"Čteme" si s prckem

neděle 13. listopadu 2016

Nebyla to láska na první pohled. Pár z nich doslova skonalo. Jednotlivé stránky leporela prcek v nestřežený okamžik odtrhal, nebo je pečlivě zbavil obrázků. Oloupal je jako brambor. Ten jeho pohled, když seděl v rohu a potichu si tam dělal papírový salát, stál za to.

Na chvíli šly knížky stranou, ale pak je začal sám nosit. Ukazovali jsme mu zvířátka a vydávali zvuky. V určitou chvíli jsem si uvědomila, že je to dost velká nuda a Jeníčkův prstík čím dál méně ukazoval na obrázkové postavičky. Začala jsem pátrat po něčem zábavnějším. Záchranou mi byla má kamarádka, která vytáhla dvě knížky a bylo vyhráno. Prcek se od nich na krok nehnul. O jaký typ knížek se jedná? Pojďte je omrknout. 

Schovávačky

Tak jim říkáme s manželem. Na každé stránce je okénko, které prcek otevře a tam se schovává netrpělivé zvířátko, které čeká na objevení. Leporelo naučí děti zábavnou formou poznávat zvířátka, která mohou potkat na dvorku, na zahradě, v lese i v ZOO. Okénka ještě stále drží na svém místě. Prcek je netrhá. Nejraději má farmu, kde se v těch největších vratech ukrývá oblíbený koník. Když ho vidí, zazubí se a začne se houpat jako na koni. 



MiniPEDIE

I u těchto knížek máme několik druhů. Jedna přeci nestačí, prcek vyzkouší jednotlivé možnosti a jde na druhou. Nejraději má MiniPedii s dopravními prostředky. No jo, kluk se v něm nezapře. Z kupy knížek si jednu vybere, čapne ji a jde si pro mě. Chytne mě za ruku a táhne na koberec. Hačí, hačí a jdeme na to. Díky posuvným prvkům spolu zvedáme radlici s nákladem. Necháme lézt hasiče po žebříku nebo odjíždíme s osobním vozem. Zvládáme toho opravdu hodně. Všechny posuvné prvky jsou označené barevným kolečkem, kam se hezky vejde dětský prstík nebo šipkou ve směru pohybu. Dokážeme se tak s Jéňou zabavit na celkem dlouho a zároveň se učíme. Já trpělivosti, on novým pojmům a zdokonaluje si jemnou motoriku. 





Knížka plná kamufláží


Je to teda pěkná kamufláž. Na každé stránce hledáme zvířátko, které je dokonale schované v pozadí. Příroda si se zvířátky pěkně hraje. Lední medvěd se skrývá v zasněžené krajině. Jen očička a čumáček ho prozradí, když ho prcek najde, otočí stránku a méďa se tak ocitne na místě, kde jeho krása vynikne. Pak tu máme třebas lišku schovanou v podzimním listí, nebo žabku v rybníce. Jak to vlastně funguje? Každé zvířátko má dvě dvojstrany. Na jedné straně zvířátko chybí a na té druhé je ve stejném místě nalepené. Stránky tak do sebe hezky zapadnou a zvíře je schované. A ilustrace? Ty se mi moc líbí. Ze všech našich knížek jsou nejroztomilejší. Prcek si knížky moc rád prohlíží a já mu k tomu čtu informace, jež jsou k obrázkům připsané. Přijde mi pak, že jsme největší parťáci. Knížky máme dvě: Zvířátka s barevnými kabátky a Zvířátka se vzorovanými kabátky





Pes a jeho kamarádi

Kniha plná zvířátek, která ze stránky přímo vystupují. Prostorové leporelo od Rudolfa Lukeše seznámí vaše nejmenší se zvyky a zvláštnostmi pejska, sovy, osla nebo páva. Vše je doplněno vtipnými básničkami, ale  pro našeho sedmnáctiměsíčního prcka  moc není. Páv už nemá hlavu a sova se neschovává v dubu. Knížka se tak stala dekorací na poličce a trpělivě čekáme, než do ní prcek dospěje.



Jak se vám knížky líbí? Možná je znáte a možná také ne. Já z nich byla poprvé úplně odvařená, protože to přineslo další rozměr do našeho hraní.

Přeji vám hezký den,
Vaše Betty.


PS. Dokoupila jsem prckovi další posouvací knížku s letištěm, protože zanedlouho spolu poprvé poletíme. Chtěla jsem mu ukázat, jak to na letišti chodí. Knížku jsem nechala ležet na jeho nočním stolku a pak ho nachytala, když místo spaní seděl v postýlce na polštáři a trhal list po listu … Asi se mu nelíbí.

P.P.S. Abych nezapomněla. Všem vám posílám virtuální pusu a díky za vaše hlasy v Blogerce roku. Betty je díky vám v TOP 10 v kategorii LIFE. Čí je to práce? Vaše a já jsem vám za ní moc vděčná. Chcete nás posunout dále? Tak tady. Nebo vás zajímají i jiné blogy a máte své favority? Tak šup a dejte jim svůj hlas.




7 komentářů

  1. Pěkný večer Betty,

    koukám, že máme podobný vkus na dětské knížky :) Schovávačky a MiniPedie od Svojtky máme doma asi všechny. Musím se podívat na ty kamuflážové knížky, ty vypadají moc pěkně. U nás mají teď úspěch velká leporela Podzim a Zima od Rotraut Susanne Berner. Dá se na nich krásně ukazovat změny ročních období. A taky okýnkový knížky od Svojtky - Co se děje v noci, Kdopak bydlí v ZOO a další z téhle série jsou super. Dcera (17 měsíců) má knížky ráda od malička, takže denně s nima trávíme desítky minut a teď si v nich čte už i sama, to je sranda jí pak pozorovat. Držím palce v Blogerce roku, ráda si k Vám chodím číst ;)

    Mějte se,

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také přeji pěkný večer, Káťo, to jsem ráda, že vás tyhle knížky baví. Já byla strašně nadšená, když jsem je poprvé viděla. Na "kamufláže" určitě mrkněte. Jsou hezky ilustrované a prcek si je teď vybírá nejčastěji. Hned se jdu mrknout na Podzim a Zimu, děkuji za tip a za to, že mě čtete. I za váš komentář, hlast a tak :). Děkuji a mějte hezký večer, Betty.

      Vymazat
  2. Páji, moc děkuju za super tipy! Leporelo máme, ostatní neznám. S Nelinkou jsme takto "četly" hodně, teď mám pocit, že Hugouška trochu šidím :-( Pokaždé, když vytáhnu knihu, utíká pryč pro auto či vláček :-( Ale co, musím vydržet :-D Jinak Jaro, Léto, Podzim, Zima, ajk bylo zmíněno výše, to jsou jedny z našich nej knížek už 2 roky, miluju je a osobně mě hrozně baví vymýšlet všechny ty příběhy, no, Nelinka už mě teda pěkně opravuje :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci, děkuji za komentář :) Jsem ráda, že jsem vás mohla alespoň trochu inspirovat a vy zase mě. Už jsem se na knížky Jaro, Léto, Podzim, Zima dívala a myslím, že je musíme mít :D. Ještě dokoupím Tmu. Možná na to Hugoušek není, a nebo mu zkus koupit tu s těmi auty :) Třebas ho bude bavit :) Nebo mu to Jéňa příště ukáže :) Takže máme Nelince pořídit nějakou krásnou knížku? Jé a teď jsem si uvědomila, že jsem Hugouškovi přinesla na návštěvě knížku a on je nechce :DDDD

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné tipy! Sama jsem zvědavá, jak náš budoucí prcek bude louskat knížky!

    Marketatrpisovska.blogspot.cz//LIFESTYLE BOOK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Market, děkuji a doufám, že jednou knížky pořídíte, i když je ve hvězdách, co bude váš prcek louskat a vlastně ani nevíme jestli bude mít o knížky zájem, ale koukala jsem, že vy/ty ráda čteš ... snad tu lásku ke knihám bude sdílet s tebou. U nás se to zatím daří. Přeji klidné těhotenství :) Betty.

      Vymazat
  5. Betty, jaká je prosím tato králíčková silikonová lampička? Mám na ní spadeno kvůli krásnému vzhledu, ale přeci jen kvůli ceně váhám, zda to není zbytečné.. Týna

    OdpovědětVymazat