Prořezávání zoubků

středa 2. listopadu 2016

To budou asi zoubky. Moje univerzální odpověď na prckovo nestandardní chování. Je ukňouraný, protivný a vyžaduje více pozornosti. Někdy za to zoubky můžou a jindy … já vlastně nevím, ale tahle „kouzelná věta“, nás už častokrát zachránila. Nikdo se na mě pak nedívá jako na mámu, která vůbec nezvládá toho svého vzteklouna.

Růst prvních zoubků je takový magický, že jo. Sledujete pusinku, protože jak moc dobře víte, když tam uvidíte mezi prvními ten bílý poklad, můžete si koupit nové šaty. Já hlídala pečlivě, ale nebylo to jen kvůli šatům, ale s prvními zoubky se otevírá další brána do dospělejšího světa. Taková další meta v našem vztahu. Zoubky umožňují dětem přirozeně přecházet na tuhou stravu. Dočasné zuby podstatně ovlivňují správnou výslovnost stejně jako vývoj čelisti a obličeje celkově. Jejich předčasná ztráta může vést k problémům při prořezávání a postavení stálého chrupu. Proto je nezbytné pečovat o dočasný chrup stejně jako o chrup trvalý. Čistit a čistit. Pokoušíme se o to, ale někdy je to boj. Prcek radši čistí zuby nám.

Mléčný chrup je tvořen 20ti mléčnými zuby (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce prvního roku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce druhého 16 a ve věku 2,5 roku by měly mít „venku“ všech dvacet zubů. My máme zubů plnou pusu, ale stále nás čekají 4 stoličky a kompletně špičáky. Máme se ještě na co těšit.

Jak se růst zoubků projevuje?
  • Slintání. V tomto období měníme jeden slinták za druhým a o prostěradle v postýlce ani nemluvím.
  • Mírně zvýšená teplota. Neměla by to být horečka.
  • Nateklé červené dásně. Někdy můžete vidět bílé flíčky pod dásněmi.
  • Kousání a žvýkání všeho možného. Prcek se mi zakousl i do nohy.
  • Vyžadování pozornosti a nošení na rukou. Vzpíná ke mně ručičky a vím, co by mi řekl, kdyby uměl mluvit.
  • Začervenání tváří.
  • Častější pláč a probouzení se v noci.
  • Někdo říká, že i průjem je průvodním znakem rostoucích zoubků.

Se zoubky bojujeme již několik měsíců a myslím, že jsem si našla perfektní pomocníky. Ti nám pomáhají zmírnit prckovo trápení a my rodiče si na chvíli odpočineme. Pojďme se na ně mrknout. Neobjevila jsem žádnou Ameriku, ale tohle nám prostě funguje.


Homeopatika
Někdo o nich tvrdí, že je to jen placebo, ale u prcka zabírají a neumím si představit, jak by to na nás hrál. Na zoubky užívá Chamomillu Vulgaris 9CH. Jéňa je pak méně dráždivý a celkově klidnější. O dávkování se raďte se svým lékařem nebo je to hezky popsané v Homeopatické příručce pro Pediatrii. Tu dostanete v lékárně.

Led
Jéňa se svojí sestřenkou milují kedík (ledík). Vždycky, když k nim přijdeme na návštěvu, stoupnou si spolu k lednici a volají kedík, kedík. Led cucají a chladí si tím nateklé horké dásničky, které je pak tolik nedráždí. Je to naše varianta bonbónů. Pokud se vám led nelíbí, jsou dobrá kousátka jež můžete nachladit v mrazáku. Jéňa je z počátku kousal, ale teď chce prostě kedík. Přijde mi, že mu kousátka na chvíli pomohla, ale pak měl dáseň ještě více podrážděnou.

Z počátku jsem nechtěla používat žádné gely ani olejíčky. Moc se mi nezdálo složení. Nechtěla jsem prckovi cpát do pusinky zbytečně látky, které  nejsou příliš žádoucí nebo pouze zbytečné. Teď tu, ale píši o olejíčku, viďte. Jak to? Oslovili mě ze Saloos s tím, že mají novinku a to olejíček První zoubek. Napsali zrovna v pravý čas, protože náš prcek mi zrovna kousal stehno a pak se vrhl po ovladači. Neplakal, ale měl potřebu si pusinku (dásně) o něco třít. Moje první kliky myší směřovaly na složení. První zoubek koupíte v BIO kvalitě s výhradně přírodním složením. Základ tvoří mandlový a olivový olej společně s esenciálními oleji z heřmánku římského a levandule. Vážně božsky voní. Hned bych se v něm celá vykoupala. Díky složení zklidňuje dásně a má schopnost ulevit od bolesti.


Prý příznivě působí i na bolest v krku a uší. V tomto směru olejíček ještě nedokáži posoudit, ale z naší zkušenosti vím, že prcek se naladil do pohodovějšího módu. Očividně se mu po aplikaci ulevilo. Ze začátku nechtěl o olejíčku ani slyšet. Přinesla jsem ho, kápla si pipetkou na prst a chtěla mu namasírovat dásně. Nenechal se. Lehce jsem mu potřela alespoň dásně a po půl hodině to zkusila znova. Na třetí pokus jsme to dali. A od té doby dělá na lahvičku hami, hami. Lehce mu protřu dásničky a dělám lehkou masáž. Potom natírám i tvářičky a pak? Pak si k němu přičichávám. Celkově je Jéňa klidnější a už i ten rituál sám o sobě ho zklidňuje. Takže ano, jsem ráda, že olejíček máme. Teď ho ordinuji i naší sestřence, které dala doktorka na zoubky Nurofen.  Abych nezapomněla, svým složením je olejíček vhodný pro miminka od 9. týdne.


Kapka shovívavosti
Asi ne kapka, ale potok shovívavosti je třeba, když období prořezávání přijde, ale zase je to tak krátký úsek v našich životech, že my to prostě dáme. Hlavně aby ti prckové to měli co nejjednodušší.

Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla,
Přeji hezký den,
Vaše Betty.


PS. Jak prožíváte prořezávání zoubků u vás?

PPS. Nebudete tomu věřit, ale stále  hlasování Blogerky roku a pokud si myslíte, že bych si váš hlas zasloužila, budu moc ráda. Klik tady. Moc děkuji.

2 komentáře

  1. Ahojky, pěkně napsané :-)
    "Rostou nám zoubky", tak to je kouzelná věta, která u okolí zaručeně funguje, po této větě už není moje holčička nabručený "zlobič" ani kňourající "mamánek", ale trpící "chuděrka". No nevím, co je lepší. Ale názory okolí nejsou důležité, ani jeho nálepky. Je pravda, že nám zuby rostou od 6 měsíců téměř nonstop a kromě slintání, okusování všeho možného a rozladěnosti nám nic není. Takže kromě kousátek (ledová mrkvička, okurčička, ...) jsme zatím nic nepotřebovaly, ale díky za tipy.
    PS: odhlasováno
    PPS: oprav si tu hrubku v druhém bodě Jak se růst zoubků projevuje? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Polly, moc děkuji za upozornění na chybu! Teda, tohle je hrubka přímo do očí bijící. Vůbec není zač, doufám, že brzo bude klídek a budete mít z holčičky andílka .) Jsou to přeci zoubky :D Děkuji za hlas a to upozornění! Betty.

    OdpovědětVymazat