Benátky ve dvou

úterý 6. září 2016

Bylo to překvápko a měla jsem ho dostat k výročí svatby. No a jak už to s mnoha překvápky bývá, dozvěděla jsem se o cestě za městem protkaným kanály o něco dříve. Přesto jsem byla nadšená a taky překvapená. Do té doby jsem neměla sebemenší podezření. O cestě jsem se dozvěděla v knihkupectví, když jsem ukořistila průvodce Barcelony a těšila se na holčičí výlet. Na knížku v ruce položil manžel dalšího průvodce a řekl: „Když už jsi u těch průvodců, bude se ti hodit ještě tento.“ Juhůůůů. K letošním dvěma B, Berlín a Barcelona mohu přidat třetí. A to Benátky.

Do Benátek jsme letěli vrtuláčem. Lhala bych, kdybych vám tvrdila, že jsem byla naprosto v pohodě. Nebyla, bála jsem se a tomu malému stroji příliš nevěřila. Stojím, nechápavě koukám na vrtule a v ten samý okamžik pronesu: „Ještě, že s námi neletí Jéňa.“ (Během celého pobytu mě to napadlo ještě několikrát.) Cesta, však byla úplně v pohodě. S manželem jsme hltali stránku po stránce v našich knížkách a vrtule, která se vedle mě snažila o zlato ve sprintu, mě nechávala naprosto klidnou.


Po přistání nás čekalo hledání dopravy do centra. Jet můžete buď autobusem za 8 €, lodí od Alilaguna za 30 €, a nebo vodním taxi. Vše si můžete koupit v letištní hale. My zvolili autobus a během 20 minut jsme byli na Piazzale Roma, kde se před vámi line most přes kanál a vám se na jeho nejvyšším bodě otevře neskutečný pohled na Canal Grande. Tohle jsou Benátky. Nádhera střídá nádheru a my se s kufry pomalu, ale jistě ztrácíme. Já vytahuji foťák, přendávám objektivy, v ruce ještě držím kufr a vodu. Nervozita lehce stoupá a já zase chci fotit. Jsem jak praštěná, ale já na ten blog přeci musím něco vyfotit. Manžel to zvládá a žene mě dál. Po hodině a půl bloudění jsme se vynořili na klidném náměstí, zpocení, ušmudlaní, ale šťastní. Jsme tady.





Vyndám průvodce a naplánujeme si všechny trasy. Jdeme na to. První den jsme se procházeli jen tak a snažili se rozluštit spleť uliček. Zašli jsme na náměstí Sv. Marka a nechali se ohromit jeho velkolepostí a unést davem turistů. Řeknu vám, tady něco vyfotit je boj pro lidi s ostrými lokty. Po chvíli jsem se na to vykašlala a zašli jsme do Caffe Florian, kde prý kávu popíjeli Dyckens nebo Byron. K šálku kávy vám tu hraje kapela, ale pozor, vy si za její poslech musíte také zaplatit. Po osvěžení jsme se šli zase ztratit.  Díky našemu bloudění jsme našli krásnou restauraci v klidné čtvrti u kanálu, kde jezdily gondoly a my si povídali nad svíčkami, sklenicí Prosecca a talířem plným těstovin.

  






Během dalších dnů jsme postupovali podle průvodce a procházeli postupně všechny čtvrtě. Mapu jsme vyměnili asi třikrát a stejně jsme se dost ztráceli. Nebyli jsme, ale sami. Takhle zmatených turistů jsme potkávali desítky. Jelikož jsem byla v Benátkách již třikrát, nejvíc jsem se těšila na ostrovy Buráno a Muráno. Na tenhle výlet si rezervujte celý den. Na ostrovy se dostanete místními vaporetty (lodí). Projedete se po moři, zjistíte, že Benátky mají i ohromný park, kde můžete relaxovat a pak se před vámi otevře ostrov, který jakoby byl zmenšeninou Benátek. To je Muráno, ostrov proslulý sklářstvím. Projitý jsme ho měli během chvíle a já se konečně dostávala k cíli. Nasedli jsme na vaporetto a jeli vstříc rybářskému ostrovu, kde si ženy vydělávaly krajkářstvím a oblékaly své domy do pestrobarevných hávů. Pokud jste byli unavení nebo tak nějak smutní, buďte si jisti, že barevné rybářské domky, které hrají všemi barvami, vás ihned rozveselí. Buráno je takový malý veselý ostrov, kde se téměř zastavil čas a to doslova, protože i v restauracích obsluhují jako ve zpomaleném filmu, ale jejich kuchyně stojí za to. 






Tipy od Betty
  • Benátky si zkuste užít bez dětí, protože je tam nespočet schodů a mumraj. Pokud tam už s nimi budete, zkuste jim do programu přidat kreslení na benátské masky.

  • Na každém větším náměstíčku najdete kašnu s pitnou vodou.

  • Nechcete-li utrácet za gondolu, zkuste traghetto, které jezdí po Canal Grande a stojí 2€.

  • Dejte si Belliny! Místní koktejl z Prosecca a broskvové šťávy. Mňam. A nezapomeňte ani na zmrzlinu.

  • Ztraťte se a utečte davům. V klidnějších čtvrtích najdete krásné a levnější restaurace.

  • Zajděte do Pasticceria Tonolo na nebe v hubě. Mají tu neskutečné sladkosti. Na cool a čerstvé těstoviny vyrazte do Dal Moro´s – Fresh Pasta To Go.

  • Na večeři si raději rezervujte stůl.

  • Chcete utéct z ruchu města a vykoupat se? Zajeďte si na Lido. Stačí nasednout na vaporetto a vyrazit.

  • Co přivézt z Benátek? Typické jsou masky, Muranské sklo nebo krajka z Burána.








Můj poslední tip, kupte si průvodce :) a určitě tam zajeďte. Doufám, že se vám fotky líbí,

Vaše Betty.

PS. Vydáte se taky do Benátek? Já bych tam jela hned.

4 komentáře

  1. V Benátkách jsem ještě nikdy nebyla, ale vypadá to tam opravdu krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Cácorko, tak to tam musíš určitě zajet. Tohle město stojí za to! Hezký den a moc děkuji za komentář. Betty.

      Vymazat
  2. Fantastický článek a úžasné fotky! Mohla bych si obrázky z Benátek prohlížet od rána do večera a stejně by mi to nestačilo. Miluju tohle město! :-) <3

    Jo a u nás je to obráceně. Já právě na dovolené a výletech na focení docela kašlu (ač mám teda na mysli, že nebudu mít co dát na blog) a naopak jak o život fotí můj chlap a já od něho pak fotky beru :-D

    Bebe

    PS: podle mě člověk může jet do Benátek klidně po milionté a stejně zabloudí, i když bude mít v jedné ruce mapu a v druhé GPS. Nechápu to. Asi tamní bludné ovzduší, nebo co :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Bebe, moc se omlouvám za mou pozdní reakci. Vůbec jsem tvůj komentář nezaregistrovala. No dřív to tak bylo, manžel fotil víc než já. Já jsem se dost překonala s focením. Dřív jsem se bála kdekoli mobil nebo foťák vytáhnout. Nějak jsem se v tom necítila komfortně. Teď mě okolnosti donutily. To je super, že si fotky bereš od manžela. Někdy by se mi to taky fotilo, ale ten můj fotí na mobil ... Moc děkuji za pochvalu. Nakoplo mě to dál. Občas si říkám co to tu provádím a proč to dělám ... asi je to i kvůli těmto komentářům. Do Benátek určitě ještě pojedeme. Neproběhla gondola :) Pojedeme se ztratit. Moc děkuji a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat