Sladké sny moji milí – měsíčková Weleda

neděle 2. prosince 2018

Lehce pohladím Matýska po tváři. Polechtám ho pod krčkem a on se začne smát jako chechtací pytlík. Nakloním se blíž a dám mu něžnou pusu na čelo a tvářičky. Nasaji jeho vůni a přijdu si jako v sedmém nebi. Jeho úsměv je balzámem na všechny bolístky, které si nesu z celého dne, a když se k tomu úsměvu přidá i pusa od většího smraďocha, srdce mi poskočí.

V těchto chvílích si uvědomuji, jak důležité je naše mazlení, úsměvy a pohledy. Jak důležité jsou dotyky a jak jsem ráda, že mohu Matýska hladit po jemňoučké kůží, přestože je atopik. Miluji naše večerní rituály, kdy máme čas jenom na sebe. Na hlazení, úsměvy a hýčkání. Někdy se přidá i prcek, a to je potom krásný večer.

Už u prcka jsem věděla, že nebudu koupat každý večer a stejné to je i u Máti. Koupeme 2 – 3x týdně, a to z prostého důvodu. Nechci pokožku zbavovat její přirozené ochrany. Přestože nekoupeme každý večer, máme své rituály, které se téměř v ničem neliší. Pouze do nich někdy zahrneme koupání.



V péči o velmi citlivou pokožku používám osvědčenou přírodní kosmetiku, která mi svou vůní připomíná začátky s Jeníčkem. Nostalgie plná měsíčku a dotyků se mění v přítomnost. Weleda nám opět skočila do života a chvíli tu s námi bude. Matýsek byl diagnostikován jako atopik a v akutní fázi jsem Weledu nepoužívala. Tu, jsem začala používat po zhojení ložisek, a to i na doporučení naší lékařky. Od té doby se s ničím naštěstí nepotýkáme.

Proč je důležité věnovat pozornost výběru kosmetiky?
Pokožka dítěte je pětkrát tenčí než naše vlastní kůže a zároveň u ní není plně vyvinuta její bariera.  Proto je tak citlivá, vnímavější k vnějším vlivům a náchylnější k podráždění. Látky nanesené na kůži se vstřebávají prakticky beze zbytku a přecházejí bezprostředně do krevního oběhu. Stopy toxických látek, které mohou být případně obsaženy v kosmetických produktech pro děti, bezprostředně zatěžují vyvíjející se dětský organismus.

Weleda na rozdíl od běžné průmyslově vyráběné kosmetiky a lidových přípravků nepoužívá minerální oleje získané z ropy ani vepřové či jiné sádlo a zásadně nikdy netestuje své výrobky na zvířatech. Základem všech měsíčkových produktů jsou čisté rostlinné oleje, které nezabraňují pokožce volně dýchat a podporují její přirozené funkce.

Teď už zpět do světa našich rituálů.

S písničkou jdu jako ptáček …
Nejsem žádná perfektní pěvkyně, ale tóny vycházející z mých úst k nám domů patří už od narození Jeníčka. S písničkou Matýska svléknu a pomazlíme se. Pohladím ho po bříšku a polechtám u krčku, na nožičkách a smějeme se. Jéňa, někdy zpívá semnou nebo už si sám dává svou královskou koupel.


Koupando grando
Voda a Matýsek to byla láska na druhý pohled. Poprvé nevěřícně koukal, ale pak, když jsem ho dala do naší oblíbené Stokke vaničky, byl ve svém živlu. Do vody dávám Měsíčkovouvodní koupel, která je velmi jemná a nepění. Stačí třikrát jemně stisknout a máte potřebné množství ve vodě. Lahvička by měla vydržet dlouho, pokud ji nenecháte na vaně a nekoupe se tam malý nezbeda, který ji vylije celou. Koupel vodu mléčně zbarví a já Matýskovi říkám, že je jak faraon, protože Kleopatra sama měla mléčnou koupel. Pokud použijete tuto koupel, nemusíte už mýt mýdlem nebo mycím gelem. Ten by se neměl v prvním roce používat vůbec.


Mazlení je naše masáž
Já prostě miluji, když si po koupání Maťu položím do postele (často vynechám přebalovací pult) a tam jej osuším lehkými doteky a namažu ho olejíčkem. Teď používáme Měsíčkový kojenecký olej Weleda, kterého stačí opravdu malé množství, protože potom je pokožka zbytečně mastná. Olejíček si kápnu do ruky a dlaně si promnu tak, aby se olejíček zahřál. Dejte pozor, ať si do ruky nedáte víc, jde to totiž lehce.  Pak Máťu jemnými pohyby namažu. Má to moc rád, stejně tak jako česání vlásků. Kdyby byl kočka, určitě by předl. Vždycky mám tendence ho celého opusinkovat. Samotný olej chrání a vyživuje přirozeným způsobem jemnou kůži novorozenců, kojenců i starších dětí s extrémně citlivou pokožkou. Obsahuje sezamový olej v BIO kvalitě, který chrání před vysušením a samotný měsíček zklidňuje stejně tak jako jeho vůně zklidní před spaním vaše miminko. Olejíček je náš oblíbenec. Někdy chce mazat i Jéňa, ale povím vám, to nechcete vidět.


Péče, která léčí
Pak následuje oblékání. To je asi ta nejrychlejší a nejnudnější část našich rituálů. Pod plenku můžete použít Měsíčkový kojenecký krém, který svou konzistencí připomíná Bepanthen a zanechává na pokožce bílou stopu. Ráno je kůže ještě pokryta vrstvičkou krému, který se lehce drolí. Krém příjemně voní a je plný mandlového a sezamového oleje. Zároveň v něm nesmí chybět měsíček lékařský, který má hojící a zklidňující účinky. Krém obsahuje i lanolin a oxid zinečnatý kvůli kterému jej používám pouze na noc a přes den preferuji krém bez oxidu zinečnatého, jenž může vysoušet.


A co teď? Teď následuje pět P.
Pusa, písnička, prso 1, prso 2 a pssst. Položím Matýska do postýlky, dám mu dudlík a nechám ho usnout. Mezitím pokračuji v rituálu s Jeníčkem, který se mezitím vykoupal. Na vlásky s taťkou dávají Měsíčkový dětský šampón, který mu jemně napění a on je má pak hezky jemné a voňavé. Navíc ho nepálí do očí. Po koupeli na mě čeká v postýlce s knížkou a následují další P. Nebojte, prso už tam není, ale pohlazení, pohádka, pomazlení, písnička a pusa.


Řekneme dobrou noc babi a dědo, dobrou noc světe a zvířátka. Dobrou noc maminko, tatínku a bráško. Krásné sny Jeníčku … a pak odejdu. Nebudu vám lhát. Tohle se někdy opakuje klidně i pětkrát, protože za námi chodí a neustále něco potřebuje.

Dobrou s kobrou, teda mějte se krásně.
Vaše Betty.

PS. Dotyky a něha nejsou pouhým gestem lásky, ale jsou životně důležité pro celkový rozvoj malých človíčku <3. Proto ty moje kluky pořád ňuchňám. Jen ten větší smraďoch už někdy nechce.

PPS. Článek vznikl ve spolupráci se značkou Weleda a pokud ji máte rádi jako my, přijde vám určitě vhod 10% sleva na nákup na weleda.cz. Stačí zadat kód: miminko10


Žádné komentáře