A zase ty opruzeniny

úterý 19. ledna 2016
Stala jsem se přeborníkem v přebalování :).
Čím dál častěji se setkávám s otázkami mých kamarádek na Bepanthen. Ano, čím dál víc z nich, má prcka a téměř všechny čtou diskuze na e-miminu nebo na Modrém koníku, které jsou sice plné užitečných rad a informací, ale ne všemu je dobré věřit. Proto jsem jejich návštěvu již během těhotenství omezila na minimum. On totiž malý problém, byl díky těmto stránkám, smrtelnou nemocí. Pojďte se podívat na mýty ohledně opruzenin, se kterými za mnou nejčastěji kamarádky chodí a jejich velkým argumentem je, ale na modrém koníku to psali.

„Hele, ten Bepanthen mi na opruzeninu vůbec nezabral a to jsem si ho pořídila, protože je dražší a měl by být kvalitnější (účinnější). Jak s ním můžeš být tak spokojená?“
Nezabral? On ani zabrat nemohl. Bepanthen Extra Mast není bojovníkem s opruzeninami, ale díky Dexpanthenolu chrání dětskou pokožku před vznikem opruzenin. Jednoduše řečeno. Bepanthen = prevence. Představte si, jak musí trpět pokožka na zadečku pod plenkou, která, i když se všude píše, že je prodyšná, úplně prodyšná není. Teď k tomu ty tekutiny a ostatní ... No, já bych si v tom asi nehověla. Extra mast pokožku hezky ochrání a hydratuje a to i díky absenci zinku. 

„Na prevenci mi stačí úplně obyčejný krém na opruzeniny, který je levnější než Bepanthen.“
Možná ano, ale koukněte se na složení krémů na prevenci opruzenin, potažmo na opruzeniny. Pokud obsahují zinek, mažte vždy až na vzniklé podráždění. Zinek vysušuje a vy tak paradoxně můžete svému prckovi přitížit, protože suchá pokožka je náchylnější k popraskání a vzniku opruzeniny. Více o krémech na prevenci opruzenin jsem psala v článku Opruzeniny nás netrápí.

„Já nemažu nic. Stačí často přebalovat. Není přeci dobrý dostávat do tělíčka hned od začátku chemické látky.“
Proti tomuto názoru nemohu nic namítat. V prevenci je samozřejmě důležité i časté přebalování a mytí zadečku. Doporučuji jej mýt pod tekoucí vodou a vlhčené ubrousky používat na cestách. Jak, ale zabráníte tomu, že se stolice nebo moč nedotknou pokožky? Jak zabráníte odírání pokožky, ke kterému dochází při pobytu dítěte v plence. A čím více pohybu prcek udělá, tím více se jemná pokožka odírá. Navíc, Bepanthen neobsahuje parfemaci, konzervační látky (parabeny), antiseptické přísady, nehodící se ke každodennímu použití a potenciální toxické přísady, Neobsahuje žádné zbytečné přísady navíc.

Bepanthen je nejoblíbenější hračkou při přebalování.


„Vždyť jsi říkala, že prcek byl opruzený. Jak to, když používáš Bepanthen?“
Ano, přiznávám se bez mučení. Prcek už opruzený byl a to i přes mazání. Čím to? Nebyla jsem tak úplně důsledná a do toho byl prcek nemocný. Dostával  antibiotika, která mu i přes mnou podávané laktobacílky, vymlátila střevní mikroflóru. Díky tomu byla „stolička“ velmi agresivní a hodně (hodně) častá. Trávila jsem čas pouze přebalováním, mazáním a měřením teploty, protože prcek měl stále  39°C. Jakmile se opruzenina objevila, začala jsem mazat krémem se zinkem a to Imazolem. Je hutný a udělá na podrážděné pokožce film, který léčí a zároveň chrání před vnějšími vlivy. Jakmile bylo vše v pořádku, začala jsem opět mazat Extra mastí. Teď už nikdy nevynechám. Mažu vždy a mám po domě a v taškách několik Bepanthenů. 

Ani vy, nezapomínejte snít.
Mé tipy:
  1. Mažte (Vím, že to píšu stále dokola, ale je to opravdu třeba). :)
  2. Nechávejte prcka větrat – vzdušná sprcha.
  3. Pokud to jde, omyjte ho pod tekoucí vodou.
  4. Vyměňujte pravidelně plenku a používejte kvalitní plenku.
  5. Mějte doma vždy dva krémy. Jeden bez zinku, který používejte preventivně a druhý se zinkem, který namažete na podráždění.
PS: Na vznik opruzeniny si dejte pozor i v období růstu zoubků nebo přechodu na jinou stravu. Nedivte se, že může být prcek opruzený, když mu dáte například pomerančový džus.

PPS: Rovnice >krému = >ochrana, zde neplatí. Bepanthenu stačí nanést množství o velikosti hrášku. Tuba vám tak vydrží hodně dlouho.

Dopsala jsem ,

Vaše Betty.

8 komentářů

  1. Lépe bych to říct nedokázala. Je vidět, že Ti na Jeníčkovi opravdu záleží a děláš vše pro to, aby byl v pohodě a spokojený. I já používala u obou holek Bepanthen jako prevenci, ale občas se prostě nezadařilo a musela jsem sáhnout po Imazolu. Betty, přeju moc radosti a štěstí v rodině a těším se na Tvůj další článek (moc jsem si je oblíbila).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuji. Udělala bych pro něj vše. Když stonal, přišlo mi, že stonám i já. Nejraději bych tu horečku vzala na sebe. Jsem ráda, že jsi byla tak uvědoměla! Mnoho maminek to tak nemá a maže Bepanthen až, když je opruzenina. Argumentem je jeho cena. Bepanthen je dražší a tak by měl lépe zabrat na opruzeniny, když levnější neúčinkují ... Budu se snažit psát co nejčastěji. Baví mě to a ráda slyším, že se články líbí. Dává mi to possit, že psaní není úplně tak marné a hlavně dostávám energii na další text. Děkuji, Betty.

      Vymazat
  2. Milá Betty a co říkáte na obsah ropy na prvním místě v Bepanthenu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za váš dotaz! Mohla bych se zeptat jaký Bepanthen máte namysli? Myslíte Bepanthen Care mast nebo Bepanthen Extra mast? Děkuji a přeji hezký den, Betty.

      Vymazat
  3. Myslím Bepanthen Care mast, Extra mast jsem v ruce ještě neměla.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma oba - Care mast i Extra mast. A s oběma jsem spokojená. Stačí opravdu malé množství a pokožka je krásně hydratovaná. A také mám doma pro všechny případy mast s obsahem zinku, když se náhodou nezadaří a musíme vyléčit opruzeninu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Háňo, děláš to perfektně :) Já Bepantheny také střídám, ale vždy sklouznu ke Care masti. Hezký večer, Betty

      Vymazat
  5. Ano taky jsme používali bepanthen a ještě k tomu sudocrem a musím říct že super. Sudocrem používá celá rodina :D Na různé oděrky škrabance, a odřeniny. No ale na co jsem se chtěla zeptat kde si sehnala ten pěkný přebalovací pult. Teď čekám druhé beby, a chtěla bych si taky pořídit zatím jsem koukala tady ale nemají tam jako máš ty. Kdyžtak díky za informace byla bych vděčná.

    OdpovědětVymazat