Takové to správné mazání

středa 25. července 2018

Pleť políbená sluníčkem, prozářený den, vůně léta a takové to válení se u vody. Miluji to a řekla bych, že náš prcek taky. Teda až na to válení u vody. On se v ní raději brouzdá a já musím s ním. Už žádná přečtená knížka, pospávání na dece, ale tvrdá dřina u stavění hradu, potápění se, varháky na prstech, modré pusy a vyhánění z vody. Všechno má něco do sebe, ale já stále zapomínám na mazání. Nebojte nezapomínám na něj, když si jdeme hrát na piráty k vodě, ale tady, mezi těmito písmenky se mi nějak ztrácí, a to já nemůžu dopustit, protože zrovna tento článek bude o mazání a jak to děláme my.

1. Namažte se v předstihu ať to stojí, co to stojí
Já jsem na mazání pes a doma už mě znají. Ještě, než někam vyjdeme, všechny otravuji s krémem. Sice je tím trošku (trošku víc) štvu, ale já vím, proč to dělám. Opalovací krém je důležité namazat ještě před tím, než vyrazíte ven na sluníčko, a to i ve chvíli, kdy je pod mrakem a vy nemíříte přímo na pláž. Všeobecně se doporučuje aplikovat krém 20 minut před pobytem na slunci, aby se stihl vstřebat a byl připraven chránit vaši pokožku, jako ten nejlepší ochránce. Pak můžeme všichni v klidu vyrazit. Prcek se trošku kaboní, protože mazání ho moc nebaví a tatínek? O tom raději nemluvím.


2. Čím víc tím líp (začněte nejméně s SPF 30)
Naprosto chápu, že se chcete opálit co nejvíc a nejrychleji, a tak si vybíráte krémy s nízkým ochranným faktorem. Prostě chcete ze slunečních paprsků vytřískat co nejvíc, ale ono to tak nefunguje. Bohužel. Možná bohu dík. U nás doma nenajdete krém, který by měl SPF nižší, než je 30 a to i ta 30 je pro mě někdy málo. Pokud používáte krémy s nízkým ochranným faktorem, samozřejmě se nestane nic extra zásadního, že ano. Můžete se „pouze spálit“ a to se dá zvládnout. Pár dní je to citlivé a červené, ale pak se pokožka zregeneruje a po spálení ani památky. A vy jste blíže ke krásné snědé pokožce. Ale buďte na pozoru. Čím častěji toto provedete, tím rychleji budou vznikat vrásky, sluneční alergie nebo pigmentové skvrny. Pokud tedy toužíte po zdravém opálení, vybírejte krémy s ochranným faktorem 30 a výše. Navíc si můžete zvolit přípravky, které obsahují látky urychlující opálení. A to je win-win situace. Jste chráněni, a přitom krásně zhnědnete.


3. Panáka na to
Máte doma balení opalovacího krému z loňského léta? My letos jeden zapomenutý na chalupě měli a pěkně jsme na to doplatili. Já tedy ne, ale prcek ano. O to hůř. Na jarním sluníčku mu vyskákal solární ekzém, který ho pořádně svěděl. Jaké z toho plyne ponaučení? Loni jsme mazali málo. Pro správnou ochranu je důležité použít při každém mazání správné množství krému, jinak omezujete jeho účinnost. Při nanesení poloviční dávky se snižuje ochranný faktor až o 2/3. Jaké je tedy doporučené množství krému na jedno mazání? Možná se vám to bude zdát příliš, ale jedná se o 50 ml krému. Tedy velikost jednoho velkého panáku pro dospělou osobu na celé tělo. Photoderm Sprej SPF30 rodinnébalení (400 ml) s pumpičkou byste na týdenní dovolené měli vymazat do poslední kapky. Tak jak to vidíte letos? Zbyde vám krém na příští rok?


4. Mazání je hra?
Prcek mazání příliš nemiluje, ale když to pojmeme jako hru, jde to celkem dobře. Jednou z možností je závod. “Kdo první si namaže nožičku?“ Pak můžete třeba cvičit. Předcvičujte s krémem v ruce a mazejte NAHORU a DOLU a zase NAHORU a DOLU. Poté vsaďte na kroužky, které má prcek z celého procesu nejraději a krém hezky vpracujete do pokožky, která jej lépe vstřebá. Než vyjdete vstříc zážitkům u vody na slunci, zamyslete se, kde všude jste děti nebo vás namazali. Nezapomeňte na podpaží, zadní stranu paží a předloktí, podkolenní jamku, uši, rty a kontury vlasů? Tohle jsou přesně místa, na něž se velmi často zapomíná a vám se to už nestane.


5. Opakování není pouze matkou moudrosti
Velmi často slyším, a to i u nás v rodině: „Ta 50 je zbytečná. Měli jsme ji a stejně jsme se spálili.“ Po doptání většinou zjistím, že se lidé namazali pouze jednou, protože je to právě ta 50 a to stačí i na celý den. Takhle ne. Pro maximální účinnost opalovacího krému je nutné obnovit ochranu proti slunci každé 2 hodiny. Potíte se, plavete, sportujete, nebo jste se několikrát otřeli do ručníků? Namažte se každých 30 minut.  Zvládnete to?


6. Voděodolnost
Co to vlastně je ta voděodolnost? Já jsem si dříve myslela, že si namazaná voděodolným krémem skočím do vody a krém mě po vykoupání stále stejně chrání. Tudíž se mezi koupáním nemusím mazat. Bohužel to tak není. Pokud je mléko či krém voděodolný, značí to, že je vaše kůže chráněna po určitou dobu během koupání. Po koupání je ochrana nižší. U Bioderma opalovacích produktů to znamená, že po koupání neztratí více než 50 % svého ochranného účinku. Po každém koupání je lepší se namazat a budete v klidu.


7. Vsaďte na textury
Každý jsme jiný a stejně tak, jako máme rádi různé věci, sedí nám i odlišné textury. Někdo miluje krémy, druhý sází na oleje a po mléku se může „opupínkovat“. Já mám ráda krémy ve spreji, které se lehce roztírají a často jsem schopna si s nimi natřít sama i záda. Problém mám, když přijde na mazání obličeje. Tam jen tak něco nesnesu a vždy volím přípravek speciálně na citlivou pokožku tváře. Pokud u vás v rodině někdo nemá rád mazání, zkuste vyzkoušet novinku v podobě Bioderma Photoderm Max opalovací mlhy, která je osvěžující, odolná, transparentní a předchází solárním intolerancím. Úplně vidím, že tohle bude to pravé ořechové pro mého manžela. Věřím, že jakmile si najdete vhodnou texturu, nebude mazání taková otrava a vy se budete moci nechat laskat slunečními paprsky a kochat se pohledem do zrcadla, kde se na vás bude usmívat vaše spokojené a opálené já.

8. A co děti?
Dětská pleť je velmi citlivá a dermatologové nedoporučují vystavovat děti do tří let věku přímému slunci. Jejich hlavním bodyguardem je oblečení a opalovací prostředky jsou kamarády, kteří dotváří dostatečnou ochranu. Když se chystáme k moři, vždycky sebou vozím koupací oblečení s ochranným faktorem a krémy s minerálními filtry. A co dělat, když děti mazání nebaví? U nás zabralo mazání v podobě hry a pěnová textura opalovacího přípravku. Prcek ji miluje. Pozor, hrozí vysoký stupeň zábavy. Myslím, že pěna vám do příštího roku určitě nevydrží.


Hurá, už jsme správně namazaní a teď rychle ven vstříc letním zážitkům.

Krásné léto přeje Betty.

PS. Čekám na otázku: „A co vitamín D ze sluníčka?“ Nebojte, někdy se prostě nenamažeme, ale to ve chvílích, kdy to „nesmaží“ nebo nejsme na pláži. Jinak se vše snažím dodržovat.

Článek vznikl ve spolupráci se značkou Bioderma. Názory a text je můj vlastní.


Žádné komentáře