Strie a těhotenství

pátek 10. dubna 2015
Možná se vám to nebude líbit, ale na začátku těhotenství nebyl mým největším strašákem porod, nýbrž strie. Hned jak jsem zjistila, že v pupíku dříme prcek, věděla jsem, že se budu krémy mazat od hlavy až k patě, tak moc jsem byla paranoidní! Teď mi to přijde úsměvné, ale aspoň jsem si vyzkoušela několik mazadel a teď vám mohu říci, který se mi nejvíce osvědčil.


Než se mrkneme krémům pod obal, nastíním alespoň lehce, co to strie jsou. V podstatě se jedná o poruchu pružnosti a pevnosti pokožky způsobenou nedostatkem produkce kolagenu a elastinu. Jejich vznik je podmíněn třemi různými faktory – rychlým nárůstem hmotnosti, geneticky danými predispozicemi a hormony (těhotenství, léčba kortikoidy a puberta), které mě v poslední době dost zlobí. No, možná více zlobí mého manžela ... Strie se nejčastěji vyskytují na prsou, stehnech, hýždích a bříšku. Jsou to takové malé jizvičky, zprvu fialové měnící se v bílé „čárky“. Největším strašákem mi bylo číslo 90!  90% žen v těhotenství postihují strie a stejně tak je měla i má mamča, proto jsem ihned po zjištění těhotenství začala plašit s krémy. Na strie se totiž musí od lesa. V těhotenství hned od chvíle, kdy se vám na testu ukážou dvě čárky. Hlavní zbraní proti striím je prevence.

Zbraně na strie

Hned na začátku jsem dostala několik rad. Maž si bříško vepřovým sádlem. Ano to bych možná mohla zkusit, ale ten zápach vepřového by mi asi moc dobře nedělal. Navíc je kůže mastná a oblečení se na ni lepí. A podruhé ano, zkusila jsem to. Říkám, že jsem se snažila vyzkoušet všemožné. Pokud vám nevadí mastnota, vepřový odér a půjdete do mazání sádlem, nezapomeňte na to, že by sádlo nemělo obsahovat sůl!

Vepřové sádlo: 0 bodů z 5

Další radou byl jelení lůj, o který jsem se ani nepokusila. Představa, že si mažu břicho tyčinkou jeleního loje, i když se jedná o ten větší „suk“ mě dost rozesmála a hlavně jsem zase viděla to mastné oblečení. Výhodou oproti vepřovému sádlu je jeho vůně. Nebudete vonět po vepřových výpečcích.

Jelení lůj: 0 bodů z 5

Po jednodenním pokusu se sádlem jsem vyzkoušela kokosový olej, jehož popularita v posledních letech stoupá neuvěřitelnou rychlostí. Olej z kokosu napomáhá ochraňovat pokožku proti škodlivým vlivům volných radikálům a díky kyselině hyaluronové působí proti vráskám, obnovuje svěžest pleti a po vstřebání do pokožky a pojivové tkáně, omezuje vznik drobných vrásek a linek. Olej jsem si na břicho mazala týden. Strie samozřejmě nevznikly, protože bříško ještě nerostlo, ale měla jsem krásný pocit promazané a vláčné kůže. Po týdnu mě to přestalo bavit. Vadila mi aplikace, kdy mi pravidelně olej ukápl na zem, sedačku nebo oblečení. Olej se těžko vstřebával a měla jsem neustále pocit mastné kůže a hlavně, „voněla“ jsem po kokosu, což mi začalo lézt silně na nervy.



Kokosový olej: 2 body z 5

V olejování jsem pokračovala i po kokosáči. Prostě jsem se nějak svezla na trendy vlně olejů a koupila si Bi-Oil. Pořizovací cena je vyšší, ale myslím, že se to vyplatí. Olej je lehký a příjemně voní. V lahvičce je 60 ml oleje, a proto je velmi brzy pryč. Mazání s ním je však neskutečně příjemné. Olej se rychle vstřebává a vůně lahodí vašemu nosu. Pro mě měl olejíček jediný zádrhel. Byl moc tekutý a já jsem ho s mou nešikovností několikrát vylila.



Bi-Oil: 5 bodů z 5

Po olejích jsem vsadila na krémy. Prvním zakoupeným byl Elasti-Q Original, který mě přesvědčil svým claimem „10 let po boku všech maminek“. Možná jsem se nad tím měla hned zamyslet, protože jak mohou být po boku všech maminek? Vraťme se, ale k „elastickému krému“, který má být zázračnou zbraní. Krém je kombinaci účinných látek (kyselina hyaluronová, D-panthenol, elastin a vitamín E)mimo to, ale obsahuje i parabeny! Ty mohou způsobovat různé alergie. Krém se lehce roztírá, ale vzápětí jakoby cuckovatí a nechává na bříšku film, který se mi nelíbil. Zakoupit jej můžete v tubě, která často svádí k vymáčknutí většího množství přípravku. Přestože není krém výrazně parfemovaný, jeho vůně mi lehce vadila, ale vše se schovalo pod oblečení. Krémem jsem nanášela ráno a večer krouživými pohyby, a kdyby necuckovatěl, budete to příjemné zpestření dne, kdy si můžete užívat to, že jste nastávající maminka.


Elasti-Q Original: 3 body z 5

Vzhledem k cuckovatění a vůni, které mi postupem času začala více a více vadit jsem Elasti-Q poslala dál a koupila si Bepanthen krém proti striím. Kosmetický přípravek, který posiluje a podporuje regeneraci pokožky namáhaných partií, a tím napomáhá předcházet vzniku strií. Bepanthen Krém  má trojí efekt:

1. Výtažek z Centella asiatica (tropická rostlina) – stimuluje tvorbu vláken kolagenu a elastinu, a napomáhá tak zabránit vzniku strií.

2. Dexpanthenol a glycerin – vyživují a hydratují pokožku. Udržují ji jemnou, pružnou a elastickou.

3. Olivový olej vyživuje a posiluje kožní bariéru, a tím pokožku udržuje jemnou a hebkou.

Na krému se mi líbí jeho balení. Tedy pumpička s aplikátorem, díky které nevymáčknete přílišné množství krému. Na bříško mi stačí dvě stlačení. Krém se lehce roztírá a jeho vstřebatelnost je také výborná. Přiznám se, že u Bepanthenu jsem už zůstala. Baví mě na něm i to, že neobsahuje žádná barviva, parabeny a jiné konzervační látky. Bříško je po něm celý den hladké a kůže hydratovaná. Krémem se mažu již 6 měsíců, a přestože mamča po prvním těhotenství strie měla, já jsem zatím v pohodě. Není však všem dnům konec a já za chvíli poletím pro druhé balení, protože mazat se budu i po porodu. Jak jsem psala na začátku. Strie mě straší i ve snu, i když teď se tam dere blížící se porod.



Bepanthen Krém proti striím: 5 bodů z 5

Teď už záleží na vás, jaký krém či olej proti striím si vyberete. Mě vyhovují spíše krémy a co vám?

Vaše Betty

10 komentářů

  1. Já jsem ze začátku zkoušela spoustu různých olejíčků, ale paradoxně mě vysušovali i při aplikaci na mokrou pokožku. Teď mám hutný krém od Alverde Mamaglück a nemůžu si ho vynachválit. Teď jsem 27 tt a zatím dobrý. Tak uvidíme; -)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, děkuji za komentář. Jak voní Alverde? Má hodně přírodní vůni? Roztírá se lehce? Možná bych opět zkusila něco nového. Děkuji za tip! Betty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůně je jemná květinová a po mazání už ji necítím. Jelikož je to spíš máslo, musí se víc rozetřít. Ráno se po namazání hned oblékám, nic nelepí a mám pocit opravdu vlačné pokožky. Zkusila jsem daleko dražší produkty a tento za stovku je pro mě nejlepší. Určitě vyzkoušej; -) Pěkný víkend přeji

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsem úplně stejný postup u všeho, nejlepší je Bephanten a Bi-Oil. :)

    OdpovědětVymazat
  5. No mě nepomohly žádné přípravky. Necelých 14dni před porodem se mi udělali takové strie, že jsem koukala. Ale neměla jsem na svou kamarádku, te se udělali taky tak, ale měla komplet celé bříško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, to je mi líto. Genetika je holt neúprosná, ale i proto se mažu o sto šest a věřím, že alespoň trochu si pomůžu. Mamče se bohužel strie udělaly... Uvidíme, zatím je vše v pořádku. Mějte se hezky, Betty.

      Vymazat
  6. Já mám zkoušenost s Elasti Q, který jsem používala při prvním těhotenství. Mazala jsem asi od 4. měsíce a udělaly se mi strie na bocích.
    Teď mažu od začátku těhotenství a používám Bepanthen proti striím. Zatím jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  7. Já znám také Elasti Q, ale nevyhovoval mi, pokožka dlouho neschnula, často jsem ho vymáčkla víc než jsem chtěla. Nedám proto dopustit na Bepanthen proti striím. "Spí" s námi v posteli a večer a ráno se s ním vždy namažu.

    OdpovědětVymazat
  8. Mazala od začátku těhotenství Bepantenem na strie a cca mesic před porodem mi popraskalo komplet břicho, tak, ze už se asi nikdy do plavek. Takže za mě určitě mazat a promastovat, ale určitě to nemusi byt krém za 400,-..:-(

    OdpovědětVymazat