Tipy na Vánoce: Adventní kalendáře

neděle 17. listopadu 2019


Pamatujete si na co jste se v dětství nejvíc těšili? Na ten okamžik, na rozsvícený strom. Večer, kdy sedíte s rodiči, doma je tak nějak víc teplo, útulno a vy se snažíte na tajno nakouknout do klíčové dírky. Už tam byl? Máte horečku, jste nervózní a štědrovečerní večere ve vás mizí rychlostí blesku. Těšíte se a to je vedle společnosti těch nejbližších to nejkrásnější na vánočním čase. 

A jak to udělat dětem ještě krásnější? Jak je navnadit, učit trpělivosti a dovést je až ke Štědrému večeru s jiskřičkou v očích? Odpovědí je adventní kalendář. Já si pamatuji, že my jsme měli vždy čokoládové, ale v dnešní době je tolik možností. Tak se na některé, které mě cvrnkly do nosu, pojďme podívat.

Hrajeme si rádi

1, 2, 3 ... už tu bude Ježíšek? 1, 2, 3 ... pojďme si hrát. Čím blíže bude Ježíšek, tím více budou mít vaše děti figurek. Adventní činžovní dům od Petit Collage je krásnou alternativou čokoládových kalendářů. Přední stranu vyklopíte a vznikne tak plocha, na které si děti mohou hrát s figurkami z domečku. V domečku najdou sněhuláka, lišku s koulí nebo vánoční stromeček. Vše je vytvořené z recyklovaného kartónu a barvené rostlinnými inkousty.


Pro milovníky prehistorických ještěrů se přímo nabízí kalendář od značky Schleich: Prehistoričtí ještěři. V kalendáři se pod okýnky skrývají malé postavičky dinosaurů, které běžně nekoupíte. Tak snad nám ty naše děti nesežerou. Pokud vás netankují dinosauři, v nabídce jsou i jiná zvířata. 


Povídej, povídej pohádku


Znáte tužku od Albi? Věřím, že většina z vás odpověděla ano. A pokud ne, tak ji určitě brzy pořídíte. My jsme se ji dlouho bránili, ale teď už je tužka čestným členem domácnosti. A já se těším, až si prcek sedne k novému Albi adventnímu kalendáři. Není to kniha. Kalendář tvoří dva listy pevného papíru, na kterém jsou otevírací okénka. Kalendářem děti provede dědeček se svou vnučkou Anetkou, kteří pozorují dění před Štědrým dnem. Poodhalí dětem zajímavé informace z období adventu, pobaví je pohádkou, zazpívají si koledu, poslechnou si povídání o vánočních tradicích. A co víc - každý den na děti čeká zábavný úkol.

Pro holčičky jako stvořený

Máte doma parádnice? Já bohužel ne, ale kdybych měla, pořídím jim tento kalendář. Je plný sponek s jednorožci, gumiček s pompomy nebo duhou. Ach. Je prostě úžasný. Jsem však na vážkách. Možná bych pořídila spíše šperkovnici, která má očíslované zásobníky, z nichž každý odhaluje krásný přívěsek na náramek. Na štědrý den pak bude mít vaše holčička krásný náramek. To bude radosti



Naplňte jim ho

S krásnými kalendáři, které se dají plnit dle vaší fantazie se roztrhl pytel. Vybrala jsem vám několik pro mě nejkrásnějších. Jedny z nejhezčích a nejroztomilejších kalendářů najdete u skandinávské značky Fabelab. Mají pytlíčky s designem kodaňských domu a nebo lesní zvířátka. Jediné co mi na těchto kalendářích vadí, je to, že zaberou mnoho prostoru.
Osobně bych vsadila spíše na ty, které visí. Jeden z nich je od značky Malomi, který seženete v našem obchůdku Betty Brands. Kalendář je v podstatě kapsář s krásnou hvězdičkou a vyšitým nápisem: Krásné Vánoce. Asi už tušíte, že ten u nás doma určitě bude viset. 



Krásné visací kalendáře má i značka OYOY. Jejich kalendáře nemají kapsy, ale očka, na která můžete přidělat balíčky nebo obálky s úkoly. Krásný je Santa a vánoční vojáček. Mrkněte i na adventní kalendáře Fermliving nebo Bloomingville u Bella Rose.

Své kouzlo má i kalendář od Wee Galery v černobílém provedení.

Pokud nemáte prostor na zdi, možná by se vám mohl líbit baráček s okénky vyrobený z kartonu a v Čechách. Unlimited Design For Kids se pyšní ekologickými kousky české výroby, které jsou nejen krásné na pohled, ale také funkční. Ve své tvorbě se snaží designérka Michaela Horáková používat jen různé formy papíru, samotné zpracování materiálu pak probíhá pomocí šikovného oscilačního nože, díky čemuž je řez čistý a naprosto precizní.

Chci mlsat

A jéje. Podle zkušeností z předchozích let už vím, že Jéňa nemá tak velkou radost z malých dárečků, jako z malého mlsu. A tak vám sem hodím ještě několik tipů na kalendáře s něčím na zub. Nový a krásný kalendář letos vytvořila Janova pec. Tvoří jej papírové domečky a stromky, ve kterých najdete sušené ovoce, oříšky, musli a třeba i med. Pokud si náplně chcete vymyslet sami a kalendář se vám líbí, není to problém. Můžete si koupit kalendář bez výplně.  

Adventní kalendář najdete i u Mixit. Velký půlmetrový kalendář obsahuje to nejlepší z nabídky a navíc ochutnávku úplných novinek - v některém z okýnek objevíte např. MiniMixitellu Kokos a kešu nebo příchuť Mandle a kokos s bílou čokoládou. Do kalendáře jvýrobce ukryl speciální dárečky, ale také nové a křehoučké bio sušenky s kokosem a čokoládou. Nechybí bestsellery včetně Vánočního mixu, křupavého ovoce, Mixitek a dalších dobrot. 

A co Frukvik? Toho jsme měli loni i předloni. Jéňa má jejich ovocné tyčinky rád, a proto v našem seznamu adventní kalendářů nesmí chybět. Letos mají kalendář i pro dospělé.
Uf, toho je. A to není vše. Našla jsem třeba kalendář se slizem, ale to nemohu doma říct, protože je jasné, že ten by vyhrál na plné čáře.

Mějte se krásně a doufám, že si vyberete.

Krásný předvánoční čas,
Vaše Betty

Ps. Příště se vrhnu na věci, které do kalendářů dávat.


4 komentáře