy na to pr..obě a zdrhají z nočníku a já je pak naháním po bytě polonahé:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kiki, mě to ve dvou letech nepřijde pozdě .) Je to právě přesně věk, kdy k tomu dozrají. A asi opravdu platí, že jsou holčičky šikovnější v některých věcech. Hele to jsou, ale čísla. Jéňa mi to taky dělá a někdy si bohužel i sedne :D

      Vymazat
  13. Úžasný chlapeček <3 Krásné fotky!

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat