10 tipů jak uspořádat perfektní baby shower

pondělí 3. října 2016

Oslav není nikdy dost a oslava vznikajícího života? Kdo by jí nechtěl. Vy v centru pozornosti s dmoucím se bříškem. Ach. Mé rostoucí břicho bohužel nikdo veřejně neoslavoval. Sice jsem o uspořádání intenzivně přemýšlela, ale nakonec se mi nepodařilo sehnat termín, který by vyhovoval všem. Škoda, byl by totiž úžasný. Jak by asi vypadal? Koukněte na můj starší článek sem. U druhého prcka si to nenechám za žádnou cenu ujít. Já totiž tyhle oslavy miluji.

Baby shower je v zahraničí tradiční a oblíbená oslava očekávání narození miminka. Tato tzv. nadílka vychází z viktoriánské kultury a postupně se rozšířila po celém světě a pořádá se v osmém či devátém měsíci těhotenství. Nadílka je pro nastávající maminku příjemným setkáním s nejbližšími kamarádkami a kolegyněmi, které rády přispějí užitečnou radou a potěšujícím praktickým dárkem pro první dny života vašeho miminka.


Jak na ten nejlepší baby shower? Tady je deset tipů, které jsem pro vás dala dohromady s Janinkou z Great Moments. Ona totiž umí jedny z nejkrásnější baby showerů u nás.

1. Vyberte termín

Tradičně se baby shower pořádá čtyři až šest týdnů před porodem. Vše záleží na pověrčivosti maminky. Pokud se oslavy bojí, je možné udělat dámskou jízdu již s miminkem. Datum vyberte v předstihu a dejte všem vědět, alespoň tři týdny dopředu.


2. Vyberte místo

Pořádáte-li oslavu bez vědomí maminky, vyberte místo, které jí vystihuje a má jej ráda. Fungují i místa, která si maminky přejí moc navštívit a ještě tam nebyly. Velmi často se oslava bříška pořádá doma, na zahradě nebo jako piknik v parku. Pokud vás zaujal piknik, nezapomeňte na pohodlné sezení pro maminku. Ze země už se bude velmi těžko zvedat. U nás jsem prozatím byla na baby showerech v kavárnách a také měly své kouzlo.


3. Seznam hostů

Pečlivě vytvořte seznam hostů. Na baby shower se zvou ženy a nejlépe bez ratolestí. Musí si jej přeci v pohodě a klidu užít. Předat své zkušenosti mamince a pohovořit si s ní o tom krásném a ne jí ukazovat, že některé děti dokážou „lézt i po stropě.“ Mezi hosty by měla být i ženy z rodiny.



4. Výzdoba

Někdo si na to nepotrpí, ale já si v tom libuji. Výzdobu můžete stylizovat do různých témat, jako jsou lesní zvířátka, princezny, auta, chevron nebo vše vyladit do barev. Víte-li pohlaví miminka je to jednoduché. Pokud ne, laďte vše do neutrálních barev nebo kombinujte růžovou s modrou. Dekorace můžete nakoupit v party obchůdcích nebo si je vytvořit podle tutoriálů, které najdete na Pinterestu.


5. Občerstvení a nápoje

Vše vybírejte podle maminky. Zjistěte, může-li jíst vše, nebo má dietu. Mnoho maminek v těhotenství trpí cukrovkou nebo jí prostě vadí maso. Na její dietu se zeptejte během plánování, ale i několik dnů před oslavou. V těhotenství se vše velmi rychle mění. Na baby showeru se tradičně dělá mini občerstvení. Ne co do počtu, ale velikosti jednotlivých kousků. Asi je to tím, že se oslavuje malé miminko. Jinak si to neumím vysvětlit, ale mně to vůbec nevadí, protože mini zákusky zbožňuji. Vytvořte tedy sladký bar plný cupcakes (mini dortík), makronek, cakepops, cookies, brownies, popcornu a přidejte krásně vypadající skleněné dózy plné limonád a ovoce. Určitě nezapomínejte na slané. Jednohubky plné rozmanitých chutí. Já mám například ráda žitný chléb s Lučinou nebo jinou tvarohovou pomazánkou a na to nakrájet řepu a přidat rukolu. Nepopsatelné. Udělejte sýrové, zeleninové nebo ovocné talířky. Nechte svůj kuchařský um pracovat na plné obrátky.


6. Výzdoba, která má smysl

O výzdobě jsem již psala v bodě výše, ale pokud víte, že rodiče ještě nemají úplně zařízený pokojíček pro prcka, zjistěte jejich preference a výzdobu vytvořte ve stylu pokojíčku. Přesně tak, aby se mohla využít k výzdobě. Já jsem to udělala u oslavy Jeníčkových prvních narozenin. Obrázky a některé dekorace bude mít vystavené v pokojíčku u babičky a dědy. Velmi efektní je girlanda se jménem miminka nebo s vlaječkami.


7. Program

Nepřekombinujte to. Víte-li, že společnost je velmi ukecaná a hovor nebude váznout, nevymýšlejte zbytečné aktivity. Vázne to? 

Zkuste hry:
Tipněte si obvod bříška maminky.
Připravte knihu, kam hosté napíší rady nastávající mamince.
Sepsání přání pro miminko (Přeji ti …).
Hosté něco prásknou na maminku. (Drahý Olivere, kdybych ti měl napsat něco o mamince, bylo by to …)
Typování nebo hlasování za jméno miminka.
Kreslení na body pro miminko.


8. Seznam dárků

Vytvořte seznam dárků. Není to nic vypočítavého, ale nechcete, aby se mamince sešlo deset stejných oblečků. Hezké je obdarovat maminku milníkovými kartičkami, kosmetikou pro miminko, Bepanthenem, který nesmí chybět v žádné domácnosti s prckem, knihou kam se zapisují životní události, plenky nebo cokoli jiného, co rodiče pro svou ratolest ještě potřebují.

9. Fotostěna

Tu mám fakt ráda a nemusí vás přijít na majlant. Na prckově oslavě narozenin jsme ozdobili zeď na domě girlandou a všichni se u ní s prckem vyfotili. Vznikl tak úžasný dárek pro všechny. Fotografie, která jim zůstane. Fotit může kdokoli a po vyvolání fotek je můžete rozeslat jako dárek.


10. Dárečky pro hosty

Jedná se sice o oslavu nastávající maminky, ale nemělo by se zapomínat i na hosty. Při odchodu jim můžete předat balíček s malou lahví sektu k přípitku, až se dítě narodí, nebo lak na nehty, cupcake či krásně ozdobenou sušenku. Později můžete hostům zaslat fotografii, kterou jste pořídila u fotostěny.


A to je vše. Co na to říkáte? Pustíte se do pořádání oslavy bříška?
Vaše Betty.

PS. Fotografie jsou od Janinky z Great Moments. No neumí to udělat úžasné?

Žádné komentáře