10 tipů pro bezstarostné lítání s dětmi

středa 30. listopadu 2016

Byl to stres. Nebudu vám lhát a věšet bulíky na nos. Bezstarostné lítání není pro každého, ale nám se to nakonec celkem podařilo. Největší stres to totiž byl pro maminku. Já večer před odletem nespala, já měla zažívací potíže a já byla ta, co uronila v letadle slzu. Ostatní to zmákli na jedničku a zpáteční let? Ten byl na jedničku podtrženou. Co se nám osvědčilo, a co vše jsem připravila?  Šup očima o řádek níže.

1. Vyspané dítě

Vyspané? Nezdá se vám to? Myslíte, že by mělo být dítě unavené. Možná i přetažené? Ano, v hodně diskuzích se o tom píše, ale u nás tohle nefunguje. Jakmile je prcek přetažený, usíná špatně a je dost hlučný. To se nám stalo cestou tam. Prcek spal před odletem pouze hodinu a pak byl protivný. Nemohl usnout a před přistáním spustil povyk. Chtěl spinkat, ale nevěděl jak na to, když se nemůže natáhnout. Takže za nás je vyspané dítě základ. Sice se mu budete muset na palubě více věnovat, ale nebude z něj neřízená uřvaná střela.


2. Hračky, hračky a zase hračky

Pořídila jsem prckovi vlastní baťůžek a do něj dala jeho oblíbené hračky a ty, které jsem pořídila na cestu. Co je nové, to ho zabaví a na dlouho. Jen pamatujte na pravidlo 15 minut. Jedna věc je většinou zabaví nejdéle na čtvrthodinku ... kromě tabletu. Rozpočítejte si čas letu a podle toho vezměte hračky. Prcek si vezl knížky s otvíracími okénky, o kterých jsem psala tady. Pak jsem přidala auto, kde otvírá a zavírá dvířka, navlečené korálky, pandí puzzle a brčka. Hračky jsem rozdělila a dala do rychlouzavíracích pytlíků. Chtěla jsem Jéňu zabavit na delší dobu, protože co vaše děti dělají nejraději? Vyndávají a zandávají věci. Mýlím se? Nejoblíbenější byly korálky a brčka. Prcek si otevřel sáček, a pak jedno po druhém vyházel do uličky. Poté je sebral a vrátil zpět. Udělal to celkem třikrát. Hurá, další čtvrthodinka za námi. Korálky jsme nakonec rozvázali a snažili se je navlékat. Během letu jsem si s ním hodně povídala a chodila po letadle. Ukazovali jsme si na obrazovce letadlo a lezli po schodech do patra. Oblíbenou hrou bylo kuk na spolucestující. Naštěstí za námi seděli mladí Japonci, kteří byli z našeho blonďáka odvaření a tak s ním laškovali notnou chvíli. Zadarmo to nebylo. Zaplatili jsme za jejich čas fotografií v několika mobilech.

3. Jídlo, které zabaví

Do dvou let, nemusíte dítěti platit místo a tak nemá sedadlo. Sedí na vás a tím pádem nedostane ani nic k jídlu.  Opět jsem využila rychlouzavíracích sáčků a přidala je do boxíků na jídlo. Vezla jsem malou termosku Skip Hop a v ní ohřátý oběd, boxík Skip Hop jenž má uvnitř ještě jednu krabičku byl naplněn okurkou, jablky a nakrájeným kiwi. I tohle byla taková menší hra. Prcek si boxík otevřel a začal otvírat další krabičku, v které byla schovaná oblíbená okurka. Potom vyndal pytlík a pustil se do kiwi. Nejlepší na cestování budou jablka nebo hrušky. Prostě velké ovoce, které bude vaše dítě kousat a zabaví se na delší dobu. Do sáčků jsem po porcích rozdělila i sušenky a postupně jsme je vyndávali. Skvělé jsou i pytlíky s přesnídávkami.  Nejen, že je prcek hezky vycucne bez pocintání, on si s nimi potom i hraje – šroubuje víčko. Vzít můžete i něco sladkého za odměnu, ale pozor, pokud chcete, aby vám prcek spal, nenastřelte ho cukrem.


4. Tablet

A jsme zase u toho. Tablet. Nakonec se stal naším nejmilejším pomocníkem. Prcek se vydržel na pohádky dívat pěkně dlouho. Nejraději koukal na Barneyho a požárníka Sama. Krteček ho v poslední době moc nebere a na milost vzal Rákosníčka. Střídali jsme jednotlivé pohádky až prcek usnul.. Do tabletu jsem nahrála i dětské aplikace. Nejhezčí jsou od Lego Duplo a Sago Mini.


5. Modelína

V batůžku měl prcek i modelínu Play-Doh. Ještě z ní neumí nic vymodelovat, ale rád jí mačká a dělá obtisky. Myslím, že tohle je přesně ta aktivita, která malé neposedy alespoň na chvíli zabaví. Obtiskovali jsme uši, nos, ručičky, sousedovic prsty, vzorek na koberci a dělali žížaly. Tý jo, ani jsem netušila, co všechno se dá obtisknout. Modelínu jsme půjčovali i dětem od sousedů. Stala se v letadle vyhledávaným artiklem.


6. Věci na přebalování

To je asi jasné, ale vezměte jich dostatek a možná ještě víc. Nikdy nevíte, co se může stát. Měli jsme plenky rozdělené ve dvou taškách. Jednu v naší přebalovací kapsičce, ve které mám Bepanthen, přebalovací podložku, hračku na zabavení a plenky. Ty doporučuji kalhotkové. Prcek už se nechce nechat přebalit vleže a tak jsme spolu řádili na toaletách ve stoje. Měl před sebou zrcadlo a stále na sebe volal. Díky kalhotkovým plenkám nám to šlo dobře od ruky. Neumím si představit, že bych ještě musela řešit lepíky. Pokožku pod plenkou jsem Bepanthenem promazala o něco víc. Je to taková sázka na jistotu, když víte, že může nastat situace, v níž nebudete moci delší dobu přebalovat.


7. Deka a polštářek

Když to viděl manžel, myslel, že jsem se zbláznila, ale vše mělo své využití. Na polštářek si prcek mohl sednout a deku jsme mu dali na zem. Tam chvíli seděl a hrál si. Pak si pod sebe dal polštářek, udělal hačí a koukal na tablet, který byl položený na sedadle. Ano, znamená to i to, že jsem s ním na té dece seděla i já. Polštářek jsme pak využili i na spaní. Je však pravda, že toto dostanete v letadle, ale nevoní to domovem. Není to prcka a nemusí se cítit tak moc komfortně.


8. Zklidnění

Nejvíc na nervy jsem byla asi já, ale chtěla jsem, aby byl i náš zbrklík klidnější a tak opět došlo na homeopatika. Dostali jsme Sedatif v tabletách (Nebojte, nejde o sedativa:)) a dávali ho tak, aby třetí tabletku dostal v letadle. Dávkování najdete v příbalové informaci. Zdali to působilo na prcka nevím, ale na mě asi ano. Před odletem jsem moc nespala, ale v letadle už jsem byla celkem v klidu, i když slzička ukápla, ale to bylo ve chvíli, kdy prcek začal plakat kvůli ouškům. Nechtěl pít, dudat ani jíst. A já v té chvíli nadávala sama sobě. On si to nevybral, já ho vzala do letadla a teď ho bolí ouška. Můžu za to já a neumím mu pomoci. Bolest přešla během několika minut a vše se naštěstí srovnalo. Prckovi jsem přibalila i Saloos olejíček Nosánek. Byl totiž unudlaný a od smrkání měl odřený nosánek (Ano, umí smrkat. Naučila ho to babička). Olejíček je uvolňující péči o nos a jeho okolí při nachlazení. Pomáhá uvolnit dýchání a usnadňuje čištění nosíku. Současně zklidňuje vysušenou pokožku v okolí nosu. K ošetření postačí malá kapka oleje, která se lehce vtírá do nosní dírky a jejího okolí. Zatímco obsažené esenciální oleje z jedle a eukalyptu zpříjemňují dýchání, levandule a měsíček zklidňují podrážděnou pokožku.


9. Postýlka a místo v letadle

Pro nás už nebyla, ale pokud máte menší dítko, vyžádejte si ji a prcek vám v ní bude spinkat. Náš Jéňa by jí asi urval. U každé letecké společnosti je to jiné a je nutné si jí rezervovat dopředu. S dětmi vás nejspíše umístí k přepážce, kde může být i postýlka a máte víc místa. Pokud je to možné, vyžádejte si místa tam, kde nemají stanoviště letušky. Prcek bude mít větší klid na spaní. Jeli to možné, seďte u okna. Dítě se tak koukáním z něj zabaví. Kočárky můžete mít po domluvě na přepážce sebou až k letadlu, ale v Praze a v Dubaji na letišti (pokud letíte s Emirates) mají k dispozici své kočárky.


10. Klídeček

Chce to klid a nohy v teple. Nestresovat se a neřešit to co se může stát. Řešte aktuální situaci. Cestou zpět jsem věděla, že to zvládneme a věřila si. Let byl v klidu až na pár výkřiků před usnutím. 

Máte nějaké další tipy na usnadnění létání? Sem s nimi.

Hezký den, Vaše ulítaná Betty.


PS. Neřešte okolí. Ať si myslí, co chtějí. Ono totiž nikdy není nic správně. Ať se zachováte jakkoliv.

PPS. V letadle společnosti Emirates jsme dostali omalovánky, samolepky, kartičky se zvířátky, deku a kreslící tabulku. Z těchto věcí, vám doporučuji vzít samolepky. Děti je lepí rádi. Sice budete vypadat srandovně, ale máte klid.

8 komentářů

  1. Skvěle sepsané Betty:) Určitě je taky dobré nebát se zeptat, pokud sedadla nebudou vyhovující. Většinou společnosti jako Emirates, Qatar Airways, Lufthansa...atd vyhoví opravdu vždy a tou nejlepší cestou, jen je potřeba se nebát zeptat. :) Musím říct, že jste to zvládli super, přestože Jéňa je ve věku kdy chodí a rád objevuje. Hezký den Betty, Tereza.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Tero a děkuji za tvůj komentář a tip. Já jsem takový nesmělý člověk a radši se moc neptám, ale je to skvělý tip. Vůbec mě to nenapadlo, i když ano. Chtěli jsme se zbytkem rodiny sedět vedle sebe, ale mlčeli jsme ... Děkujeme. Jéňa právě chtěl pochodovat, ale naštěstí jsme ho zabavili ... často jsme museli být připoutání, i když nebyly veliké turbulence. Děkuji a přeji hezký den, Betty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky taková, ale postupem času, kdy jsme létali častěji a častěji jsem se to naučila. Po pravdě jsem se dříve styděla objednat si i pití. Hih..... Jeník je skvělý, že to zvládl.
      Hezký večer, Tera.

      Vymazat
  3. Tero, tak to jsme stejne :))) ja nebyla schopna dojít na nákup, nebo někomu zavolat :) hezky vecer.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak bod číslo 1 platí i na mě! 😂 Už párkrát před dlouho cestou jsem málo spala (balení na podlední chvilku, cestovní horečka a tak) a těšila se jak si to v letadle vynahradím a příjedu vyspaná a čilá. A ono nic. Ne a ne zabrat. Částečně je to vždy i tím, že si říkám, že musím usnout, abych byla aspoň trochu použitelná a o to je to horší. Tak to taky bylo i teď při cestě z NYC. Takže pak za dva dny spím třeba jen 7 hodin. No ale když se před cestou pořádně vyspím, tak se pak dá lépe zvládnout i ten spánkový deficit z letadla. A paradoxně i během letu usnu na delší dobu. Takže je fajn vědět, že jsem v tomhle jako děti 🙈🙂😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Štěpánko, no tak to ráda slyším, že to funguje i na vás. Já to tak mám totiž taky, když předtím moc nespím jsem taková celá přepjatá a vyčerpaná. Radši nemluvit. Moc děkuji, že čtete blog, i když je o dětech ). Mějte se hezky, Betty.

      Vymazat
  5. Dobrý večer, Betty, kde jste prosím sehnala ten pěkný dětský batůžek? :-) Děkuji, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, baťůžek máme z Lindexu :) Mějte se krásně, Betty.

      Vymazat