Vymysli taky něco aneb Betty si hraje na umělkyni

pondělí 20. února 2017

Hrozně moc ráda bych uměla kreslit. Chtěla bych si sednout někam do stínu pod korunu stromů, nechat se ovívat vlažným větříkem, nadechovala bych vůni přírody a do uší nechala znít bzučení světa. Všechny ty včelky, motýly, bublající řeku v pozadí a prostě to „ticho“, které není přerušené zvukem motorů a nikde vám necinká tramvaj, i když tenhle zvuk mi teď celkem chybí. Jakmile bych nasála atmosféru, pod mou rukou by se začaly dít divy. Tužka by jezdila po papíře a já bych vyšvihla krásný hrad, nebo prostě jenom něco, co by vypadalo jako realita.

To by bylo fajn, ale nic takového se bohužel nestane. Na papír dokážu možná tak vyšvihnout cákanec ze štětce, nebo prckovi nakreslit strom, kolo, auto a baráček. Tam však končí má kreativita a nejsem si úplně jistá, jestli prcek pozná, o co se jedná. Kecám, ještě umím zvířátka, ale občas sama nevím, jestli je to víc kočka nebo pes. Celková snaha umět kreslit/malovat ve mně byla utlučena již na gymplu. Tam jsem pochopila, že já nikdy malířkou nebudu. Pokud šlo o abstrakci, byla jsem mistr a můj výkres s červenožlutou duhou cik cak přes celý papír byl vystaven v České spořitelně. Opravdu, věřte mi, ale stalo se to jen jednou jedinkrát a asi to bylo nějaké pomatení mysli.


Mým zlým snem se stalo zátiší s vázou, ovocem a drapérií (Vidíte, i ten název si ještě pamatuji. Což je důkaz, jak strašné to pro mě bylo.). Ty stíny na zmačkaném hadru jsem prostě nedala. Poskládaná látka v mém podání vypadala jako hadr, kterým jsem vytřela všechny záchody na Hlavním nádraží. Ovoce bylo zkažené a váza měla úplně jiný tvar. Ještě lepší bylo dokreslování půlky obličeje. Dělali jste to také? Z časopisu jsme vystřihli celebritu a půlku obličeje nalepili na čtvrtku, druhou půlku jsme museli domalovat. Chudáci, to co jsem vytvořila, se zdaleka nepodobalo druhé půlce. Pokud tedy chcete na maškarní ples, zvu vás na malování k nám, protože takhle hnusní už nikdy nebudete. Jediné, co mě do teď uklidňuje je to,  že nám všichni tvrdí, že každá půlka obličeje je jiná …


Dost o mém nevalném umění a pojďme k jádru pudla. Proč to vlastně píši? Nedávno jsem otevřela email s předmětem: Vymysli taky něco! Cože? Musela jsem se začíst, a pak se mi vrátily všechny mé umělecké vzpomínky a hořkost z nenaplněného malířského snu. Musela jsem chvilku přemýšlet, než jsem si podepsala ortel a odpověděla ano. Snad něco vymyslím a zas tak úplně kreslit není třeba. Pro srandu do umělecké výzvy jdu. Už vás nebudu dále napínat, slibuji. Jdeme na to.


„Vymysli taky něco“ je soutěž iniciovaný Jíťou z Cutblogu, která vytváří neskutečné věci na plotru. Opět někdo, kdo něco umí. Jitka vybrala 12 blogerů, kteří po dobu 12 týdnů mají za úkol z vybraného materiálu přetvořit originální nápad na skutečný produkt, který se dá zhotovit na řezacím plotru. Využít mohou různé materiály, z kterých lze vyrobit třeba hračka, originální nápis na tričko, samolepka, polštář… je to pouze na nás.

Není to soutěž pouze pro nás blogery, ale můžete se zúčastnit i vy a vyhrát to, co jsme vytvořili. Jak? Tady jsou úplná pravidla:

1. Staň se fanouškem Cutblog na Facebooku

2. Každé pondělí od 20. února 2017

  • Se dozvíš jméno blogera a materiál pro daný týden (např. papír, vinyl, textil…)
  • Nech pod pondělním příspěvkem svůj komentář s nápadem na využití materiálu týdne. Tedy co bys chtěl/a vyrobit z  materiálu týdne pomocí řezacího plotru?

3. Každé úterý

  • Uvidíš, jak si s materiálem bloger poradil. Představíme jeho nápad ještě v nezrealizované podobě!

4. Každou středu

  • Zveřejníme již zrealizovaný nápad, ať konečně vidíš, co můžeš vyhrát 

5. Čtvrtek – pátek

  • ...nadále přidávej komentáře, poděl se s přáteli 

6. Každou sobotu

  • O půlnoci uzavíráme slosovatelné nápady na materiál toho týdne

7. Každou neděli

  • Vybereme (podle nás) nejzajímavější nápad z komentářů. Vítěz si odnese zrealizovaný nápad od blogera týdne.

…a tak to bude 12 týdnů až do 14. května 2017.

Zúčastnit se můžeš každý týden a můžeš tedy i víckrát vyhrát!

Po ukončení soutěže bude odměněn ještě jeden nápad! Ze všech komentářů bude vybrán ten nejoriginálnější a Jíťa ho zrealizuje. Autorovi navíc společnost ForArt věnuje kreativní balíček.


Co na to říkáte? Nápad je to krásný, ale já budu muset něco nakreslit a fakt mi to nejde. Ani pomoc od prcka nepřispívá ke zdárnému konci, ale co, já se na to strašně těším. Kdo z blogerů do toho jde se mnou? Mrkněte sem.

Mějte se krásně,

Vaše Betty.

PS. Máte nápad, co vyrobit? Já už teda něco vymyslela, ale víte, co, možná vás napadne něco lepšího.

PPS. Soutěž už běží. Mrkněte.

PPPS. Myslíte, že by mi to jako umělkyni víc slušelo? ... Dělám si srandu, víte to :)

2 komentáře

  1. Odpovědi
    1. Zdravím Izabello, jsi moc milá. O fotkách jsem si myslela, že jsou moje největší slabost ... Moc, moc děkuji. Je to milé. Betty

      Vymazat