Když prcek pláče

pátek 28. srpna 2015
Každý kdo byl u nás na návštěvě tvrdí, že máme naprosto skvělé miminko. Ano, přesně to miminko, které pouze spí a jí. Vlastně občas si kňourne aby dalo najevo, že je tu a má hlad. Takového prcka jsme měli. Nebojte, Jeníčka bych nikomu nedala, ale jeho šestinedělí společně s mými splašenými hormony bylo nebezpečným koktejlem.

Já brečela a on kňoural. Nevím, kdy se to stačil naučit nebo od koho to pochytil, ale zakřičet si umí. Z prvopočátku jsem byla v šoku a nevěděla co dělat. Teď už se podle intenzity a tónu snažím rozeznat o co jde a ihned mu pomoci, protože potom není po pláči ani památky.

Pláč č. 1: Bolí mě bříško 
Ten slyším nejčastěji. Není to ani úplně pláč, ale takové kníkání doprovázené soustředěním. Když si představím co ho trápí, odpustím mu i večerní výstupy . 

Co na to? 
Pořídili jsme čaj pro kojící matky, který popíjím během celého dne a prokládám jej fenyklovým odvarem. Čajů jsem již vyzkoušela několik druhů, ale nejvíce se nám osvědčil Weleda Čaj pro podporu kojení. Začala jsem ho pít již v porodnici na rozběhnutí laktace. Z počátku jsem nevěřila, že by mi čaj mohl pomoci, ale pomohl. V tomto ohledu za něj dám ruku do ohně. Jeho chuť je příjemnou kombinací bylin, které jsou ve vzájemné harmonii. Není nijak výrazný a myslím, že bude chutnat téměř všem. Navíc působí i na zažívání maminky a jejího prcka. Snad tím tedy eliminujeme to nepříjemné kroucení a červenání v obličeji, když Jeníka bolí bříško. Nyní jej totiž nepiji pro zvýšení laktace, ale aby jsme eliminovali nepříjemné nadýmání. V čaji tedy najdete fenykl (náš zachránce), anýz, kmín, pískavici (řecké seno), které přechází skrze mléko do zažívání miminka a předcházejí nadýmání. Mimo to obsahuje čaj i sporýš lékařský (Vzpomínáte na Upíří deníky?), který zklidňuje a harmonizuje. Tohle všechno já přesně potřebuji. Veškeré složky čaje pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství. Což je důležité nejen pro maminku, ale i pro děťátko. Organismus prcka tak není díky obsahu ekologických surovin zatěžován případnými zbytky chemických látek používaných v konvenčním zemědělství, které přecházejí i do mateřského mléka. Další deviza navíc. Stejně tak piji odvar z fenyklu. Stačí si nasypat zrníčka fenyklu na dno hrnku a zalít horkou vodou. Zrníčka z čaje nevyndávám, ty se totiž usadí na dně a vy si můžete vychutnávat doušky čaje zatímco kolem vás slyšíte cinkat skleničky s vínem.

Pláč č. 2: Mám hlad
Začíná zlehka a stupňuje se. Jelikož kojenec stráví mléko za dvě až tři hodiny, je pravděpodobné, že pláč po dvou hodinách od kojení je ten, kterým si říká o další nášup. Záleží na tom jak moc jsem šikovná a rychlá. Většinou si, ale chci s Jeníkem u přebalování alespoň na chvíli povídat a to je potom vzlykání. Můžu si za to sama. Jak jinak. Poté následuje zaujetí správné polohy na kojení, které také zabere chvilku ... radši nemluvím, ale zlepšuji se. Já na tom makám a dost tvrdě. Během 8 týdne se neskutečně zlepšujeme!

Co na to? 
Trénink. Učím se přebalovat pod tlakem, to když už je Jenda hodně hladový. Učím se přebalovat jednou rukou. Učím se kojit i v jiné poloze než v leže a snažím se vypustit všechny poučky, které jsem si kde přečetla, protože potom,  mi to trvá ještě déle. Všem nastávajícím maminkám doporučuji kurz přípravy na kojení.  Já jsem se všemožným kurzům vyhýbala, ale zrovna kojící jsem navštívit měla. Předešla bych tak začátečnickým chybám a ragádě, která ne a ne se zahojit. Dokonce se dá připravit i vpáčená bradavka!


Pláč č. 3: Mám něco v plence
Náš prcek je princezna. Má-li něco v plence, začne se ošívat a je netrpělivý. Nepláče, ale jakoby bručí a pokud si toho nevšímáme, začne plakat. Pokud spí, ihned ho to vzbudí a už jej neuspíte. Náš malý pán je prostě cíťa a čistotný už od narození.  

Co na to? 
Odpověď je asi jasná, nenechávat jej v plence nebo reagovat vždy v čas, když je prcek v nepohodlí. Nemusí být pouze něco v plence, ale může ho škrábat body nebo tlačit patent, cokoli nepohodlného. Pokud má malý v plence vždy je rozbalím a nechám jej alespoň chvíli na vzduchu – miluje to. Ihned vytáhne trumfy, po kterých bych ho láskou sežrala. Zkřiví pusinku a za chvíli se směje. Hází po mně očkem a laškuje. Pak přijde na řadu Bepanthen, který mažu vždy. Velmi často se setkávám s názorem, že Bepanthen není třeba u přebalování používat, že tam ještě žádná opruzenina není. Pokaždé, když tohle slyším, pouštím se do bouřlivé diskuse, protože právě v tuto chvíli je nejdůležitější Bepanthenem mazat. Jeho funkce je totiž preventivní. Krém napomáhá chránit namáhanou pokožku před vznikem opruzení. Pokud tedy začnete mazat až ve chvíli kdy je opruzenina na světě, váš prcek bude o to vice plačtivý a vy budete muset řešit opruzeninu.  Takže mažte! Při přebalování stačí množství krému velké jako hrášek. Tuba Bepanthenu vám pak vydrží notnou chvíli.
Bepanthen Extra mast je to nejlepší co mu můžete na prďku namazat

Pláč č. 4: Jsem unavený
Začíná to skelným pohledem a třením očiček. Teď, když už reaguje na některé hračky, začne je odstrkovat a celkově se ošívá. Říká tím: „Mami, chci spát.“. Pokud nezareaguji včas, začne plakat a pláč nabývá na intenzitě. No a uspávání je poté o to těžší. Navíc jsem si na sebe ušila bič. Jeník usíná v kočárku za drncání koleček. Přes den doma usne velmi zřídka, ale večer, už máme jakýsi režim. Mezi osmou a devátou jej uložím do postýlky a usne. Jupííí.

Co na to? 
Tady je každá rada drahá. Na našeho prcka platí jak jsem již psala uspávání na kostkách v kočárku. Nezačínám, ale vždy tím, že ho vezmu a dám do kočárku. V uspávání nesmí nastat stereotyp, protože ten prostě nefunguje. Chcete-li ho vždy utěšit u prsu, může v dospělosti vaše dítě řešit smutné chvíle a stres přejídáním. Nebo a to mě překvapilo. Zapláče prcek a vy jej automaticky strčíte do postýlky – v pozdějším věku si může cucat prstíky! Ach jo. Takže já vždy zkouším něco jiného, ale nakonec končím u kočárku nebo autosedačky, kde Jeníku uhoupu. Skvěle fungují i různé zvuky jako  tlukot maminčina srdce, mořské vlny, fén nebo vysavač. Vše najdete v například v této aplikaci: Sleep Tight Baby nebo Sleep Baby Sleep. Přeji hodně trpělivosti a spánku, který vám váš prcek dopřeje.


A nebudu spát :) Hlavně, když mi tu necháte ty hračky.


Pláč č. 5: Moc se mi věnujete
Stává se to, když chodíme na návštěvy nebo je někdo u nás. Všichni na Jeníka mluví, koukají, uždibují jej a chovají. Po určité době je začne ručičkama odstrkovat a krátce pobrekává. Tohle se stává i ve chvíli, kdy jej otravuji s hračkami, protože jej chci stimulovat k výkonům. Prostě bych už chtěla aby držel hračky a hrál si. Také se bojím, že když se mu nebudu dostatečně věnovat, vyroste z něj „hlupáček.“ Přeháním, vím ...

Co na to?
Dát prckovi pokoj. Většinou pak chce jít spát. Dopřejte mu to.


Honzíkova oblíbená Zoo. Chodí do ní každý den.


A to je zatím vše. Žádný jiný pláč nebo naříkání nás ještě nepotkalo. Navíc se nám teď Jeník pěkně uklidnil. Zjistili jsme, že má intoleranci kravského mléka a proto byl plačtivý a podrážděný. Teď se všemu vyhýbám a jsme opět božani.


Jak tišíte nebo uspáváte vy vašeho prcka?
Vaše Betty.

Žádné komentáře