Hola, mateřská volá

úterý 19. května 2015
Otvírám oči, ale ještě se mi nechce. Paprsky mě lehce laskají po tváři a já najednou zpanikařím. Musím vstávat nebo zase přijdu pozdě do práce! Po pár minutách, kdy sedím na posteli si uvědomím, že nikam pozdě nepřijdu … jsem totiž na mateřské a teď bych ještě mohla napsat, mateřské dovolené.

Už je tomu 14 dní co jsem doma a je to zvláštní. Nejhorší byly první dny, kdy jsem nevěděla co se sebou a tak jsem kontrolovala a dodělávala věci do práce, o kterých jsem si myslela, že nejsou dokonale předané. Nejhorší, ale byl poslední den v práci. Stále jsem bojovala s vnitřním pocitem, že odejít nechci, ale na druhou stranu jsem věděla, že už je čas. Přišla jsem si jako Jekkyl a Hyde. Jedna část mé osoby nechtěla práci opustit a druhá mě posílala domů už během ranních hodin. Pro ty, kteří to nezažili jsou zřejmě podobné pocity nepředstavitelné, ale je to neskutečně těžké a pro může asi nepochopitelné, protože toto většina z nich nemusí zažít.

Přemýšlíte nad tím, že budete v podstatě k ničemu. Už nepůjdete dál, protože se chcete věnovat prckovi a začínáte v sobě potlačovat lehkou beznaděj. Všichni někam postupují, dělají smysluplné projekty. A najednou je to tady. Murphyho zákony prostě fungují. Přijde vám několik suprových nabídek na novou práci. Otevřou se pozice, které jsou podle vás dream jobem. No a vaše agentura má možnost pracovat na novém klientovi, který je jedním slovem boží! Co teď?

Zavřít oči a symbolicky si představit, že vstupujete do nové životní fáze, která vás bude stejně bavit, jako to co jste dělala před tím. Tímhle vám nic neutíká, ale naopak, obohacujete život o další zážitky a opět se učíte novým věcem. Nikdy jsem to tak nechtěla nazvat, ale je to v podstatě další životní „projekt“, který je tím nejdůležitějším ve vašem životě. Rozhodně vím, že to nebude lehké a možná v některých věcech selžu, ale chybami se člověk učí a odměna v podobě úsměvů a opravdové dětské lásky je prostě k nezaplacení.

Jak si zpříjemnit dny před porodem?

Spánek

Pokud to jde, spěte. Možná je to na dlouhou dobu výsada, kterou si nebudete moci dovolit. Mě se to daří. Přijdu si jako spící medvěd. Ono se to tedy moc neliší od pocitu, který mám, když jsem vzhůru. Přijdu si totiž jako nenasytný medvídek Pů, který právě zdolal celý soudek medu.

Procházky

Přestože jsem hodně unavená, snažím se každý den vyrazit na procházku a mít alespoň nějakou pohybovou aktivitu. Navíc objevuji nová zákoutí Prahy a mimo jiné i Teplic. Nezapomeňte na lahev vody a pohodlné boty!



Přípravy

Při odchodu na mateřskou jsem měla koupený kočárek a pár oblečků. Teď už jsem se rozjela. Nenechám internet spát. Často navštěvuji dětskou Zaru a taky Lindex. Teď už se tam chodím spíš kochat, protože podle manžela máme vše potřebné a navíc mě zásobuje mamča. Má neskutečný sekáč, odkud mi vozí perfektní kousky. Mimo oblečky upravuji i bydlení. Hodně třídím a vyhazuji. Náš byt, ale úplně předělávat nebudeme, protože pokojíček budeme budovat již v novém.

Dělat si malé radosti

Oblečení si už bohužel nekupuji. Nechce se mi investovat do věcí, které mi budou jenom měsíc a tak si dělám radost náramky, knížkami nebo květinami a ohromně mě to baví!








Knihy

Čtu a vy čtěte také. Mám několik knih o porodu, ale stále se jimi nemůžu prokousat. Nějak se s porodem stále nedokážu ztotožnit, ale vím, že to zvládnu. Místo nich mi vždy záhadným způsobem do ruky vklouzne nějaký román. Teď jsem se začetla do Coela a jeho knihy Nevěra.

Kamarádky

Nyní mát ještě více času na své kamarádky a známe. Jen je nezačněte otravovat neustálým povídáním o těhotenství, i když mě se velmi často stává, že k tomuto tématu inklinují právě ostatní.

Péče

Až nyní jsem si uvědomila jak málo jsem se věnovala sama sobě. Nyní mám čas udělat si den sama pro sebe. Nikam nepospíchat a napatlat si masku nebo si zajít na kosmetiku.Nejraději však chodím na rehabilitace a masáže. Nebudu vám nic nalhávat, ale to těhotenství mě pomalu, ale jistě začíná zatěžovat. Nejvíc pak záda, která to odnáší asi nejvíce, a proto si nic neupírejte a choďte na všechny procedury, které vám jsou příjemné. Pokud na to přistoupí váš partner, nechte se namasírovat i od něj. Rozmazlujte se dokud to jde, protože pak už nebude tolik času.

Trávit více času s manželem

Teď si ještě víc užívám blízkost mého manžela. Neskutečně se těším až přijede domů z práce budeme spolu moci něco podniknout. Těším se na hovory o tom jak prcek kope a jak asi bude vypadat nebo jaké jsou naše někdy rozdílné náhledy na výchovu. Užívejte si sami sebe navzájem! Teď jste ještě "sami".




Práce

Prostě mi nešlo úplně utéct a tak i vám doporučuji, pokud to jde, pracujte na něčem. Já připravuji Betty Brands a mám několik projektů, kterým se věnuji i na mateřské. Je to osvobozující. Nemyslíte si, že jste úplně k ničemu a hlavně, pracuji na tom ve chvílích, kdy se mi chce.

Takhle to vidím já a jak jste to měly vy? Řešily jste to nebo jste se na mateřskou vyloženě těšily?

Vaše Betty

2 komentáře

  1. Veronika Drahoňovská (Votočková)20. května 2015 v 9:03

    Ahoj Betty, strašně ráda si čtu Tvoje příspěvky a pokaždé z nich cítím, jak moc si to užíváš, i když máš strach. Je to nejkrásnější období, tak si to užívej plnými doušky, dokud jste s manželem "sami". Pak už to bude fofr jízda :-) Já mám dvě holčičky (3,5 roku a 10 měsíců) a je to neskutečný mazec. Náročné, ale krásné, když se k Tobě přijde přitulit Tvoje malá část :-)
    Jen tak dál a neboj, všechno zvládneš. A manžel a rodina jistě pomohou a podpoří. Držím pěsti pro moře štěstí.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Verčo, děkuji moc za tvůj komentář. Už za měsíc mi ta jízda začíná, tak budu informovat :). Přeji ať jste s rodinou neustále šťastní! Betty

    OdpovědětVymazat