Tipy na Vánoce: Dárky pro prcka (4,5 roku)

úterý 10. prosince 2019


Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady ...  stresuje vás to? Mě letos absolutně ne.  Nevím čím to. Jestli tím, že jsem si řekla, že je plno věcí jedno, že spíš mi jde o ty zážitky než hony za skvělým dárkem. Nebo tím, že mám nakázáno od lékaře se nestresovat a já se snažím. I když někdy to u jistých věcí prostě nejde.

Ráda bych vám napsala návod na to, jak být víc v pohodě, ale o tomhle tenhle článek není. Je o tom, čím byste mohli udělat radost vašim dětem, potažmo klukům, ale myslím, že by si vybraly i holčičky.  Můj vánoční wishlist pro prcka je tu a já doufám, že bude mít pod stromečkem radost.
Tohle je pro mě naprosto boží hra. Když jsem ji objevila, neviděla jsem okolo a jala se objednávat, ale byla to dřina, pořídit ji bez cla a zbytečných poplatků. Čím dál více uvažuji o tom, že ji vezmu do obchůdku, ale nejprve ji musíme vyzkoušet.  Oribel Marble Run je silikonová deska na zeď, která vám umožní vytvořit si svůj vlastní DIY kuličkový labyrint.  Vždy můžete udělat jinou variantu. K dispozici máte tedy podložku, na kterou jdou přidělat „korýtka“ různých tvarů v nichž poté putuje kulička směrem dolů. Celá hra je skvělá i v tom, že ji můžete libovolně rozšiřovat (dokupovat destičky a potrubí) a věřím, že se bude bavit celá rodina. 

Silikonovou základnu můžete nalepit na zeď, ale i jiné povrchy a několikrát ji i přelepit na jiné místo. Marble Run učí děti řešit problémy z nejrůznějších úhlů. Jak dostanou kuličku bezpečně dolů? Mají k dispozici svahy, zatáčky, gravitaci, rotaci a plno dalšího.  Budování stezky od nuly je náročné a praktickým způsobem učí základní pojmy inženýrství. Jak znám prcka, tohle ho bude bavit. Tady vám přikládám video pro lepší představu.


Mami, já bych si přál takové ty trojúhelníky. Ty magnetické. Vůbec jsem netušila o co jde a kde to vlastně vzal. Pátrala jsem až jsem na mini festivale objevila Magna-Tiles. A víte co? Je to ono. Mám odškrtnuto z dopisu pro Ježíška. Magna-Tiles je magnetická stavebnice, z které děti jednoduše postaví úžasné 3D stavby: vesmírnou loď, garáž pro autíčka, zámek, pyramidu, žirafu či jinou stavbu či zvířátko. Na Magna-Tiles navíc oceníte skutečnost, že děti nejen rozvíjí svou fantazii a kreativitu, ale navíc se spoustu věcí naučí. Zjistí, co je a jak funguje magnet a proč některé strany k sobě přilnou a jiné se odpuzují. Procvičí si jemnou motoriku, ale také matematiku - naučí se totiž rozpoznávat různé geometrické tvary. Porozumí například tomu, že čtverec se skládá ze dvou pravoúhlých trojúhelníků nebo jak kombinovat čtverce a rovnostranné trojúhelníky, aby vznikl míč. A pochopí, co je to prostorové vnímání. Stanou se z nich takoví stavaři začátečníci, kterým se stavby mohou zpočátku i rozpadnout. Pochopí, jak co a jak drží při sobě a je možné, že jednou vám postaví i opravdový dům nebo most přes potok .


Kreativní sada Make a face
Dřevěné prkénko a co na něm? To mi řekl manžel, ale já v tom vidím i dekoraci do pokojíku, když už nebude prcka tvoření bavit. Udělám mu obličej a přidělám jej na zeď. Na kulaté prkénko můžete přidělávat jednotlivé části obličeje – oči, nosy, uši, tváře, obočí. Máte nespočet možností a děti se naučí rozpoznávat své pocity a rozvíjí kreativitu.


Světově proslulá Empire State Building, Times Square, kde se shromažďují turisté z celého světa, Socha svobody, Brooklynský most, strom „BIG Apple“, slavný žlutý taxík a limuzína. Kdo nás znáte delší dobu, víte, že New York miluji a tak nějak se mi to povedlo přenést i na prcka. Všechny tyto monumenty už zná. Rozpozná New York i v animácích a to asi kvůli knížce a puzzlíkům, které jsme mu z New Yorku přivezli a tak je pro něj tahle dřevěná sestava jako dělaná a myslím, že nejen pro něj. Autíčka ocení i Máťa. V jednotlivých kouscích jsou magnety, které umožňují připojení k základní desce, kde pak můžete křídou nakreslit cokoli, co se vám líbí. Koukám, že letos budeme mít magické, tedy magnetické Vánoce .


Dřevěná hra Slož do minuty
Hra pro celou rodinu, což ocení náš tatínek, který miluje společenské hry :D. Z balíčku karet si vytáhnete jednu kartu a to, co je na ni znázorněné, musíte do minuty složit z geometrických dílků. Dítě může hrát samo nebo proti ostatním, kteří hádají, co postavilo. Hra je v kyblíčku a součástí balení jsou i přesýpací hodiny.

Robot
Po něm prcek touží už dlouho a já se přiznám, že jsem se mu dlouho bránila. Má přeci něco sám vytvářet a ne, aby něco dělalo vše za něj. Člověk míní, život mění. Robot už je doma. Prarodiče s manželem vybrali MaDe robota Zygy, který umí zpívat, vyprávět, tančit, měřit teplotu, nahrát a přehrát váš hlas. Rozumí celkem 17 příkazům: Zigy, Odkud jsi?, Co umíš?, Jaká je tvá mise?, Kupředu, Zpět, Vlevo, Vpravo, Vystřel, Zatancuj, Umíš zpívat?, Vyprávěj, Pozor, připrav se, Jaká je teplota?, Jaký je plán?, Opakuj po mě, Ahoj.


Knížka Dvě pohádky
Tenhle formát u nás měl úspěch už jednou. A to kniha Kůzlátka. V knížce najdete dva příběhy. Z jedné strany je pohádka O neposlušných kůzlátkách a ze strany druhé O těch poslušných. Jéňa je miluje, a věřím, že si zamiluje i Dvě pohádky, které jsou tzv. bilderbuchem, tedy knížkou, kde dominují krásné ilustrace nad textem a děti tak mohou pohádku vyprávět samy. Knížku lze opět číst z obou stran a děti zde najdou dvě známé a oblíbené pohádky navozující téma přátelství. Tři prasátka od Margity Príbusové a Jak šlo vejce na vandr od Márie Rázusové-Martákové. V roce 2015 se tato kniha zařadila mezi nejkrásnější knihy na Slovensku. Už se těším, až si ji s prckem přečteme.


Krásné Vánoce,
Vaše Betty

Ps. Je pravděpodobné, že některé věci prcek nedostane. Naši favoriti a máme je už doma, jsou Oribel Marble run (ten hlavně), Slož do minuty, knížka, robot a Magna-Tiles.

1 komentář

  1. Překvapte své děti originálním dárkem, který rozzáří jeho obličej radostí. S vtipným plyšovým přítelem nebo interaktivní hračkou. Takový to dárek vykouzlí úsměv. Vždyť co může být lepšího než vidět dětské oči, jak září radostí při objevování nečekaného a vtipného daru pod stromečkem.

    OdpovědětVymazat