Jak se naučit milovat běhání

pondělí 28. července 2014
Běhám pro radost! Ne pro to, abych zhubla. Líbí se vám tato věta a chtěli byste to tak mít? Já ano a zatím se mi to nepodařilo. Jde to vůbec? Jasně, že ano. Mám kamarádku, která, když delší dobu neběhá je z toho nesvá. Podle mě to určitě funguje, protože i já jsem si po půl roce zvykla na funkční trénink, který mám 3x týdně a ve chvíli, kdy jej vynechám, se cítím divně.

Teď bych se místo tréninků chtěla více věnovat běhání. Mám k tomu několik důvodů. Prvním je to, že i když dřu jak kůň přes půl roku, téměř žádné výsledky se nedostavují a já spíše rostu. Sice se mi vyrýsoval pas, ale co je mi to platné, když mi narostla svalová hmota na rukou a nohách. Druhým důvodem je počasí. Strašně mě nebaví dřít ve fitku, když můžu být venku a užívat si sluníčka.

Přemýšlela jsem tedy, co všechno dělám abych si běhání zpříjemnila a stala se na něm závislá. Tady je mých 7 tipů:

1. Dobrá hudba
Dobrý playlist je základ. Na běhání si připravuji "power písně". Tedy písničky ve svižnějším tempu, které mě táhnou za lepšími výsledky. Navíc musí být naladěné pozitivními texty a tóny. Velmi často se přistihnu u toho, jak se u některých písniček směji a v podstatě si užívám párty. Mám vyzkoušené i pomalé songy, ale u nich jsem se začala nudit a o to dřív s běháním sekla. Je to tedy velmi jednoduché. Udělejte si playlist, ve kterém budou vaše oblíbené písničky a vyběhněte na párty do přírody.

2. Stupňování
Nenaložte si od začátku nepřekonatelný cíl. Já začínala na třech km a postupně zvyšovala. Nejhorší věc, kterou můžete udělat je vyběhnout hned napoprvé bez fyzičky a uběhnou 10 km. První běh by měl být zkušební. Otestujete si své možnosti, zjistíte, jaké tempo vám vyhovuje a ve chvíli, kdy nemůžete zvolněte. Zkuste indiánský běh - chvíli jdete a chvíli běžíte. Nic se totiž nemá přehánět. Další dny si pak svou trasu prodlužte nebo zvyšujte intenzitu běhu. Já běhám neustále pomalu, ale trasa se postupně prodlužuje. Velmi pomalými kroky tak docílíte toho, že za pár týdnů budete běhat aniž by vás píchalo v boku nebo jste byly udýchané. Budete přesně vědět, na co máte a o to jde.

3. Oblečení
Jsme holky a ty se rády parádí! Už je tomu pár desítek let, co nemusíme běhat v modrých trenkách, jarmilkách nebo teplácích s vytahanými koleny. Dneska si můžeme hezky ladit tenisky se svršky a vybírat z desítek sportovních podprsenek. Já miluji Nike a nedám na něj dopustit. Už mám několik modelů, které si kupuji vždy, když začínám s běháním nebo cvičením. Přestože jsem profesionálně sportovala, výbavu na běhání jsem dlouhou dobu podceňovala. Což bylo spíše naškodu. Ve firemním tričku jsem se potila, tenisky mě dřely a bolely mě z nich paty. Ve chvíli, kdy jsem si pořídila tenisky Nike Free 5.0., objevila jsem novou dimenzi běhání. Boty jsou lehoučké a chvílemi mi přišlo, že na noze nic nemám. Je pravda, že první běh jsem si na ně musela zvyknout, ale teď už na ně nedám dopustit. Základem by měla být i pohodlná sportovní podprsenka a triko, které je funkční.

Nike nejen na běhání, ale i do fitka
4. Benefity sportu
Běh a samozřejmě i jiná fyzická zátěž mi pomáhají zbavit se stresu. Vždy, když vyběhnu a jsem někde za půlkou, uvědomuji si, že se uvolňuji a nechávám myšlenky volně plynout. Z problémů a myšlenek na práci se stávají malichernosti. Běhání perfektně pročistí hlavu. Jsem toho důkazem. Když jsem na tom byla v uvozovkách nejhůř (dlouhý rozchod), běhala jsem každý den a to pak byly nožky štíhlé. Mimo to zvyšuje kapacitu srdce, prokrvuje vnitřní orgány, zvyšuje hustotu kostí, uvolňuje endorfiny, pomůže vypotit toxiny, hubne se a vypracovávají se břišní svaly. Když tohle všechno víte, kdo by běhání nemiloval!

Nike Free 5.0. - jedny z nejpohodlnějších bot na běhání
5. Parťák
Nejraději běhám s přítelem. Přestože mi velmi často uteče a někdy okolo mě běhá kolečka a hecuje mě, jsem ráda, že běží se mnou a mohu s ním trávit další čas. I díky němu jsem zaběhla svoji první osmičku. Pokud nejste sama schopná vyrazit a běhat, zkuste to s kamarádkou. Budete se navzájem motivovat a dodávat si odvahy. Dobré je mít i aplikaci, která vám měří, co jste uběhla a jak na tom jsou vaši ostatní kamarádi, se kterými se můžete virtuálně "pošťuchovat" a měřit své síly. Já používám Nike+ running a nemůžu si stěžovat. V aplikaci je i Nike+ challenges, kde si s přáteli můžete nastavit výzvy podle svých parametrů a vyběhnout do ulic.

Ty musím mít - limitovaná edice NY
6. Sdílejte své zážitky
Pro někoho to může být otravné, ale nebojte se o běhání mluvit s ostatními. Mě to pomáhá. Bavím se o tom koho jsem na cestě potkala. Jak to dnes šlo a kde jsem byla běhat. Předáváme si s ostatními rady a taky si stěžujeme na horko. Nakonec zjistíte, že v tom nejste samy a budete plné odhodlání.


7. Cíl
Stanovte si cíl, který je relizovatelný, ale zároveň ve vás vyvolává snahu. Například trenujte na We Run Prague.


Nejdůležitější je však poslouchat své tělo! Jakmile vás něco bolí (kolena, záda ...) dejte si pauzu a relaxujte.

Žádné komentáře