Podzimní tvoření s dětmi – Halloween

úterý 24. října 2017

Tenhle článek se bude psát s lehkostí a radostí. Bylo to totiž senzační dopoledne, které jsme strávily s kamarádkou a dětmi u nás doma tvořením. Čím dál častěji si uvědomuji, že mateřská mě často izoluje. Čas, který trávím s prckem je k nezaplacení, ale promluvit si během dopoledne i s někým dospělým je, jako když si dáte ten nejlepší a nejsladší donut.

Prostě mi chybí lidé a kontakt s nimi, a proto jsme se s Káťou rozhodly, že si budeme dělat tvořivá dopoledne. Vyblbnou se děti a my lačně nasajeme dospěláckou energii, prohodíme pár slov a bude nám dobře. Jako za starých časů, kdy ženy i s dětmi, trávily čas společně. Navzájem si s péči o mrňouse pomohly a vypustily aspoň něco z těch svých 30 000 slov, které řeknou za den. To pak ti manželé měli doma pohodu, když jim žena po návratu z práce nevymluvila díru do hlavy 😊.

No a jaké téma by nás mohlo napadnout, než krásně podzimní Halloween, ale nebojte, v našem podání je opravdu jemný. Pokud to vezmu do důsledku, nemusí se jednat pouze o Halloween. Malovat dýně můžete i bez něj.


Holky přišly s dobrou náladou a bábovkou. Prcek je stylově přivítal s vřískotem a my šly na to. Nejprve jsme dozdobily bábovku. Použily jsme čokoládu na vaření a smetanu. Polily bábovku a za značných ovací dětí, přidaly gumové žížaly a pusinky pokreslené čokoládou. Bábovka sklidila úspěch, manžel si jí po příchodu na stole nevšiml 😊, ale děti, ty po ní byly jako divé, hlavně po pusinkách. Myslím, že Emička se stala přebornicí v pojídání pusinek a tímto si zasluhuje titul pusinkové královny. Odbočila jsem, omlouvám se. Jdeme na dýně, protože ty následovaly a děti moc bavily.


Barevné dýně
Co potřebujete:
voskovky
bílé dýně
pečící papír

Postup:
Troubu předehřejte na 250° a poté do ní vložte na 10 minut dýně na pečícím papíře. Po deseti minutách budou připravené na kreslení. Dejte je na talířek a poučte děti, aby dýně držely za stopku, která nepálí. Ona tedy nepálí ani ta dýně, ale kdyby náhodou … Poté, vezměte voskovkou (děti vezmou voskovku) a začněte kreslit. Voskovka se hezky rozteče a vy budete mít krásně ozdobené dýně.  Nechte zaschnout a vystavte 😊.

Když se začaly voskovky roztékat, byly jsme z toho vedle snad ještě víc, než děti. Jeníček si krásně pokreslil svou bílou dýni a byl tak rozjetý, že jsme mu musely dát ještě druhou. V zápalu pokreslil i stůl, ale naštěstí vše pustilo vlhčenými ubrousky. Během pauzy jsme většinou děti „vyhnaly“ k hračkám a připravily další aktivitu. Asi si umíte představit, jak to u nás vypadalo, všude bylo něco.  



Poučeny z předchozí příhody s pokresleným stolem, jsme při obtiskávání daly dětem na stůl podložky. Na obrázcích měly být dýně a mumie. Posuďte sami, do jaké míry se nám to povedlo 😊.



Obtisknutá strašidla
Co potřebujete:
prstové barvy
velký štětec
papír
nalepovací očička
lepidlo – na nalepení očiček
černý papír
bílou vlnu nebo bavlnku

Postup dýně:
Oranžovou barvou pokreslete plosku nohy a dlaň. U dlaně si vezmete ještě barvu zelenou a štětcem naneste zelenou barvu. Nožičku a ruku obtiskněte. Nechte zaschnout a přilepte očička nebo je vystřihněte z černého papíru společně s nosem a pusou. Poté opět přilepte. Dýně je hotová.


Postup mumie:
Černou barvu naneste na plosku nohy a obtiskněte. Nastřihejte vlnu a zaschlý obtisk potřete lepidlem. Na lepidlo dejte očička a nastřihanou přízi. Hurá, mumie je hotová a my jí nestihly.


Přestože, výtvory nevypadají, tak jak měly, vy je můžete vyzkoušet, třeba vám to půjde lépe. Po barvičkách jsme se přesunuli do kuchyně a udělali jednoduchý salát. Děti pomáhaly, krájely příborovým nožem okurku a my dokrájely zbytek zeleniny. Přidaly sýr, oregano a naplnily žluté vyřezané papriky do obličeje dýně. Uf, vše jsme zapily bylinkovým čajem, poseděly u stolu (minutu) a pustily hudbu. Děti to tu roztančily a my se neupejpaly. Zatančily jsme si s nimi.


Jak se vám líbilo naše tvoření? Přáli byste si víc takových článků? Já z toho mám příjemný pocit. Nejvíc mě nadchlo, že to děti zvládly levou zadní a bavily se. Prcek pak snědl celý oběd a šel bez řečí spinkat. Já upustila několik stovek slov a manžel, který si té bábovky a výzdoby opravdu nevšiml, nebyl zavalen sprškou mých slovních výlevů. Maminky, potkávejte se, mluvte a dělejte blbosti. Hrozně to pomáhá.


Vaše podzimně naladěná Betty.


9 komentářů

  1. No tak to je tedy velice inspirativní... :-( :-( Trochu slabé... Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Klarko, děkuji za komentář. Pro nás to byly nové věci, které můžeme dělat s dvouletými detmi a ony je zvládnou. Příště se tedy budeme snažit víc, abychom vás potesili. Mějte se hezky, Betty

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Karolína Hrdličková25. října 2017 v 8:59

    Mě to naopak přijde jako parádní inspirace. Krásný fotky a výtvory:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AHoj Kájo, moc děkuji. Snad si něco vyzkoušíte i doma :). Mějte se hezky a užívejte bláznivého podzimu. Pája

      Vymazat
  3. Super! Hezké nápady co baví snad všechny. Já se vrhnu na ty pusinky a holky 7 a 2,5 na malování a lepení. Děkuji, jsem nadšená
    Irena Myslikovjanová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Ireno, mám radost, že to mohu někomu předat, a že si to někdo i zkusí. Pošlete třeba na náš FB fotky výtvorů. Budu moc ráda. Hezké tvoření a podzim, Betty.

      Vymazat
  4. Tak toto určite vyskúšame :-) - super nápady :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsme letos na halloween hodně tvořili a jako musím říct, že mě to docela bavilo. Čekali jsme na to, až nám přijdou podložky pod plovoucí podlahy, takže jsme s rekonstrukcí nepokračovali. Takže byl čas zase na nějaké ty momenty strávené s dětmi. A musím říct, že jsme si to všichni dohromady užili. ˇŽivot není jen o práci. :)

    OdpovědětVymazat