New York, I love you

úterý 19. září 2017

„Even if it ain't all it seems, I got a pocket full of dreams
Baby, I'm from New York
Concrete jungle where dreams are made of
There's nothing you can't do
Now you're in New York
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it from New York, New York, New York!“ Alicia Keys

Můj život je plný překvapení, snů a těžkých chvil, které mi však dávají možnost posunout se dál. V příběhu, který píšu na neviditelné stránky života jsem ke všemu šla přes překážky a neměla nic zadarmo. A tak si v poslední době snažím své sny plnit a doufám, že je plním i lidem okolo sebe. Je mi pak tak nějak líp. Jedním z mých snů byl i New York. O cestě do Big apple jsem snila od shlédnutí prvního dílu Sexu ve městě.  Hltala jsem všechna zákoutí, budovy, avenue, žluté taxíky a ty lidi. Proto asi nebude překvapením, že mě můj manžel viděl poprvé ve svatebních šatech za tónů písničky od Alicie Keys – New York.  Přicházela jsem za ním, v tranzu, hltala ho očima, namotávala koberec na závoj a do toho tahle písnička. Všechno jeden velký splněný sen (Až na ten koberec tedy.). Pan božský, New York v uších a čerstvě zažitý v našich srdcích.


Podruhé jsme se do New Yorku vydali nedávno. Byl to dárek k narozeninám ode mne a mých rodičů. Ti nám nabídli hlídání a řekli ať jedem do světa. Děkuji vám! Neváhala jsem. Chtěla jsem opět zažít to pulzující město, ty vibrace, které vás obklopí a nepustí. Ten zvláštní vnitřní pocit, když jste na místě, procházíte se po Manhattanu a vysoké budovy vás rodičovsky obklopují (objímají). Ten pocit zvláštního bezpečí. V kontextu se světovým děním, se právě tam cítím bezpečněji než v našich evropských metropolích. New Yorku děkuji, že jsem tě mohla zažít! New York, I love you! A to doslova.

Od první cesty do NYC mě pár lidí zrazovalo. Říkali, že budu zklamaná. Všude samé mrakodrapy, bordel a ty nákupy, tak ty jsou prý nic moc. A já vám řeknu, že ani jedno se mi nepotvrdilo. Proč mě to město tak dostalo?


Kdybych to mohla shrnout do pár vět, budu ráda. Kdybych to dokázala pojmenovat. Budu nejšťastnější, ale nejde to. New York má zvláštní auru. Něco, co vás k sobě přitáhne a donutí vás žít okamžikem. Vše pulzuje a je rychlé. Takže dávejte pozor, protože zakecat se a přejet pár stanic vás může stát cestu Harlemem zrychleným vlakem, který nezastaví další zastávku, ale třebas až tu pátou. Týden tam mi dal malou lekci do života. Žij okamžikem a nezaobírej se minulostí. Jsi tu a tady.


New York vám dává možnost žít tak, jak chcete vy. Můžete tam dělat, co chcete a nikdo vás za to neodsoudí. Můžete chodit v teplákách, holinách nebo v pytli. Mít na hlavě klidně ptačí hnízdo, bruslit v parku, i když vám je 60 a dělat u toho baletní figury. Tancovat v ulicích nebo se v obleku povalovat v parku. Jít v baseballovém oblečení do Louis Vuitton (Já tam v Čechách nejdu nikdy.), prozkoumávat ze všech úhlů diamantový prsten u Tiffanyho a nikdo se na vás křivě nepodívá, nikdo neřekne ani popel. Ta různorodost, tolerance a barevnost je tak opojná. Někdy mi stačilo, sednout si do kavárny a koukat ven. Pozorovat tu směsici lidí, stylů, účesů a vůbec všeho. Je to tak propletené město, které vám avenue po avenue prorůstá do srdce. Nejoblíbenější částí dne pro mě byl podvečer, kdy jsme si koupili salát a zavítali do Bryant parku. Leželi na trávě, povídali si a pozorovali špičku Empire State buildingu. Když se setmí, Bryant Park a nejenom on, se rozsvítí miliony světýlek. Vše poblikává a vy můžete, alespoň na chvíli utéct z té přítomnosti do snění.


Po jízdě ve žlutém taxíku a rozhovoru s taxikářem jsem si uvědomila, že New York je městem příležitostí. Vše, co si přejete dělat, můžete dělat i tady. Ano, vidím to růžovou optikou turisty, ale když chcete, práci tu najdete a pokud je váš sen žít v New Yorku, pojďte do toho. Proto je to město tak různorodé. Lidé sem jezdí měnit své životy. Touží po lepší budoucnosti, po svobodě. Už, když přistávají a vidí směsici světýlek pod křídly, vědí, že se děje něco velkého a je jenom v jejich rukou, s jakou se potážou.

Proč ještě New York miluji? Lidé se usmívají a přestože jejich: Hi, how are you, je jen frází, v jejich podání potěší. Nikdo vás neřeší, usmívá se a v tom davu se ztratíte i vy. Koukáte kolem sebe a v té směsici lidí zjistíte, že si každý musí jít po svém, že je jedno, co si kdo o vás myslí, že vás nikdo nemá zapotřebí soudit, protože každý žije svůj život, své problémy a nechá na vás, jak si ten svůj život uděláte vy.


Tak žijte, žijte přítomností, nesrovnávejte se a dělejte své nejbližší šťastnými, protože to je v životě nejdůležitější. A tohle uvědomění mi dal New York. Děkuji New Yorku, I love you. Vryl ses mi pod kůži a já se těším na další návštěvu.

Vaše Betty.

PS. Já vám nenapsala žádné tipy, kam jít nakupovat, co vidět a kam na kafe :D. Pardon. Nějak jsem vám potřebovala popsat to město, které opravdu nikdy nespí. Je to město, ve kterém uleháte ke spánku a ono stále běží. Bliká, troubí a hučí. A vám by se tam stoprocentně také líbilo J.


PPS. Samozřejmě, že NYC miluji i kvůli nákupům :D. To bych nebyla já.

PPS. Bryant park je moje srdcovka a to jako fakt. Můžete tam zajít na Francouzský market, je tam veřejná čítárna, ráno si tam dáte do těla na boot campu nebo se zklidníte na Thai Chi. Je tam plno aktivit a hned za rohem je proslulá knihovna, kde měla mít svatbu Carie <3.





5 komentářů

  1. Panebože to je taková nádhera. New York je jedním z mých prvních míst v žebříčku těch kam se musím podívat. Nemluvě o tom, že kdybych mohla okamžitě tam jdu bydlet :D vypadá to tam fantastický :3 i článek je hodně povedený :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlíno, jééé, moc děkuji za takovou hezkou zprávu. New York je láska, i když tam život nemusí být úplně růžový, ale to nikde, že. Já jsem NY podlehla a kdybych mohla, lítala bych tam častěji. Doufám, že se i tobě podaří splnit si svůj sen a poznat jeho krásy. Děkuji a přeji hezký večer,
      Betty.

      Vymazat
  2. Moc krásný článek :) Sex ve městě miluji, ale přiznám se, že návštěva New yorku mě úplně tak moc neláká, ale třeba o něm napíšeš ještě pár tak krásných článků a názor změním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, moc a moc. Tak já o něm snad ještě něco sepíšu. Jen nemám tolik fotek. Byla jsem tam s přáteli a to potom moc nefotím, nechci je tím zatěžovat. O to víc, si myslím, že město vnímám jinak. Moc děkuji a přeji hezký večer, Betty.

      Vymazat
  3. Krásně napsané,byla jsem tam loni,cítím to město stejně,také se mě známá ptala na zklamání.Ne,jiný svět a skvělý svět,jen to nikomu neumím tak hezky řìct,jak jste to napsala.Móóc děkuji za vzpomínku,fotky jsou velmi povedené.Marie

    OdpovědětVymazat