To nesmíš

úterý 3. února 2015
Během několika týdnů těhotenství jsem si začala připadat jako v Bradavicích na návštěvě u Harryho Pottera. Jediným rozdílem bylo to, že místo kletby Avada kedavra z kouzelné hůlky na mě lidé mířili svými vztyčenými ukazováčky a říkali: „To nesmíš“. Tato dvě kouzelná slova mě doprovází stále, ale já na ně začínám být přes moji počáteční alergii imunní. Nebo spíš jdou jedním uchem dovnitř a druhým ven?

Začalo to mým oblíbeným hrnkem plným kávy. Nikdy jsem si neuměla představit, že nebudu pít kafe. Potřebuji cítit jeho vůni a miluji, když mě postupně prostupuje teplo a na jazyku cítím lahodnou chuť latte. No a teď si představte situaci, kdy si jdete s kamarádkou sednout a objednáte si kafe. Tak jako vždycky a najednou je to tu. To nesmíš! Ptám se proč? „Vždyť jsi těhotná.“ No a co na tom je? Vyslechnu si ještě něco o nezodpovědnosti a vychutnám si první lok hnědavé tekutiny a začnu jí přesvědčovat o tom, že jeden hrnek denně prckovi nic neudělá. Bylo totiž zjištěno, že denní přísun kofeinu by u těhotných neměl překročit 300 miligramů, což je zhruba jeden větší šálek. Juchů. Jsem zachráněna. Někdy to, ale řeším i tak, že si dám kávu bez kofeinu. Pokud tedy nebyl kofein odstraněn chemicky. Potom volím kofeinovou. 

To nesmíš, jsi těhotná … nekončí to u kávy, ale i u běhání. Běžela jsem na tramvaj a kamarádka se zhrozila. „Ty přeci nesmíš běhat,“ a udělala rozruch v půlce tramvaje, protože chtěla, abych se posadila, protože jsem přeci těhotná. Nesměle jsem se na všechny usmívala a radši odkráčela do druhé části vozu. Jak je to tedy s pohybovými aktivitami v těhotenství? V prvních třech měsících není doporučována vysoká zátěž, ale poté je pohyb doporučovaná. Pokud jste byla trénovaná již před otěhotněním a nemáte žádné komplikace, není nutné se sportem končit. Snižte pouze aktivitu. 

Doporučovaná aktivita:
Těhotenská jóga
Pilates pro těhotné
Plavání
Dlouhé procházky
Stretching

Ke zděšení mého okolí jsem se mimo „běhání“ pustila i do lyží. Jak jinak. Opět padlo: „to bys neměla.“ „Něco se ti stane.“ Ano, chápu, že na lyžích si můžu být 100% jistá a přesto mě může někdo srazit a přiznám se, že jsem z toho měla trochu strach. Přesto jsem to riskla. Zvolili jsme s manželem, strategii ranní tříhodinovky. Vstali jsme tak abychom na vleku byli již při otevření areálu. A bylo nám dopřáno jedné z nejlepších lyžovaček za poslední rok. Čekal nás manžestr a vleky byly bez front! Navíc, jezdil Honzík za mnou a já měla jistotu, že mě nikdo jen tak nesrazí. Jediné do čeho nejdu, je snowboard. Nezvládla bych neustálé ohýbání se k vázání a asi by mě nebavilo jen tak sjíždět sjezdovku. Letos ho prostě musím oželet.

S čím jsem se už opravdu během těhotenství rozloučila?
Alkohol. Velmi ráda se připojuji k aktivitě suchý únor a vím, že jeho pravidla neporuším. S pitím jsem ve chvíli, kdy jsem na těhotenském testu uviděla dvě růžové čárky. Přiznám se, někdy bych si sklenku vína dala a nechám si i nalít, ale dvakrát si loknu a dám si radši vodu. Přijde mi, že příroda je opravdu mocná a vše co by mohlo vašemu děťátku ublížit, vám přestane chutnat.

Mimo alkohol jsem se vzdala i plísňových sýrů. Důvodem je zvýšené riziko nákazy listeriózou, která může způsobit potrat nebo předčasný porod. Listerióza se však může vyskytovat spíše u sýrů, které jsou nepasterizované.  V Česku přitom sýry z nepasterizovaného mléka v podstatě nekoupíte. Musela byste zavítat do specializovaných prodejen, kde nabízí francouzské či švýcarské sýry. 

Chcete-li v těhotenství snížit riziko onemocnění listeriózou, dodržujte:
Maso a ryby konzumujte pouze dobře tepelně upravené
Nepijte nepasterizované mléko a nekonzumujte nepasterizované mléčné výrobky
Vše konzumujte čerstvé
Zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte

A pak taky večírky. Na ty už opravdu nechodím a nebo tam jsem chvíli, ikdyž na Silvestra jsem "pařila" až do tří do rána.

Jak jste na tom vy? Také vám někdo neustále něco zakazoval jako malému dítěti? Nezapomínejte, těhotenství není nemoc a vy se do této role nenechte uvrhnout. Dělejte to, na co se cítíte. Přeji hezké odpoledne. Vaše Betty

2 komentáře

  1. Takhle nějak bych si to také představovala a obdivuju, že do toho jdeš. Já bych sama sobě taky na lyžích věřila, ale měla bych strach z okolí. Asi bych nenašla odvahu to risknout... Takže velký respekt ;-)
    Mně bohužel zdraví tyhle aktivity nedovoluje...a asi ani moc žádných jiných. Hrozně moc jsem chtěla být aktivní máma, ale teď se musím vyrovnat s tím, že ať chci jak chci, musím se prostě začít šetřit. Ne kvůli sobě, ale kvúli mrněti. Po tom, co máme za sebou, bych ho dobrovolně neohrozila. Teď si pomalu vyčítám, že jsem se snažila chodit do práce a hned jak to šlo, jsem začala chodit na těhotenskou jogu. Asi nepůjde ani to. Někdo prostě nemá to štěstí, aby si těhotenství užíval tak, jak si představoval...
    Takže si važ toho, co máš a že jsi takhle v pohodě. A užívej si, dokud můžeš. Takové, jako já, ti můžeme jen závidět ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, na těch lyžích klobouk dolů.
    Já taky váhala, jestli mám... Ale nechala jsem se vykývat (a taky manžel řekl rázné NE) a ostrouhala jsem. Trošku mě to mrzí, protože lyžování fakt miluju, ale kdyby se něco stalo, tak bych si to neodpustila...
    Ale jinak jsem na tom podobně - kávu si taky s chutí dám. Ale i ten alkohol (samozřejmě jen ve velmi opatrných dávkách) a občas i nějaký ten dobrý sýr (párkrát jsem si od manžela v hospodě zobla nakládaného hermelínu, protože ten já prostě ZBOŽŇUJU!)...
    Mám heslo, že se nesmí nic přehnaně hrotit a to platí i v těhotenství.

    OdpovědětVymazat