Pohyb a my s prckem

neděle 29. října 2017
Křičím, skáču radostí a brečím dojetím. Stojí tam on, můj malý velký vítěz. Vyhrál to, na krku se mu blýská medaile a já jsem hrdá máma. Běžím k němu a všem okolo říkám: „To je on, to je můj syn. Můj šampión“. Tak tohle si představuji skoro pokaždé, když objevujeme nový sport nebo se s manželem bavíme a o tom, co bude prcek jednou dělat. Vím, jsem asi trošku blázen, ale snít se přeci musí. Co si nevysníte, nebudete mít.

Nebojte se. Nejsem přehnaně ambiciózní matka, ale vím, že pohyb je život. Bez pohybu a sportu by bylo mé dětství polovičaté. Ochuzené a bez šťávy. Proto přeci musím, něco takového zajistit i pro prcka, nebo ne? U nás se inklinovalo k fotbalu. Brácha hrál jako jeden z Klabzubovy jedenáctky a já ho obdivovala. Jen jako holka jsem na fotbalových trénincích nezapadala, a tak jsem začala s tím, co mě naplňovalo a šlo mi. Začala jsem běhat. Přestože jsem byla nejmenší během krátké chvíle se moje desky začaly plnit diplomy. Mám jich hromadu a ráda se jimi prohrabuji.



Vím, že samochvála smrdí, ale já se moc nechválím a tady za to jsem na sebe asi opravdu pyšná. Pak přišla puberta. Těžké období pro rodiče, ale ještě těžší pro nás děti. Běhání nebylo cool a šlo do háje. Přesto nelituji. Začala jsem dělat sport, který byl v té době v začátcích a byl tedy děsně cool. Stoupla jsem si na jedno prkno a to mě dostalo. Jezdila jsem na něm do nedávna a myslím, že i poměrně dobře. Nebýt úrazu páteře, mohlo mé snažení i k něčemu být. Přesto přese všechno jsem i na prkně sama pro sebe něco dokázala. Na dva roky jsem se stala jezdkyní značky Rip Curl. Můj sen se tenkrát na chvíli stal skutečností a já za tuto zkušenost děkuji. Proč to všechno vlastně píšu? Protože sport je mnou protkán od základů a přestože se po porodu stále nedokážu dostat do formy, vím, že aby byl ten náš prcek jednou na té Olympiádě 😊, musíme mu jít příkladem.


Děti se učí nápodobou a ve většině případů inklinují k tomu, co vidí doma. A tak se i já musím snažit, více se hýbat. Zatím si říkám, že vzorem mu může být tatínek, který sportuje téměř každý den. No a pak i strejda Standa, jenž dětem staví opičí dráhy, učí je dřepy a na kole.  Myslím, že základ máme dobrý, teď už jen neudělat fatální chybu.

A jak se tedy s dvouletým prckem hýbeme?
Chodíme na procházky, výlety a často sebou táhneme i odrážedlo od Wishbone, na kterém prcek popojíždí už od jednoho roku. Do pohybových aktivit započítáváme i hřiště, kde se děti vyřádí a večer, máte klid. Jednou týdně chodíme cvičit do Miniheroes, kde dostává prcek základní pohybovou průpravu a asi se budu opakovat, ale opět ze sebe vytříská maximum své energie. Někdy bych si přála mít možnost chodit každý den. Od malička, pokud to jde, můžete vést děti k plavání. My jsme chvíli chodili a prcka to bavilo, ale bohužel jsme kvůli atopii přestali. Hrajte hry. My je hrajeme pořád. Honíme se, shazujeme kuželky, pochodujeme jako vojáci, děláme čápa, tancujeme u písniček. Možná si říkáte, že to není sport a já vám to nebudu vyvracet. Jen mi přijde, že je to skvělý základ pro budoucnost. Prostě se hýbete. V zimně už je to těžší, ale i společné stavění sněhuláka vás rozhýbe.

My na horách už snowboardíme. Prcka to nejprve nechytlo, ale jakmile jsme ho nasměrovali z kopečka, šel do to jako zkušený matador. Nebudu vám lhát. V tu chvíli mé srdce plesalo. Letos už vyzkoušíme lyže a opět se vrhneme na bobování. Co s takhle malými dětmi děláte vy? Doporučíte nám něco?


Co dětem pohyb přináší?
  • Do určité míry radost
  • Pomáhá navázat nové vzaty
  • Děti získají základní hodnoty jako poctivost, fair play a respekt k soupeři
  • Učí prohrávat, ale i vyhrávat nebo se vypořádat s konkurencí
  • Zlepšuje náladu a působí na psychiku dětí
  • Snižuje nemocnost
  • Chrání před nadváhou, zlepšuje činnost srdce a cév


Jak vybrat sport?
Hrozně ráda bych vám tady napsala něco moudrého, ale nejsem odborník. Vím jen, že se budu snažit prcka dostat k co nejvíce pohybovým aktivitám a podporovat ho v tom, co ho nejvíc baví. Nechci po něm výkony hodné olympioniků (i když by mi to nevadilo😊), ale byla bych ráda, kdyby si ke sportu našel pozitivní vzat a stal se naším parťákem.

Víte, po čem toužím nejvíc? Aby měl prcek v některých ohledech stejné dětství jako já. Aby si nedával challenge, kdo sní největší blbost, jak to vidím u některých Youtuberů, ale jeho výzvou byla hodnota na tachometru, protože pak s rodiči může na ten nejlepší cyklovýlet. My takovou challenge měli s bráchou. Najížděli jsme kilometry a chystali se o prázdninách k babičce a dědovi na kole. Bylo to celých 72 km 😊. Přála bych si, aby mi vyprávěl kolik vybil spoluhráčů, místo počtu skosených protivníků v Country Strike. Doufám, že bude kopat do míče a vyhne se tak kopání do sousedovic popelnic. Chci z něj mít aktivního jedince, který má hodnoty správně usazeny a myslím, že díky pozitivnímu vztahu k pohybu, by se nám to mohlo podařit.


Pokud máte pozitivní vztah ke sportu a milujete cestování, zkuste soutěž s Reima a e-shopem pro děti Skibi Kids REIMAKIDEVENTURE CHALLENGE, která je připravena k oslavě 100 let od založení Finska. Co můžete vyhrát? Týdenní rodinnou dovolenou ve Finském Laponsku. Slyšela jsem:“ Tý brďo?“. Věřím, že ano. K tomu všemu, můžete vyhrát i další týdenní výhry od značky Reima. 

Týdenní výhry jsou:
Bunda Reima Roxana
Bunda Reima Regor
Bunda Reima Serrku
Bunda Reima Taag
Fleecová mikina Reima
Senzor Reima GO + pásek na ruku
Plyšová hračka panáček Goey
Fotbalový míč Reima
Švihadlo Reima ... Juchů.

A co pro to udělat? Vše potřebné se dozvíte tady. A nebojte se, není to nic náročného.

1.​​ sdílet fotku na ​​INSTAGRAMU nebo FACEBOOKU

na Instagramu sdílejte veřejně fotku pohybové aktivity dětí s hashtagem #millionhoursofjoy​​ nebo #reimakidventure​. 

na Facebooku připojte označení stránky @reima​, abychom se o Vašem příspěvku dozvěděli. 


Za každý příspěvek se automaticky připíší dvě hodiny aktivity a jste ve hře! Čím více příspěvků, tím lépe!

2.​​ použít pohybový senzor ReimaGO 
Pro připojení do soutěže stačí v aplikaci ReimaGO jednou zatrhnout volbu, která naměřené hodiny automaticky započítává do soutěže a jste ve hře.

3.​​ přihlásit se přes web KIDVENTURE
Absolvujte s dětmi během celého týdne libovolné pohybové aktivity a pak do jednoduchého formuláře koncem týdne zapište celkový počet hodin, věk dítěte a e-mail rodiče a máte splněno.

Přeji hodně štěstí a hýbejte se :)!

Vaše Betty.

PS. Já bych do Laponska moc chtěla a tak už také na Instagramu soutěžím 😊.

PPS. Právě probíhá hlasování v anketě Blogerka roku a my s prckem budeme vděčni za vás hlas. To všem v případě, že nás rádi čtěte :). Moc děkujeme a hlasovat můžete tady

2 komentáře