Měření teploty u dětí

pátek 17. listopadu 2017

Snažím se usnout, převaluji se a ne a ne zabrat. Mám hlavu plnou prcka. Ne, že bych to za normálních okolnosti měla jinak, ale tentokráte je to jiné. Bojím se. Nejraději bych si lehla k němu a každou chvíli ho kontrolovala. Držela ho u sebe a konejšila. Má teplotu. První v jeho životě. Pro mě je to také prvenství. Můj kluk má poprvé teplotu a já jsem z toho úplně vedle. Vyplašená. Nevím, co přesně mám dělat. Volám mamce, která mě uklidní a já chodím prcka v průběhu noci přeměřovat. No jo, vyplašená mamina.

Řeknu vám, že to přeměřování je strašný. Nejprve měříte teplotu v zadečku a pak, když už je dítko větší v podpaží. Prcek s teploměrem v podpaží nikdy nevydržel, a tak jsem ho většinou musela násilím objímat a držet ručičku přitisknutou k tělu. Po pár přesilovkách jsme koupili bezkontaktní teploměr, který se stal prckovým parťákem. Stala se z něj jeho hračka a měří nám teplotu. Je to pan doktor.  Asi se divíte, že si s ním hraje, ale ten teploměr je alespoň pro nás k ničemu. Pokaždé nám ukáže jiná čísla. Abych nebyla úplně zlá, dvakrát se nám stalo, že byly teploty téměř totožné, ale jinak? Možná děláme něco špatně, jenže když na stejném místě naměříte 36, 5°C a pak vám tam skočí 38°C. To už je trošku problém.

Jako na zavolanou mi přišel email s nabídkou vyzkoušet kontaktní teploměr iThermonitor, když jsem si zjistila o čem konkrétně je, neváhala jsem. Jen jsme dlouhou dobu čekali na teplotu. Zní to divně, viďte. My na ní nečekali. Já byla strašně ráda, že nás dlouho nic nepotkalo, ovšem pak se přihnala taková smršť, že nám v noci teploměr stále hlásil 39 a výš. O tom, jak srážíme teplotu, jestli léky používáme, kdy je nasazujeme, se tu rozepisovat nebudu. Nejsem lékařka a není v mé kompetenci vám radit. Prozradím pouze to, že nejprve vsázíme na přírodnější cesty.

Co je to iThermonitor
Název s počátečním malým „i“ nám slibuje něco inteligentního, chytrého. Takže tu máme chytrý dětský teploměr, který dokáže monitorovat teplotu 24h denně s odchylkou 0,05°C. Bez buzení v noci a přikládání teploměru, protože jej jednoduše nalepíte do podpaží. Nalepíte tam malou destičku o tloušťce 6,5 mm náplastí, která je součástí balení. iThermonitor je sice tenký, ale prcek o něm z počátku věděl a měl tendenci si na teploměr sahat. Po půl hodině jej nechal být a vydržel mu na tělíčku v době teplot tři dny. 


Jak na něj?
Myslíte, že to bude něco složitého? Nebojte, zvládla jsem celý proces sama. V balení dostanete samotný teploměr, baterku, nástroj na otevření krytu, 10 náplastí a samozřejmě návod. Ke správnému fungování ještě potřebujete stáhnout aplikaci iThermonitor (Dostupná jak pro iOS tak pro Android.) do chytrého telefonu. Pak jen stačí spustit teplotní čidlo (teploměr) zmáčknutím tlačítka. Je nutné jej držet déle a jakmile uvidíte problikávat modré světýlko je zapnutý. Poté se spárujte s telefonem (je nutné mít zapnuté Bluetooth) a vy můžete teploměr nalepit na náplast. Lepí se tak, aby malé kovové čidlo nebylo přelepené. Znamená to, že jej vidíte a následně jej přiložíte na kůži do podpažní jamky. Hotovo. Teď už jen klid, horký čaj, pohádky a doufat, že to nebude na dlouho. 

Mezitím můžete v telefonu sledovat, jak se teplota vyvíjí. S dalším telefonem a stejným účtem do mobilní aplikace, můžete sledovat teplotu svého dítěte i přes Internet. Nemusíte tedy být v dosahu Bluetooth signálu. Prcek může spát ve svém pokojíku, vy se můžete věnovat své práci, a přesto máte dokonalý přehled o vývoji jeho teploty. Je možné nastavit i upozornění na horečku. Když teplota přesáhne stanovenou mez, mobilní aplikace vás zvukově upozorní, že tohle není dobré. Tím předcházíte riziku vzniku febrilních křečí. A že nám to v noci pípalo.


Jelikož teploměr snímá teplotu neustále, vytvoří se vám v aplikaci graf s vývojem teploty, který si můžete vytisknout a předat jej lékaři. My jsme s iThermonitorem šli i k lékařce a sdělili jsme jí aktuální teplotu a ukázali, kdy jsme podali léky a jak se vše vyvíjelo. V aplikaci si totiž můžete psát poznámky. Například podání léku či zábaly. Aplikace vám pak zaznamenává a píše o kolik stupňů teplota klesla v daném časovém horizontu. Nastavit si můžete i upozornění na další podání léku. Skoro to myslí za vás 😊.

Na fotografiích můžete vidět:
1. Základní obrazovka, takto se vám znázorňuje teplota v aplikaci. Mimo aktuální teploty tam vidíte i poslední nejvyšší teplotu. 
2. Pokud je teplota vysoká. Monitor telefonu je červený.
3. Kromě zvukového signálu vám notifikace s upozorněním na vysokou teplotu vyskočí na obrazovce.
4. Zde můžete vidět graf s vývojem teploty v jejím průběhu. Nejprve vidíte nastoupání teploty po přilepení teploměru na reálnou teplotu dítěte. Přesnou teplotu získáte do 8 minut. 


5. V grafu vidíte podání léku a následné klesání teploty. Graf je aktivní. Po kliknut na něj se vám ukáže přesná teplota v daný moment, i když si graf prohlížíte zpětně.
6. V aplikaci lze nastavit i noční režim. Obrazovka je černá a je na ní vidět pouze teplota. Telefon tak nikoho neoslňuje. To jsem bohužel nevyfotila.
7. Graf, který si můžete vytisknout.


Pro nás se stal iThermonitor nezbytností. Přiznám se, že já osobně jsem z něj nadšená, protože jsem klidnější a prcka zbytečně nedráždím měřením v podpaží. Konečně mám o všem přehled 😊 a spím klidněji. Tedy jen v případě, že nám po půl hodině nepípá upozornění na horečku.

Přestože jsem nadšená, našla jsem i dva mínusy:
  • Náplasti by za nás mohly být o něco větší.
  • Telefon, který je napojený na iThermonitor se rychleji vybíjí. Předejít tomu můžete tím, že nebudete připojení – iThermonitor vše ukládá a pak se pro kontrolu připojíte nebo budete mít telefon v nabíječce 😊.

Jsou to malichernosti a já vám tenhle teploměr doporučuji všema deseti. Moc děkuji za možnost iThermonitor vyzkoušet.

Mějte se hezky,
Vaše Betty.

PS. iThermonitor je zdravotnický prostředek a zakoupit jej můžete zde. V jedné aplikaci můžete sledovat i více dětí. 

PPS. Doma mu říkáme iTerminátor :D

Žádné komentáře