Kočárek - vyberte ten pravý

středa 15. dubna 2015
Nikdy jsem netušila, že koupě kočárku může být taková fuška a někdy i boj! Doslova. Já sice nebojovala, pouze jsem si dala malý sprint, abych byla v obchodě pro můj vysněný kočárek dříve než další 4 zájemci. Jak to dopadlo? Čtěte dál …

Před tím, než jsme se rozhodli pro kočárek, položili jsme si několik základních otázek, které by si měl zodpovědět každý, kdo shání kočárek a nevybírá přímo podle značky.

1. V jakém terénu se budete nejčastěji pohybovat?

Víte, že budete chodit na dlouhé procházky v lese nebo kamenitých cestách, hledejte kočárek s nafukovacími kolečky a odpružením vhodným do terénu. Městské typy maminek zase budou hledat malý kočárek, který projede všude. V tomto bodě jsem neměla úplně jasno, protože jsem městská holka, ale do přírody také vyrazím. Nakonec jsem se nerozhodovala podle koleček, ale váhy kočárku. Říkala jsem si, že když bude lehký, zvládneme spolu všechno, i když v něm pár kilo přibude. 

Bugaboo Buffalo je do terénu jako dělaný, ale mě se už hůře ovládal

2. Jakou skladnost a jednoduchost ve skládání očekávám?

Pokud cestujete často autem, musíte se zamyslet nad velikostí kočárku a kufru vašeho auta. Vejde se vám tam v pohodě kočárek? Uvědomte si, že jej budete skládat několikrát denně a následně jej vkládat do kufru auta. Měl by se tedy skládat co nejjednodušeji. Nejlépe jedním cvaknutím. 

3. Kolik jste s partnerem do kočárku ochotni investovat?

Stanovte si svůj limit, do kterého se chcete vejít. Přiznám se, že jsem cenou kočárků byla překvapená. Pokud jste si vyhlédla kočárek, jenž je přesně podle vašich představ, ale je příliš drahý, vyzkoušejte Mimibazar nebo nejrůznější skupiny na Facebooku kde maminky prodávají ojeté kočárky. 

4. Jak jste vysocí a jakou máte sílu?

Určitě bude s kočárkem jezdit i váš silák manžel, ale co si budeme namlouvat, nejčastěji jej před sebou potlačíte vy. Při výběru kočárku si dávejte pozor na jeho váhu. Při zkoušení nezapomeňte na to, že po narození prcka bude ještě o pár kil těžší. U mě toto hrálo podstatnou roli. Potom se zaměřte i na to, zdali vámi vybraný kočárek sedí výškově oběma partnerům. Tedy vám i vašemu partnerovi. Ať se partner neohýbá až k zemi. Vyřešit se to dá nastavitelností rukojeti, ale i posunutím korbičky vzhůru. U některých kočárků to jde jednoduše.

5. Jak dlouho by měl kočárek prckovi vydržet?

Mrkněte se na velikost korbičky. Dítě potřebuje hluboký kočárek zhruba do 9 měsíců a pak můžete osedlat sporťák. Některé kočárky mi přijdou hodně malinké a prostor v nich stísněný. Pokud se vám zdá prostor malý, zamyslete se i nad tím, kdy budete nejvíce v hluboké korbičce prcka vozit, protože během zimy přibude ještě fusak.

6. Jak je kočárek bezpečný?

V tomto vám mohou pomoci nejrůznější certifikáty a testy, které jsou dostupné na internetu. V obchodě si také zkuste rychlejší jízdu a zatáčení. Na celkové reference se ptejte i známých, kteří už mají kočárek doma a pár měsíců vozí.

7. Design

Kočárek se vám musí samozřejmě líbit! U mě byl tento bod nejzásadnější. Šla jsem nejprve po celkovém designu, barvě přes ovladatelnost a funkčnost k terénu. Přiznám se, že ten jsem příliš neřešila. Myslím, že 90% z vás to bude mít podobné. Vždyť kočárek se na několik let stává našim módním doplňkem, proto by měl vystihovat vás a být v barvách, které vám jsou nejpříjemnější. Nenechte se ovlivnit okolím a jděte si za svým. Už zdaleka neplatí to, že černý kočárek je jako na pohřeb a modrá se nehodí pro holčičky. 
Sahara mě také oslovila, ale už není v obchodech.


8. Plánujete mít kočárek pouze pro jedno dítě?

Pokud víte, že by měl kočárek vydržet i pro druhého prcka, zvolte jej tak, abyste nevozila růžový kočár s motivy Hello Kitty a uvnitř neměla chlapečka. My jsme zvolili neutrální kočár v šedé barvě, který bych zvolila jak pro holčičku tak kluka. Jsem prostě šedá myš a šedou miluju.

Tak jak jste na tom? Taky jste se zamýšlely nad některými otázkami nebo jste šli rovnou pro určitý kočárek, který jste si progooglovaly? Já byla ve dvou obchodech, kde jsem si vyzkoušela různé druhy kočárků, ale nakonec jsem skončila u dvou značek, které jsem podrobila bližšímu zkoumání. Jak na internetu, tak v obchodě. Vybrala jsem si JOOLZ, u kterého jsem si zamilovala jeho korbu a to jak lehce se skládá. Poté jsme odjeli na dovolenou a před budhistickým chrámem mě osvítilo. JOOLZ ne. On totiž chudák projel okolo nás a já uviděla tu kosmickou konstrukci. Společně s našimi kamarády jsme si řekli, že tohle je fakt hrůza. V tu chvíli se mi zbořil svět, protože už jsem měla rozhodnuto a teď jsem musela absolvovat všechno nanovo. 



Zbyl mi tedy druhý typ kočárku – Bugaboo, který jsem z počátku vůbec nechtěla, ale nakonec  jsem změnila názor. Bugaboo Cameleon je velmi lehký a jednoduše se skládá. Co se týče jízdních vlastností, dokážu jej ovládat jednou rukou.  Celková váha kočárku je 9,5 kg a košík unese 4 kg. Líbí se mi, že na kočárek lehce nacvaknu adaptéry a přidělám dětskou sedačku. Kočárek mi přišel na fotografiích a ve městě u kolemjdoucích velmi nízký, ale když jsem se k němu postavila, byl naprosto adekvátní mé mini výšce. Navíc má polohovatelnou rukojeť a kdokoli vyšší si výšku může jednoduše nastavit sám. Ke kočárku máme hlubokou korbu, kterou ve chvíli kdy bude třeba, vyměníme za sportovní. Kočárek by měl vydržet do 4 let našeho prcka. Jsem zvědavá, jak dlouho vydržíme sedět. Problém s kočárkem byl pouze ten, že jsem si vybrala loňskou limitku Bugaboo Cameleon 3 Avenue. A ta není již k sehnání.



Co vám budu povídat, opět jsem se sekla a nemohla se smířit s tím, že nebudu mít kočárek, který jsem si vybrala. Budu! V den, kdy jsme navštívili obchod s Boogaboo kočárky a já hledala právě Avenue, pán nám řekl, že jeden mají ve skladě. Jednalo se tedy o bazarový kočárek, kdy paní s kočárkem vyjela 3x, ale mají na něj už další 4 zájemce. Přidali jsme se tedy na čekací listinu a čekali na den, kdy zazvoní telefon. Za dva dny zazvonil. Všem čekatelům na tuhle nádheru! Majitelem se mohl stát pouze ten, kdo první přišel a řekl ano. Ten, kdo si pro něj přišel jako první a řekl: ano chci ho, byl šťastným majitelem. Takže jsem si po práci dala malý sprint mezi tramvajemi a dorazila za pět šest a kočár vzala! Byla jsem první.

Jak ten můj krasavec vypadá? Je božský, mrkněte.

Už se vidím :) Zdroj: Pretamama.com


Jaký kočárek je pro vás ten pravý? Mějte se krásně, Vaše Betty.

1 komentář

  1. Super díky za rady, ono by to chtělo nějakej multifunkční kočárek, jak sportovní tak do terénu tak golfový kočárek. Teďka taky právě hledáme nějaký takový. Jelikož rádi chodíme a budeme často chodit na výlety po lese a do přírody tak k tomu potřebujeme kočárek aby měl nejlíp nějaká terénní kola. Zatím jsme koukali na tyhle stránky kde mají docela výběr ale já preferuji možnost si kočárek vyzkoušet než si ho koupím, ale to nejde ani v obchodech.

    OdpovědětVymazat